Proiect legislativ: Salariatii cercetati disciplinar ar putea beneficia de avocat pentru apararea in fata angajatorului

abateri disciplinarecercetare disciplinaraavocat cercetare disciplinaraavocat abateri disciplinare
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Un proiect de act normativ, aflat pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor, arata ca salariatii cercetati disciplinar ar putea beneficia de serviciile unui avocat in vederea apararii in fata angajatorilor.

Reamintim faptul ca salariatul poate fi sanctionat disciplinar doar dupa efectuarea unei cercetari disciplinare ce respecta mai multe conditii obligatorii prevazute de Codul Muncii.

In viitor, angajatii care sunt cercetati disciplinar, ar putea beneficia de ajutorul unui avocat.

Initiatorul acestui proiect de lege pentru modificarea Legii nr. 571/2003 este senatorul PDL: Volosevici Andrei-Liviu.


In expunerea de motive se noteaza:

"Curtea Constitutionala a statuat in jurisprudenta sa ca raporturile juridice de munca trebuie sa se desfasoare intr-un cadru legal, pentru a fi respectate drepturile si indatoririle, precum si interesele legitime ale ambelor parti. In acest cadru, cercetarea disciplinara prealabila aplicarii sanctiunii contribuie in mare masura la prevenirea unor masuri abuzive, nelegale sau netemeinice, dispuse de angajator, profitand de situatia sa dominanta.

Conform dispozitiilor Codului muncii, pentru a putea aplica o sanctiune disciplinara, cu exceptia avertismentului scris, angajatorul este obligat sa dispuna efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile, sub sanctiunea nulitatii absolute.

In baza art. 251 alin. 4 din Codul muncii, republicat, in cursul cercetarii disciplinare prealabile salariatul are dreptul sa formuleze si sa sustina toate apararile in favoarea sa si sa ofere persoanei imputernicite sa realizeze cercetarea toate probele si motivatiile pe care le considera necesare, precum si dreptul sa fie asistat, la cererea sa, de catre un reprezentant al sindicatului al carui membru este.

Desi principiul constitutional privind dreptul la aparare este inclus in prevederile textului de lege citat mai sus, el este limitativ si discriminatoriu, deoarece angajatul poate fi asistat doar de un reprezentant al sindicatului din care face parte."

Totodata, in expunerea de motive se delimiteaza doua mari probleme ce reies din datele mai sus mentionate. Primul aspect este cel referitor la dreptul de aparare al angajatului ca fiind limitat si conditionat de apartenenta sau calitatea de membru in cadrul asociatiei sindicale. De asemenea, in cazul in care nu exista un sindicat reprezentantiv, la cercetarea disciplinara, angajatul nu poate si asistat de un aparator.

Astfel, initiatorul acestui proiect considera necesare introducerea unei prevederi care sa spuna ca angajatul poate fi asistat si de un avocat.


NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
abateri disciplinarecercetare disciplinaraavocat cercetare disciplinaraavocat abateri disciplinare

Data aparitiei: 15 Mai 2014
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Proiect legislativ: Salariatii cercetati disciplinar ar putea beneficia de avocat pentru apararea in fata angajatorului Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa de post Montator elemente prefabricate din beton armatIntrebare: Suntem o firma de constructii ,va rugam sa ne ajutati cu o fisa de post pentru Montator elemente prefabricate din beton armat Cor: 711403.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Pensie limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionareIntrebare: Angajata - in varsta de 59 ani si 1 luna, primeste decizia de pensionare pentru limita de varsta in data de 16.04.2024 ( plata drepturilor de pensie se va face incepand cu data de 01.04.2024 ). Salariata a adus copie dupa decizie la angajator in data de 17.04.2024. 1. Cu ce data inceteaza CIM si cu ce articol? 2. Pot incheia un nou CIM cu angajatul dupa incetarea celui vechi pe perioada determinata de 1 luna - pentru a putea gasi alta persoana in locul acesteia? Mentionez ca salariata este de...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]