Se intampla in Suedia: Se testeaza ziua de lucru de sase ore

timp de muncatimp inegal de muncatimp de lucruprogram de lucru inegal
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Suedia este una dintre tarile cu cel mai ridicat nivel de trai din Europa. Suedia va testa ziua de lucru cu sase ore de munca in loc de opt, obiectivul fiind cel de a imbunatati locurile de munca si de a sprijini sanatatea angajatilor, noteaza Le Monde.

„Vrem sa aratam beneficiile reducerii programului de lucru“, declara Mats Pilhem, viceprimarul Göteborgului si membru al Partidului de Stanga, formatiunea care a initiat proiectul.

Care este teoria din spatele acestei decizii? Autoritatile locale mizeaza pe ipoteza ca scaderea zilelor de concedii medicale si a numarului de accidente profesionale va compensa in parte investitia, estimata la 5-7 milioane de coroane (550.000-770.000 de euro), suma reprezentand costuri suplimentare cu personalul si tarifele percepute pentru evaluare de catre un cercetator, informeaza Ziarul Financiar.

„Daca scad concediile pe caz de boala, asigurarile sociale si sectorul de sanatate vor face economii. Sunt curios sa vad rezultatele in privinta personalului, dar si pe cele privind pensionarile“, a afirmat viceprimarul.

Mai mult, Mats Pilhem mai noteaza: „Oamenii vor beneficia de contracte de munca pe perioada nedeterminata deoarece vom avea nevoie ulterior de competenta lor in alta parte in oras“.

Experimentul prezent va dura 12 luni si se va aplica la o scara modeste, in cadrul unui centru de ingrijire a batranilor.

Ziarul Financiar aminteste faptul ca aceasta idee nu este noua, economisti si intelectuali fiind de parere ca este nevoie de scurtarea zilei de lucru, o parte din munca fiind preluata de masini. Astfel, lucratorii ar putea beneficia de mai mult timp liber, noteaza The Independent.

Mai mult, sursa mai mentioneaza ca exista dovezi clare conform caruia, un program prelungit de lucru nu aduce mai multa productivitate, ci erodeaza randamentul.


NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
timp de muncatimp inegal de muncatimp de lucruprogram de lucru inegal

Data aparitiei: 21 Mai 2014
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Se intampla in Suedia: Se testeaza ziua de lucru de sase ore Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Obligatie emitere adeverinta venit noua lege a pensiilorIntrebare: In ce conditii firma este obligata sa elibereze adeverinte cu tote veniturile din 1957-2001 conform noii L360/2023. Firma este din 1957, detinem arhiva, din statele vechi si mai apoi fluturasi se poate deduce baza de calul a pensiei care difera de la o perioada la alta, totodata, nu sunt incluse toate veniturile la calulul CAS-lui si pensia suplimentara L80/1992.Legea intra in vigoare din septembrie, suntem obligati sa eliberam pana atunci aceste adeverinte?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa de post pentruDirector vanzariIntrebare: Va rog frumos sa ne trimit fisa post pentru urmatorul cod cor: 112018 - director vanzari.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]