Dreptul pacientilor romani privind asistenta medicala in UE

asistenta medicala in UEtratament in strainatatedecontare cas tratament UE
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Ministerul Sanatatii a creat cadrul pentru asigurarea dreptului pacientilor romani privind asistenta medicala in Uniunea Europeana, se arata in cadrul unui comunicat de presa emis de Ministerul Sanatatii.

In acest sens, Romania va transpune Directiva Europeana 24 din 2011, referitoare la aplicarea drepturilor pacientilor astfel incat pacientii romani asigurati sa se poata trata in alte state membre UE.

“Ministerul Sanatatii va trimite o notificare Comisiei Europene in cel mai scurt timp despre indeplinirea obligatiei de a transpune Directiva Europeana privind asistenta medicala transfrontaliera. Astfel, Romania este pe cale sa inchida ultima actiune de infringement declansata in domeniul sanatatii, dupa ce  Comisia a decis recent clasarea altei actiuni, in ceea ce priveste farmacovigilenta”, a  anuntat ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu.


“Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si casele de asigurari de sanatate judetene vor putea face rambursarea costurilor pentru asiguratii care se trateaza in state membre ale Uniunii Europene. Ministerul Sanatatii va continua sa deruleze politici de investitii si dezvoltare, astfel incat asiguratii din Romania sa beneficieze de aceleasi conditii de tratament cu cele din Uniunea Europeana. De asemenea si pacientii din Uniunea Europeana se vor putea trata in Romania”, a mai declarat ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu.

In unele cazuri, in vederea beneficierii de asistenta medicala tranfrontaliera, pacientii romani ar putea avea nevoie de o autorizatie eliberata de casele judetene.

Contravaloarea asistentei medicale transfrontaliere se va rambursa de catre casa de asigurari de sanatate care a intocmit solicitarea de acordare de prevedere bugetara, in lei. Termenul maxim este de 60 de zile de la data alocarii de prevedere bugetara.

In comunicatul emis de Ministerul Sanatatii este prevazut faptul ca rambursarea se va realiza la nivelul tarifelor si prestatiilor din Romania, cu conditia ca nu se va depasi contravaloarea in lei a asistentei medicale transfrontaliere achitate de solicitant.

Exemple de calcul, conform comunicatului emis de Ministerul Sanatatii:

"De exemplu, in cazul in care o hernie de disc costa in Romania 1.000 lei si in statul membru X costa 1.500 lei, decontarea se face la valoarea de 1.000 lei, iar in cazul in care o peritonita costa in Romania 700 lei si in statul membru Y costa 500 lei, decontarea se face la valoarea de 500 lei."

In cadrul comunicatului se mai arata ca nu se vor suporta cheltuielile prilejuite de: servicii de cazare si de calatorie suportate de persoanele asigurate, costuri suplimentare suportate de persoanele cu handicap, din cauza unui sau a mai multor handicapuri atunci cand beneficiaza de asistenta medicala transfrontaliera.

sursa: Ministerul Sanatatii





NOUTATI din Legislatie muncii

Ce noutati au aparut in domeniul legislatiei muncii?


Parcurgeti Caietul Seminarului National de Legislatia Muncii!
Contine noutatile legislative din 2024, implicatii, controverse, solutii!


Iata mai jos cateva exemple:

1) Salariul minim
2) Concediul de crestere copil
3) Hartuirea la locul de munca
4) Telemunca pentru parinti
5) Suspendarea si incetarea CIM
6) Contractul cu fractiune de norma
7) Pauza de masa



...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
asistenta medicala in UEtratament in strainatatedecontare cas tratament UE

Data aparitiei: 28 Aprilie 2014
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Dreptul pacientilor romani privind asistenta medicala in UE Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revenire din CCC. Stimulent de insertie. ConditiiIntrebare: O salariata a nascut la data de 09.09.2022, iar la data de 17.11.2022 contractul i-a fost suspendat pana la data de 09.09.2024 pt concediu de crestere copil. Tatal nu doreste sa isi ia luna/lunile tatalui, desi are acest drept. 1. In aceasta situatie, la ce data trebuie sa isi reia angajata activitatea pt a beneficia de stimulentul de insertie? 2. Exista anumite conditii pt a se reintoarce la serviciu la data de 09.09.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Venituri pensie. Trecere pensie anticipata din pensie invaliditateIntrebare: O persoana s-a pensioat medical gr. III in cursul anului 2016. In perioada 2012- aprilie 2016, pe langa drepturile obtinute in baza contractului de munca, a indeplinit functia de membru al consiliului de administratie, incasand lunar o indemnizatie, asupra careia s-a calculat, retinut si virat contrbutia la pensie, CAS. Intrebari a) la stabilirea pensiei de invaliditate s-a valorifiat indemnizatia de administrator? Dar perioada de cinci ani, cand a urmat studii superioare la forma de invatamant...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]