Dilema Fondurilor de Pensii. Cum isi lasa 300.000 de romani viitorul pe mana norocului?

fonduri de pensiipilonul 2aderare fond de pensiialegere fond de pensii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


In fiecare an, 300.000 de romani isi lasa pensiile pe mana norocului, anunta ZF, notand faptul a majoritatea nu ales in cunostinta de cauza fondul care le va plati pensia.

Principalele motive pentru care romanii nu iau o decizie cu privire la fondul din care li se vor plati pensiile, conform ZF, sunt: comoditate sau lipsa educatiei financiare.

Astfel, cca 300.000 de romani adera anual la pilonul II de pensii private, insa majoritatea sunt distribuiti aleatoriu la un fond de pensii.

Consultantii declara ca lipsa de implicare din partea romanilor descurajeaza competitia dintre fonduri. Acestea le-ar putea aduce viitorilor pensionari randamente mai mari si comisioane mai mici de administrare.

Mai mult de 6 milioane de romani contribuie in momentul de fata la un fond de pensii private obligatorii (pilon II). Dintre acestia, cca 300.000 de romani au aderat in perioada februarie 2013 - februarie 2014, conform statisticilor oficiale emise de ASF.

Mentionam ca pilonul II este obligatoriu iar persoanele sunt automat inscrise in sistem. Au la dispozitie doar 4 luni in care sa aleaga unul dintre cele noua fonduri de pensii obligatorii de pe piata, in care le vor fi virate contributiile obligatorii de 4% din salariu.

Amintim faptul ca din luna mai, contributia creste la 4,5%.

Conform ZF, majoritatea romanilor nu isi exprima alegerea privind fondul de pensii, ci prefera sa fie distribuiti aleatoriu de sistem.

Spre exemplu, in luna februarie, au aderat la pilonul II 27.900 de persoane. Dintre acestea, doar 911 de persoane au semnat actele de aderare si restul de 27.000 de persoane au fost repartizate aleatoriu.

Cu alte cuvinte, la un calcul simplu, rezulta ca fiecare dintre cele noua fonduri au primit cate 3000 de participanti noi.


„Nu exista interes in randul celor care sunt eligibili sa intre in sistem, deoarece preocuparile acestora sunt legate de grija zilei de „azi“ si mai putin referitoare la ce vor face la pensie. Mai este foarte mult timp pana atunci si multi chiar cred ca nu vor apuca ziua pensionarii“, a spus Mihai Coca-Cozma, director general la Alico Pensii, al treilea cel mai mare jucator din piata, citat de ZF.



„Majoritatea participantilor sunt tineri si acestia trebuie sa ia decizia de alegere a fondului de pensii intr-un termen relativ scurt de la angajare. Pusi in fata unei alegeri in conditii de incertitudine si cu un dead-line strans, cu totii ne comportam surprinzator de asemanator, predictabil si irational: scopul devine minimizarea stresului atasat deciziei facute si nicidecum maximizarea randamentului investitiei. Prin urmare, multi lasa soarta sa aleaga in locul lor in speranta ca vor avea noroc, decat sa se informeze, sa compare si sa ia o decizie – situatie care i-ar face direct raspunzatori in caz de relativ esec.“ noteaza Andrei Anghel, consultant la o firma de consultanta Smart Trade Consult.

Conform lui Andrei Anghel, o solutie pentru remedierea situatiei ar fi eliminarea sistemului aleatoriu. Astfel, contribuabilii ar putea sa isi exprime alegerea.



NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
fonduri de pensiipilonul 2aderare fond de pensiialegere fond de pensii

Data aparitiei: 09 Aprilie 2014
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Dilema Fondurilor de Pensii. Cum isi lasa 300.000 de romani viitorul pe mana norocului? Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Detasare salariat. Statul in care se platesc contributiile socialeIntrebare: In cazul in care avem un salariat detasat in UE de 5 ani de zile cu reinnoire detasare la 6 luni, unde trebuie sa ii fie declarate taxele, in Romania sau in tara unde isi desfasoara activitatea, tinand cont de Articolul 12 Reguli speciale in care se mentioneaza: (1) Persoana care desfasoara o activitate salariata intr-un stat membru, pentru un angajator care isi desfasoara in mod obisnuit activitatile in acest stat membru, si care este detasata de angajatorul respectiv in alt stat membru pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Certificat medical cod 08. CASS ianuarie - aprilieIntrebare: OUG 34/2024 care intra in vigoare incepand cu data de 12 aprilie prevede eliminarea CASS CM 08 Intrebarea mea este: Daca am o salariata care a beneficiat de CM 08 din data 27.12 2023 (CM initial dec 2023) pana la data de 30.04.2024 (perioada de acordare inceteaza dupa data de 12.04.2024), conform Oug 32 trebuie sa ii fac recalculul indemnizatiei nete (sa nu mai retin CASS) pentru perioada ian-martie? Pentru luna aprilie nu retin CASS.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]