Preavizul datorat de angajator salariatului

preavizpreaviz datorat de angajatorpreaviz datorat salariatului
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Angajatorul este obligat sa comunice, cu un anumit interval de timp inainte, dispunerea concedierii in cazul unui angajat. Astfel, acesta va avea la dispozitie mai mult timp in vederea identificarii unui nou loc de munca.

Atentionam asupra unor aspecte importante:
- nu orice concediere trebuie preavizata;
- situatii in care nu se acorda perioada de preaviz.

Acordarea preavizului este obligatorie in urmatoarele situatii:
- pentru inaptitudine fizica si/sau psihica;
- pentru necorespundere profesionala;
- pentru motive care nu tin de persoana salariatului.

In urmatoarele situatii nu este necesara sa acordam preaviz:
- in cazul concedierii discplinare;
- in cazul in care salariatul este arestat preventiv pentru o perioada mai mare de 30 de zile;
- in cazul in care salariatul se afla in perioada de proba.

Potrivit art. 75 din Codul muncii republicat, persoanele concediate in temeiul art. 61 lit. c) si d), al art. 65 si 66 beneficiaza de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 20 de zile lucratoare.

Fac exceptie de la aceste prevederi persoanele concediate in temeiul art. 61 lit. d), care se afla in perioada de proba.

In situatia in care in perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator, cu exceptia cazului situtiiilor in care salariatii au contractul suspendat pentru absente nemotivate.

Perioada de preaviz nu se decupeaza din perioada de somaj tehnic, deoarece somajul tehnic constituie o perioada de suspendare a contractului de munca. Deci se termina somajul tehnic, duzpa care incepe perioada de preaviz.

Preavizul se trece obligatoriu in decizia de concediere (in cazul temeiurilor la care se acorda preaviz).

Pentru ca desfacerea contractului de munca sa fie legala, nu este suficient ca salariatul sa fie incunostiintat cu privire la concediere, ci trebuie sa se precizeze expres ca i se acorda preavizul, precum si durata acestuia.

Dupa cum s-a deciz, durata preavizului trebuie indicata in mod obligatoriu in cuprinsul deciziei de concediere, insa angajatorul poate aduce la cunostinta salariatului intentia sa de a denunta unilateral contractul individual de munca printr-un act prealabil de concediere, in care sa scrie termenul de preaviz (Curtea de Apel Bucuresti, Decizia nr. 4052/2009).

Pe de alta parte, simpla instiintare a salariatului cu privire la termenul de preaviz nu reprezinta o decizie de concediere, deci nu poate fi contestata in instanta (Curtea de Apel Constanta, Decizia nr. 161/2008).

Salariatul nu poate renunta la dreptul la preaviz. Astfel, potrivit art. 38 din Codul muncii, salariatii nu pot renunta la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege. Orice tranzactie prin care se urmareste renuntarea la drepturile recunoscute de lege salariatilor sau limitarea acestor drepturi este lovita de nulitate.

Daca salariatul opteaza pentru a nu se mai prezenta la serviciu, desi nu fusese dispensat de aceasta obligatie de catre angajator, el va putea fi concediat disciplinar pentru absente nemotivate. Instantele au decis in mod constant in acest sens.

sursa: Cele 9 proceduri de Legislatia Muncii obligatorii pentru Managerul de Resurse Umane


 
Gabriela Dita
Consilier juridic

Studii
ianuarie – februarie 2010 – curs formator formare profesionala
2005 – 2006 masterand al Facultatii de Drept al Universitatii Bucuresti cu specialitatea „Relatii de munca si Industriale avand ca tema pentru lucrarea de disertatie Formele de suspendare a contractului individual de munca la disciplina Contractul individual de munca sub indrumarea prof. dr. Alexandru Atanasiu;

2003 – 2004 absolvent al studiilor postuniversitare de dreptul muncii organizate de Academia de Politie „Alexandru Ioan Cuza avand ca lucrare de absolvire tema: „Cazurile de suspendare a contractului individual de munca prevazute de Legea nr. 19/2000 sub coordonarea conf. univ. dr. Vlad Barbu;

2002 – 2003 atestat inspector resurse umane al Scolii Romane de Afaceri de pe langa Camera de Comert si Industrie a Romaniei;

1999 – licentiata in stiinte juridice a Facultatii de Drept a Universitatii Bucuresti avand ca lucrare de licenta „Acordul de asociere a Romaniei la Uniunea Europeana sub indrumarea si cordonarea prof. univ. dr. Augustin Fuerea.

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
preavizpreaviz datorat de angajatorpreaviz datorat salariatului

Data aparitiei: 28 Mai 2014
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Preavizul datorat de angajator salariatului Nota: 4 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revenire din CCC. Stimulent de insertie. ConditiiIntrebare: O salariata a nascut la data de 09.09.2022, iar la data de 17.11.2022 contractul i-a fost suspendat pana la data de 09.09.2024 pt concediu de crestere copil. Tatal nu doreste sa isi ia luna/lunile tatalui, desi are acest drept. 1. In aceasta situatie, la ce data trebuie sa isi reia angajata activitatea pt a beneficia de stimulentul de insertie? 2. Exista anumite conditii pt a se reintoarce la serviciu la data de 09.09.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Venituri pensie. Trecere pensie anticipata din pensie invaliditateIntrebare: O persoana s-a pensioat medical gr. III in cursul anului 2016. In perioada 2012- aprilie 2016, pe langa drepturile obtinute in baza contractului de munca, a indeplinit functia de membru al consiliului de administratie, incasand lunar o indemnizatie, asupra careia s-a calculat, retinut si virat contrbutia la pensie, CAS. Intrebari a) la stabilirea pensiei de invaliditate s-a valorifiat indemnizatia de administrator? Dar perioada de cinci ani, cand a urmat studii superioare la forma de invatamant...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]