Medicina Muncii: Se subevalueaza numarul de boli profesionale din Romania

boli profesionaleboli de serviciuafectiuni profesionale
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Din cauza ca unele afectiuni nu sunt diagnosticate ca atare, numarul cazurilor de boli profesionale inregistrate in Romania este subevaluat, conform explicatiilor Presedintelui Societatii Romane de Medicina Muncii, Eugenia Naghi.

Conform statisticilor, in Romania, in ultimii 20 de ani, sunt, cu oscilatie, aproximativ 2000 pana la 1000 de boli noi profesionale pe an.

"Ar parea multe, pentru cei care nu stiu despre aceasta situatie, ele sunt putin diagnosticate, sunt subevaluate ca numar. Sunt mult mai multe, mai ales cele legate de aparatul musculo-scheletic, de aparatul respirator, si aici ma refer la multe cazuri de astm bronsic, care nu este diagnosticat ca o boala cu caracter profesional, ramane doar un simplu astm bronsic, dar de fapt el este cauzat de conditiile si noxele de la locul de munca. Sunt mult mai multe cancere profesionale decat cele pe care le arata statistica - unul, doua, maximum trei cazuri pe an", a spus Eugenia Naghi, citata de Incont.ro.


Astfel, in Romania discutam despre multe cazuri de cancer ce apar in statistici ca fiind boli obisnuite si nu boli profesionale. Motivul? Nu exista un registru al cancerelor profesionale si se reclama si absenta unei pregatiri in acest domeniu a rezidentilor de alte specialitati, "care sa fie sensibilizati in legatura cu posibilitatea ca multe cazuri de cancer sa fie cauzate intr-adevar de noxele de la locul de munca".

Mai mult, conform Presedintelui Societatii Romane de Medicina Muncii, tabelul bolilor profesionale din Romania nu include si bolile cauzate de suprasolicitarea neuropsihica.

"Cauza cresterii bolilor aparatului musculo-scheletic e legata de un interes mai mare al medicilor de a pune in legatura boala respectiva cu suprasolicitarile de la locul de munca. Munca grea din minerit, care acum s-a redus foarte mult ca tip de activitate economica, munca grea din turnatorii, au lasat niste urme asupra aparatului musculo-scheletic, la nivelul coloanei vertebrale, a articulatiilor mari ale lucratorilor si toate aceste patologii au fost diagnosticate, dar nu li s-a spus ca au caracter profesional. Munca sedentara, munca de birou, care este acum foarte bine reprezentata, toate acest tipuri de activitati care inseamna pozitie sezand prelungita fac ca aparatul musculo-scheletic si in mod special coloana vertebrala sa sufere", a declarat Eugenia Naghi.

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
boli profesionaleboli de serviciuafectiuni profesionale

Data aparitiei: 16 Mai 2014
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Medicina Muncii: Se subevalueaza numarul de boli profesionale din Romania Nota: 4.75 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]