Preavizul datorat de angajator salariatului

preavizpreaviz datorat de angajatorpreaviz datorat salariatului
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Angajatorul este obligat sa comunice, cu un anumit interval de timp inainte, dispunerea concedierii in cazul unui angajat. Astfel, acesta va avea la dispozitie mai mult timp in vederea identificarii unui nou loc de munca.

Atentionam asupra unor aspecte importante:
- nu orice concediere trebuie preavizata;
- situatii in care nu se acorda perioada de preaviz.

Acordarea preavizului este obligatorie in urmatoarele situatii:
- pentru inaptitudine fizica si/sau psihica;
- pentru necorespundere profesionala;
- pentru motive care nu tin de persoana salariatului.

In urmatoarele situatii nu este necesara sa acordam preaviz:
- in cazul concedierii discplinare;
- in cazul in care salariatul este arestat preventiv pentru o perioada mai mare de 30 de zile;
- in cazul in care salariatul se afla in perioada de proba.

Potrivit art. 75 din Codul muncii republicat, persoanele concediate in temeiul art. 61 lit. c) si d), al art. 65 si 66 beneficiaza de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 20 de zile lucratoare.

Fac exceptie de la aceste prevederi persoanele concediate in temeiul art. 61 lit. d), care se afla in perioada de proba.

In situatia in care in perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator, cu exceptia cazului situtiiilor in care salariatii au contractul suspendat pentru absente nemotivate.

Perioada de preaviz nu se decupeaza din perioada de somaj tehnic, deoarece somajul tehnic constituie o perioada de suspendare a contractului de munca. Deci se termina somajul tehnic, duzpa care incepe perioada de preaviz.

Preavizul se trece obligatoriu in decizia de concediere (in cazul temeiurilor la care se acorda preaviz).

Pentru ca desfacerea contractului de munca sa fie legala, nu este suficient ca salariatul sa fie incunostiintat cu privire la concediere, ci trebuie sa se precizeze expres ca i se acorda preavizul, precum si durata acestuia.

Dupa cum s-a deciz, durata preavizului trebuie indicata in mod obligatoriu in cuprinsul deciziei de concediere, insa angajatorul poate aduce la cunostinta salariatului intentia sa de a denunta unilateral contractul individual de munca printr-un act prealabil de concediere, in care sa scrie termenul de preaviz (Curtea de Apel Bucuresti, Decizia nr. 4052/2009).

Pe de alta parte, simpla instiintare a salariatului cu privire la termenul de preaviz nu reprezinta o decizie de concediere, deci nu poate fi contestata in instanta (Curtea de Apel Constanta, Decizia nr. 161/2008).

Salariatul nu poate renunta la dreptul la preaviz. Astfel, potrivit art. 38 din Codul muncii, salariatii nu pot renunta la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege. Orice tranzactie prin care se urmareste renuntarea la drepturile recunoscute de lege salariatilor sau limitarea acestor drepturi este lovita de nulitate.

Daca salariatul opteaza pentru a nu se mai prezenta la serviciu, desi nu fusese dispensat de aceasta obligatie de catre angajator, el va putea fi concediat disciplinar pentru absente nemotivate. Instantele au decis in mod constant in acest sens.

sursa: Cele 9 proceduri de Legislatia Muncii obligatorii pentru Managerul de Resurse Umane


 
Gabriela Dita
Consilier juridic

Studii
ianuarie – februarie 2010 – curs formator formare profesionala
2005 – 2006 masterand al Facultatii de Drept al Universitatii Bucuresti cu specialitatea „Relatii de munca si Industriale avand ca tema pentru lucrarea de disertatie Formele de suspendare a contractului individual de munca la disciplina Contractul individual de munca sub indrumarea prof. dr. Alexandru Atanasiu;

2003 – 2004 absolvent al studiilor postuniversitare de dreptul muncii organizate de Academia de Politie „Alexandru Ioan Cuza avand ca lucrare de absolvire tema: „Cazurile de suspendare a contractului individual de munca prevazute de Legea nr. 19/2000 sub coordonarea conf. univ. dr. Vlad Barbu;

2002 – 2003 atestat inspector resurse umane al Scolii Romane de Afaceri de pe langa Camera de Comert si Industrie a Romaniei;

1999 – licentiata in stiinte juridice a Facultatii de Drept a Universitatii Bucuresti avand ca lucrare de licenta „Acordul de asociere a Romaniei la Uniunea Europeana sub indrumarea si cordonarea prof. univ. dr. Augustin Fuerea.

NOUTATI din Legislatie muncii

Ce noutati au aparut in domeniul legislatiei muncii?


Parcurgeti Caietul Seminarului National de Legislatia Muncii!
Contine noutatile legislative din 2024, implicatii, controverse, solutii!


Iata mai jos cateva exemple:

1) Salariul minim
2) Concediul de crestere copil
3) Hartuirea la locul de munca
4) Telemunca pentru parinti
5) Suspendarea si incetarea CIM
6) Contractul cu fractiune de norma
7) Pauza de masa



...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
preavizpreaviz datorat de angajatorpreaviz datorat salariatului

Data aparitiei: 28 Mai 2014
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Preavizul datorat de angajator salariatului Nota: 4 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Conditii pentru a beneficia de scutire de impozit in domeniul ITIntrebare: Suntem o societate care se ocupa cu prestari servicii pentru evenimente, mai exact ne ocupam de partea artistica - montare de scene, lumini inteligente, sunet profi, ecrane inteligente pe care sunt proiectate imagini Computerizate, create de angajatii nostri in baza unor programe achizitionate de societate. Un exemplu concret: la un concert pe un stadion sunt montate scenele noastre, ecranele unde apar jocurile de imagini cu ce se petrece pe scena sau diferite motive de linii, culori, imagini...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Compensare munca suplimentara cu timp liber corespunzator vs concediu de odihnaIntrebare: Daca activitatea societatii este de asa natura incat in fiecare luna se acorda ore suplimentare, conform art. 122 din Codul muncii, ce se intampla daca in luna se platesc ore suplimentare si se ia si concediu de odihna?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]