Art 248 Codul muncii: retrogradarea si scaderea salariului unui director de vanzari

retrogradarereincadrare pe pozitie inferioarescaderea salariului
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


In cadrul unei spete adresate de un responsabil cu legislatia muncii, se mentioneaza faptul ca se doreste retrogradarea din functie si reincadrearea pe o pozitie inferioare cu scaderea salariului in cazul unui director de vanzari.

Motivul este reprezentat de anumite nemultumiri generale cauzate de activitatea persoanei in cauza.

Cu ajutorul specialistilor vom stabili cum se poate proceda in mod legal:

Potrivit art. 248 alin. (1) din Codul muncii sanctiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul in cazul in care salariatul savarseste o abatere disciplinara sunt:

- avertismentul scris;
- retrogradarea din functie, cu acordarea salariului corespunzator functiei in care s-a dispus retrogradarea, pentru o durata ce nu poate depasi 60 de zile;
- reducerea salariului de baza pe o durata de 1 - 3 luni cu 5 - 10%;
- reducerea salariului de baza si/sau, dupa caz, si a indemnizatiei de conducere pe o perioada de 1 - 3 luni cu 5 - 10%;
- desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.

Iar alin (2) al aceluiasi articol in cazul in care, prin statute profesionale aprobate prin lege speciala, se stabilete un alt regim sanctionator, va fi aplicat acesta.

Art. 251 alin. (1) din Codul muncii prevede sub sanctiunea nulitatii absolute, ca nicio masura, cu exceptia avertismentului scris nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile.

Angajatorul stabileste sanctiunea disciplinara aplicabila in raport cu gravitatea abaterii disciplinare savarsite de salariat, avandu-se in vedere urmatoarele:

a) imprejurarile in care fapta a fost savarsita;
b) gradul de vinovatie a salariatului;
c) consecintele abaterii disciplinare;
d) comportarea generala in serviciu a salariatului;
e) eventualele sanctiuni disciplinare suferite anterior de catre acesta.

La sfarsitul cercetarii disciplinare, angajatorul poate sanctiona salariatul gasit vinovat de savarsirea abaterii disciplinare.

Sanctiunea disciplinara o veti putea dispune cu respectarea termenelor de prescriptie prevazute de art. art. 252 alin. (1) din Codul muncii, republicat.


Astfel, art. 252 alin. (1) din Codul muncii, republicat, prevede ca angajatorul dispune aplicarea sanctiunii disciplinare printr-o decizie emisa in forma scrisa, in termen de 30 de zile calendaristice de la data luarii la cunostinta despre savarsirea abaterii disciplinare, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data savarsirii faptei.

Momentul de la care incepe sa curga termenul de 30 de zile calendaristice pentru aplicarea sanctiunii disciplinare este data inregistrarii raportului final al cercetarii disciplinare prealabile la registratura unitatii.

Regula in materia modificarii contractului individual de munca al salariatului este modificarea prin acordul partilor, deci prin incheierea unui act aditional la contractul de munca al acestuia.

Potrivit art. 48 din Codul muncii, republicat, angajatorul poate modifica temporar locul si felul muncii, fara consimtamantul salariatului, si in cazul unor situatii de forta majora, cu titlu de sanctiune disciplinara sau ca masura de protectie a salariatului, in cazurile si in conditiile prevazute de prezentul cod.

Aceste dispozitii legale de exceptie de la regula modificarii elementelor CIM prin acordul partilor au caracter imperativ, prin urmare, modificarea temporara a locului si felului muncii poate fi dispusa numai cu respectarea acestor prevederi legale.


Motivele pentru care angajatorul poate modifica temporar locul si felul muncii conform dispozitiilor acestui articol sunt limitativ prevazute de legiuitor:
- in cazul unor situatii de forta majora;
- cu titlu de sanctiune disciplinara;
- ca masura de protectie a salariatului.

Astfel, situatia de fapt genereaza si masura de modificare unilaterala temporara a locului si felului muncii salariatului.


Fata de mentiunile spetei banuim ca se mofifica atat felul muncii cat si locul muncii cu titlu de sanctiune disciplinara, situatie in care sunt aplicabile dispozitiile privind raspunderea disciplinara din Codul muncii. Dintre sanctiunile disciplinare numai retrogradarea din functie (art. 248 alin. (1) lit. b) din Codul muncii, republicat) poate atrage modificarea locului de munca si a functiei.

Asadar, modificarea unilaterala de catre angajator a elementelor CIM (loc de munca si functie) se realizeaza in urma cercetarii disciplinare a salariatului si numai in masura in care angajatorul, constatand vinovatia salariatului care a savarsit abaterea disciplinara, dispune cu titlu de sanctiune disciplinara retrogradarea din functie in temeiul art. 248 alin. (1) lit. b) din Codul muncii, republicat.

Retrogradarea din functie este o sanctiune disciplinara ce se poate aplica numai salariatilor cu functii de conducere, sanctiune care consta in modificarea temporara a contractului de munca al salariatului in ceea ce priveste felul muncii si salariul si eventual locul de munca, prin actul unilateral de vointa al angajatorului.

In doctrina, se apreciaza ca retrogradarea poate fi dispusa doar cu respectarea profesiei celui sanctionat. Astfel, intr-o speta se aprecieaza ca trecerea intr-o alta munca, care presupune exercitarea unei alte profesii decat cea convenita, constituie o modificare a contractului individual de munca si nu poate fi facuta fara consimtamantul salariatului (Sentinta civila nr. 40/2003 a Tribunalului Arad).

In concluzie, in calitate de angajator, in urma cercetarii disciplinare, aveti posibilitatea aplicarii uneia dintre sanctiunile disciplinare in functie de gravitatea faptei savarsite de salariat.

Veti putea dispune in mod unilateral modificarea temporara a locului si felului muncii, numai daca sunt indeplinite in fapt conditiile necesare pentru aplicarea sanctiunii disciplinare constand in retrogradarea din functie, sanctiune prevazuta de art. 248 alin. (1) lit. b) din Codul muncii, republicat.


NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
retrogradarereincadrare pe pozitie inferioarescaderea salariului

Data aparitiei: 06 Iunie 2014
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Art 248 Codul muncii: retrogradarea si scaderea salariului unui director de vanzari Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Conditii pentru a beneficia de scutire de impozit in domeniul ITIntrebare: Suntem o societate care se ocupa cu prestari servicii pentru evenimente, mai exact ne ocupam de partea artistica - montare de scene, lumini inteligente, sunet profi, ecrane inteligente pe care sunt proiectate imagini Computerizate, create de angajatii nostri in baza unor programe achizitionate de societate. Un exemplu concret: la un concert pe un stadion sunt montate scenele noastre, ecranele unde apar jocurile de imagini cu ce se petrece pe scena sau diferite motive de linii, culori, imagini...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Compensare munca suplimentara cu timp liber corespunzator vs concediu de odihnaIntrebare: Daca activitatea societatii este de asa natura incat in fiecare luna se acorda ore suplimentare, conform art. 122 din Codul muncii, ce se intampla daca in luna se platesc ore suplimentare si se ia si concediu de odihna?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]