Comunicat CNCD: Concedierea obligatorie a femeilor pentru depasirea varstei legale de pensionare este discriminatorie

concediereconcediere femei limita de varstaconcediere femei pensionare
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


"Concedierea obligatorie a femeilor din simplul motiv ca au atins sau depasit varsta legala de pensionare, atunci cand aceasta este diferita pentru barba?i si pentru femei, constituie o discriminare pe criteriu de sex, potrivit jurisprudentei Curtii de Justitie a Uniunii Europene. Astfel, hotararea Curtii de Justitie a Uniunii Europene, din 26.02.1986, in cazul M.H. Marshall C.T. and T. – E.I. Area I.B. nr. 152/84 – in care obiectul litigiului l-a constituit o decizie cu titlu preliminar asupra interpretarii Directivei Consiliului nr. 76/207 CE din 1976, a statuat ca reclamata a fost concediata pentru singurul motiv ca a depasit varsta de pensioanre prevazuta de legislatia nationala pentru femei.", se arata in cadrul unui comunicat de presa emis de Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii, in data de 22 mai 2014.

Comunicatul de presa pune sub lumina situatia practicii de concediere in mod obligatoriu a femeilor, asistente medicale, care au atins limita legala de pensionare, diferita de cea a barbatilor.

Mai mult, in cadrul comunicatului se da ca exemplu jurisprudente Curtii de Justitie a Uniunii Europene. Consiliul arata ca CJUE, prin hotararea din 26.02.1986 in cazul M.H. Marshall C.T. and T. - E.I. Area I.B. nr. 152/84, a luat decizia conforma careia articolul 5, paragraful 1 din Directiva 76/207 a Consiliului din 1976, privind egalitatea de tratament intre barbati si femei in ceea ce priveste accesul la incadrarea in munca, la formarea si la promovarea profesionala, precum si conditiile de munca, trebuie interpretat in lumina faptului ca politica generala de concediere, implicit de concediere a femeilor pentru depasirea varstei de pensionare, diferinta fiind intre barbati si femei, in virtutea legislatiei nationale, reprezinta o discriminare pe criteriu de sex. Aceasta situatie este interzisa prin intermediul acestei directive.

"Prevederile legale mai sus citate trebuie interpretate in sensul in care femeile au dreptul sa opteze, fie pentru pensionarea cu doi ani mai devreme decat barbatii, fie pentru a lucra pana la varsta legala de pensionare a barbatilor. Decizia apartine exclusiv angajatului, femeie, in mod individual, iar ea trebuie sa fie respectata de catre angajator. " se mai arata in cadrul comunicatului de presa emis de CNCD.

"Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii atrage atentia ca, in cazul in care angajatorii din sistemul public nu se conformeaza jurisprudentei Curtii de Justitie a Uniunii Europene, a legislatiei UE si a legislatiei nationale antidiscriminare, va demara proceduri din oficiu pentru sanctionarea concedierii femeilor pe motiv de savarsire a unor fapte de discriminare directa, caz in care va proceda la aplicarea de amenzi contraventionale (intre 2.000 si 100.000 lei).", se arata in comunicat.

Mai mult, emitatorii comunicatului mentioneaza solicitarea adresata Ministerului Sanatatii, in vederea emiterii unei circulare cu privire la aceasta interpretare si in vederea intreprinderii de masuri pentru a se elimina abuzurile si prevenirea altor concedieri discriminatorii.


sursa: www.cncd.org.ro

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
concediereconcediere femei limita de varstaconcediere femei pensionare

Data aparitiei: 23 Mai 2014
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Comunicat CNCD: Concedierea obligatorie a femeilor pentru depasirea varstei legale de pensionare este discriminatorie Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Asistent Director GeneralIntrebare: Am nevoie de fisa postului pentru Responsabil Functiune (cod COR 243217), ma poate ajuta cineva?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Stabilire si retribuire posturi intr-o societateIntrebare: Va rog sa imi prezentati baza legala daca o firma cu activitate principala in fabricarea pieselor de autovehicule poate angaja mai multe persoane (5 Manageri financiari si 2 Contabili sefi) pentru aceeasi functie de conducere, avand aceeasi fisa de post, cu atributii similare dar cu salarii diferite.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]