Situatie dificila: Angajatorul doreste concedierea angajatei dupa revenirea din concediu medical

concediereconcediu medicaldesfiintare postincapacitate temporara de munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Analizam situatia expusa de un angajator, cu privire la una dintre salariatele societatii. Aceasta se afla in concediu medical, cod 14, pana la data de 30.06.2014. Dupa intoarcerea salariatei la munca, angajatorul doreste sa stie cum se poate proceda pentru concedierea persoanei, intrucat postul pe care aceasta il ocupa a fost desfiintat in perioada in care aceasta se afla in concediu medical.

Cu ajutorul specialistilor PortalCodulMuncii.ro vom stabili cum trebuie procedat, daca trebuie sa treaca o anumita perioada de la intoarcerea acesteia la munca si daca societatea trebuie sa achite acesteia salarii compensatorii:

 Potrivit art. 60 alin. (1) lit. a) din Codul muncii nu poate fi dispusa concedierea si n =u poate fi desfiintat locul de munca pe durata incapacitatii temporare de munca, stabilita prin certificate medical conform legii.
Asadar, angajatorul nu poate dispune desfiintarea locului de munca al salariatului aflat in incapacitate tenporara de munca.
Dupa revenirea salariatei din incapacitate temporara de munca angajatorul poate dispune desfiintarea postului cu respectarea perioadei de preaviz.

Astfel, potrivit art. 75 alin. (1) din Legea 53/2003 - Codul muncii, republicata, persoanele concediate in temeiul art. 61 lit. c) si d), al art. 65 si 66 beneficiaza de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 20 de zile lucratoare.

Rolul preavizului este de a incunostiinta salariata asupra viitoarei incetari a contractului sau de munca dupa expirarea termenului de preaviz, asa incat in mod evident trebuie sa fie acordat anterior incetarii contractului individual de munca.

In ceea ce priveste platile compensatorii, in principiu, salariatii pot primi plati compensatorii daca se incadreaza in conditiile de acordare a acestora astfel cum sunt stabilite in contractul colectiv de munca aplicabil.

Prin urmare, dreptul la platile compensatorii se acorda in conditiile contractului colectiv de munca si in perioada in care acest contract este in vigoare.


sursa: www.portalcodulmuncii.ro

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
concediereconcediu medicaldesfiintare postincapacitate temporara de munca

Data aparitiei: 13 Mai 2014
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Situatie dificila: Angajatorul doreste concedierea angajatei dupa revenirea din concediu medical Nota: 3.75 din 5 - 4 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Detasare salariat. Statul in care se platesc contributiile socialeIntrebare: In cazul in care avem un salariat detasat in UE de 5 ani de zile cu reinnoire detasare la 6 luni, unde trebuie sa ii fie declarate taxele, in Romania sau in tara unde isi desfasoara activitatea, tinand cont de Articolul 12 Reguli speciale in care se mentioneaza: (1) Persoana care desfasoara o activitate salariata intr-un stat membru, pentru un angajator care isi desfasoara in mod obisnuit activitatile in acest stat membru, si care este detasata de angajatorul respectiv in alt stat membru pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Certificat medical cod 08. CASS ianuarie - aprilieIntrebare: OUG 34/2024 care intra in vigoare incepand cu data de 12 aprilie prevede eliminarea CASS CM 08 Intrebarea mea este: Daca am o salariata care a beneficiat de CM 08 din data 27.12 2023 (CM initial dec 2023) pana la data de 30.04.2024 (perioada de acordare inceteaza dupa data de 12.04.2024), conform Oug 32 trebuie sa ii fac recalculul indemnizatiei nete (sa nu mai retin CASS) pentru perioada ian-martie? Pentru luna aprilie nu retin CASS.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


ARTICOLE SIMILARE

Angajatorul doreste desfiintarea unui post, dar si pastrarea atributiilor respective. Cand pot fi preluate sarcinile de catre alt angajat?Concediere - DESFIINTARE POSTDesfiiintarea postului in concediul de maternitate: Una din trei femei este discriminata la locul de munca in RomaniaDESFIINTARE POST - Concediere individuala pentru motive ce nu tin de persoana salariatuluiDesfiintarea postului in cazul salariatei revenite din concediu crestere copil - este posibila?

ULTIMELE ARTICOLE

Desfiintarea unui post. Ce documente sunt necesare si cand se va inregistra in Revisal?Desfiintarea postului unei salariate revenite din CCC. In ce conditii este posibil?Incetare CIM prin desfiintarea postului. Ce prevede legea?Desfiintarea unui post, in 2022Angajatorul e obligat sa anunte ANOFM la desfiintarea postului unui salariat? Amenzi de pana la 5.000 lei
Mai multe articole despre desfiintare post
Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]