Caz practic, rezolvat de specialisti: Concediu de maternitate pentru persoana cu handicap

concediu de maternitateconcediu de maternitate handicap
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Analizam situatia expusa de un angajator ce detine raporturi de munca cu o salariata cu grad de handicap, care este insarcinata si care doreste sa intre in concediu de maternitate incepand cu luna a 6-a de sarcina.

Cu ajutorul expertilor, vom stabili care sunt consecintele de care sa tinem cont, luand in considerare faptul ca se vor depasi cele 126 de zile de concediu de maternitate. In aceasta situatie, vom stabili si daca cele 42 de zile de lauzie mai sunt obligatorii.

Raspunsul specialistilor PortalCodulMuncii.ro:


Potrivit art. 24 alin. (3) din OUG 158 din 2005 privind concediul si indemnizatia de maternitate, persoanele cu handicap asigurate beneficiaza, la cerere, de concediu pentru sarcina, incepand cu luna a 6-a de sarcina.

Tinem cont de prevederile art. 1 lit.  g) din OUG 96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca, concediul postnatal obligatoriu este concediul de 42 de zile pe care salariata mama are obligatia sa il efectueze dupa nastere, in cadrul concediului pentru sarcina si lauzie cu durata totala de 126 de zile, de care beneficiaza salariatele in conditiile legii.

Atentie! Normele metodologice de aplicare a OUG 96/2003 stabilesc ca, pentru protectia sanatatii mamei si a copilului este interzis angajatorilor sa permita salariatelor sa revina la locul de munca in cele 42 de zile de concediu postnatal obligatoriu.

Cu toate ca OUG 158/2005 stabileste ca persoanele cu handicap beneficiaza la cerere, de concediu pentru sarcina incepand cu luna a 6-a de sarcina, nu avem o prevedere legala prin care sa se stabileasca faptul ca in cazul acestor salariate, durata concediului de maternitate este mai mare de 126 de zile calendaristice. Totodata, OUG 96/2003 nu prevede o exceptie in cazul persoanelor cu handicap de la regula concediului postnatal obligatoriu.

Asadar, desi art. 24 alin. (3) din OUG 158/2005 stabileste ca persoanele cu handicap pot beneficia de concediu pentru sarcina apreciem ca aceasta prevedere legala nu poate fi aplicata cata vreme nu exista prevedere care sa stabileasca ca pentru aceste salariate durata concediului de maternitate este mai mare de 126 de zile calendaristice sau sa le excepteze de la efectuarea celor 42 de zile de concediu postnatal.

Raspuns oferit de specialistii PortalCodulMuncii.ro


NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
concediu de maternitateconcediu de maternitate handicap

Data aparitiei: 02 Mai 2014
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Caz practic, rezolvat de specialisti: Concediu de maternitate pentru persoana cu handicap Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru FizioterapeutIntrebare: As avea si eu nevoie de o fisa de post pentru functia de fizioterapeut, cod COR 226402.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Posibilitatea de detasare transnationala a cetatenilor ucraineniIntrebare: O societate din Romania are angajat un cetatean ucrainean. Acest cetatean ucrainean a obtinut in Romania permisul de sedere pentru beneficiarii protectiei temporare. Societatea doreste acum sa il detaseze in Spania. Avand in vedere cele mentionate mai sus, va rugam sa ne comunicati daca societatea din Romania il poate detasa la o societate din Spania?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]