Detasarea salariatului

detasareamasura obligatoriecontract suspendat
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Editorial, 26.06.2008 - Gabriela Chirazof

Relatiile de parteneriat ale comerciantilor privesc interese de ordin economic si se materializeaza in diferite forme. Colaborarea dintre acestia imbraca, de regula, forma contractelor, conventiilor, acordurilor. Asemenea conventii pot fi incheiate intre partenerii de afaceri pentru indeplinirea de catre salariatul societatii cedente a unor sarcini in cadrul societatii cesionare.

Detasarea este reglementata legal in dispozitiile art. 45-47 din Codul muncii si reprezinta actul prin care se dispune schimbarea temporara a locului de munca, din dispozitia angajatorului, la un alt angajator, in scopul executarii unor lucrari in interesul acestuia.

Contractul individual de munca al salariatului detasat incheiat cu angajatorul cedent se suspenda pe perioada detasarii, salariatul fiind incadrat temporar la angajatorul la care s-a dispus detasarea. In ceea ce priveste subordonarea, salariatul detasat se subordoneaza angajatorului la care s-a dispus detasarea.

In mod exceptional, prin detasare se poate modifica si felul muncii, dar numai cu consimtamantul scris al salariatului.

Detasarea este o masura temporara obligatorie pentru salariat pe o perioada de cel mult un an. Daca motive obiective impun prezenta salariatului la angajatorul la care s-a dispus detasarea, aceasta poate fi prelungita din 6 in 6 luni, dar numai cu acordul salariatului.



Fara sa constituie o conditie de valabilitate, pentru ratiuni practice, dispozitia privind detasarea salariatului imbraca forma scrisa.

Salariatul poate refuza detasarea dispusa de angajatorul sau numai in mod exceptional si pentru motive personale temeinice. In absenta unor motive personale temeinice in situatia in care salariatul nu respecta dispozitia de detasare, acesta poate fi sanctionat discipllinar.

Salariatul detasat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de detasare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.

De principiu in privinta drepturilor salariatului, acestea se acorda de catre angajatorul cesionar. Particularitatile in privinta acordarii drepturilor salariatului sunt reglementate in art. 47 din Codul muncii. De asemenea, potrivit alineatului 5 al aceluiasi articol, in cazul neacordarii integrale a drepturilor, salariatul are o actiune directa impotriva oricaruia dintre cei doi angajatori.
__________________________________________________________________
Aveti acces rapid la informatii complete si profesionale despre legislatia muncii!

Cele 800 de pagini si 50 de capitole ale Consilierului – Codul muncii acopera toate aspectele relatiei angajat – angajator, pana in cele mai mici amanunte.
__________________________________________________________________

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
detasareamasura obligatoriecontract suspendat

Data aparitiei: 26 Iunie 2008
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Detasarea salariatului Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]