Clauza de mobilitate

clauza de mobilitatedelegareclauze facultative
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Editorial, 20.06.2008 - Gabriela Chirazof

Cu masina, mijloacele de transport in comun, pe jos, o mare parte dintre noi ne deplasam in diverse locuri pentru rezolvarea obligatiilor de serviciu si nu ne desfasuram activitatea la locul nostru de munca stabil prevazut in contractul individual de munca.

Mobilitatea locului de munca este prevazuta ca una dintre clauzele facultative ce poate fi inserata in cuprinsul contactului individual de munca.

Conform art. 25 din Codul muncii „Prin clauza de mobilitate partile in contractul individual de munca stabilesc ca, in considerarea specificului muncii, executarea obligatiilor de serviciu de catre salariat nu se realizeaza intr-un loc stabil de munca. in acest caz salariatul beneficiaza de prestatii suplimentare in bani sau in natura.”

Din analiza textelor legale observam o oarecare asemanare intre clauza de mobilitate si delegare, de aceea se impune o analiza asupra specificului muncii desfasurate de salariat.

Daca in cazul delegarii, regula o reprezinta stabilitatea locului de munca, schimbarea acestuia avand caracter exceptional, in privinta clauzei de mobilitate regula o reprezinta mobilitatea locului de munca, iar exceptia, stabilitatea.



Spre deosebire de delegare, care presupune potrivit art. 42 din Legea nr. 53/2003, o modificare unilaterala din partea angajatorului a locului muncii, inserarea unei clauze de mobilitate in contractul individual de munca se realizeaza numai prin acordul partilor.

In plus, in cazul delegarii locul de munca poate fi schimbat doar temporar, cu respectarea duratelor prevazute de lege, in timp ce clauza de mobilitate implica o schimbare care are caracter permanent in cadrul acelui raport de munca.

Consider ca daca in contractul de munca, potrivit art. 17 alin. (2) lit. b) din Codul muncii, este prevazuta, ca si clauza obligatorie, posibilitatea ca salariatul sa munceasca in diverse locuri de munca, atunci clauza de mobilitate nu isi mai gaseste aplicare in acel caz, drept urmare nu se va mai insera o astfel de clauza facultativa in respectivul contract de munca.

Pentru acordul de a-si desfasura activitatea si in alte locuri de munca decat cel stabil, salariatul va beneficia de prestatii suplimentare in bani sau in natura care, in tacerea legii, fac obiectul negocierii partilor raportului de munca.
_________________________________________________________________
Aveti acces rapid la informatii complete si profesionale despre legislatia muncii!

Cele 800 de pagini si 50 de capitole ale Consilierului – Codul muncii acopera toate aspectele relatiei angajat – angajator, pana in cele mai mici amanunte.
_________________________________________________________________

NOUTATI din Legislatia muncii

Codul muncii te avantajeaza! Afla aici cum!


Iti cunosti drepturile oferite de legislatia muncii?

Lucrarea Ghidul angajatului. Codul muncii in interesul tau le prezinta pe toate intr-un mod extrem de limpede. Este scrisa clar si la obiect, o vei parcurge foarte usor. Si vei realiza cu aceasta ocazie ca drepturile tale nu sunt deloc putine si ca tu detii de fapt pozitia de forta in relatia cu angajatorul.

Nu este o exagerare: chiar beneficiezi de o multime de drepturi!

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
clauza de mobilitatedelegareclauze facultative

Data aparitiei: 20 Iunie 2008
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Clauza de mobilitate Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revenire din CCC. Stimulent de insertie. ConditiiIntrebare: O salariata a nascut la data de 09.09.2022, iar la data de 17.11.2022 contractul i-a fost suspendat pana la data de 09.09.2024 pt concediu de crestere copil. Tatal nu doreste sa isi ia luna/lunile tatalui, desi are acest drept. 1. In aceasta situatie, la ce data trebuie sa isi reia angajata activitatea pt a beneficia de stimulentul de insertie? 2. Exista anumite conditii pt a se reintoarce la serviciu la data de 09.09.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Venituri pensie. Trecere pensie anticipata din pensie invaliditateIntrebare: O persoana s-a pensioat medical gr. III in cursul anului 2016. In perioada 2012- aprilie 2016, pe langa drepturile obtinute in baza contractului de munca, a indeplinit functia de membru al consiliului de administratie, incasand lunar o indemnizatie, asupra careia s-a calculat, retinut si virat contrbutia la pensie, CAS. Intrebari a) la stabilirea pensiei de invaliditate s-a valorifiat indemnizatia de administrator? Dar perioada de cinci ani, cand a urmat studii superioare la forma de invatamant...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]