ARAMT avertizeaza: O noua modificare in Codul Muncii va duce la pierderea a 30.000 de posturi

aramtagent de munca temporaraagenti munca temporaraagent munca temporara in 2014
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Asociatia Agentilor de Munca Temporara avertizeaza cu privire la noua modificare a Codului Muncii, ca factor declansator pentru o viitoare pierdere a 30.000 de posturi.

Romania ar putea pierde mai mult de 30.000 de locuri de munca si bugetul statului ar putea suferi reduceri de cca 170 de milioane de auro, in situatia in care Parlamentul adopta o initiativa de modificare a Codului Muncii, aflata in Senat, noteaza Asociatia Romana a Agentilor de Munca Temporara (ARAMT).

Mentionam faptul ca initiativa prevede transformarea contractului de munca temporara in contract pe perioada nedeterminata. Astfel, se instituie obligativitatea agentului de munca temporara de a remunera lucratorii temporari cu 75% din salariul minim brut la nivel national, pe o perioada de trei luni, in perioada in care acestia nu efectueaza nicio activitate.

ARAMT trage un semnal de alarma cu privire la initiativa de modificare a Codului Muncii, modificare ce vizeaza regimul muncii temporare derulate prin agenti specializati. Reprezentantii ARAMT arata ca initiativa legislativa de modificare a Codului Muncii nu detine un studiu de impact la baza. Acest lucru contravine legislatiei romane si comunitare in vigoare, informeaza Incont.ro.

Discutam despre o activitate care a angrenat in 2013, doar in cadrul membrilor ARAMT, mai mult de 52.000 de romani, echivalent a mai mult de 20.000 de locuri de munca cu norma intreaga, noteaza Incont.ro.

Reprezentantii ARAMT au emis o scrisoare deschisa catre principalii decidenti din Guvern si Parlament, cerand ca initiativa de modificare a Codului Muncii sa fie analizata, in vederea evitarii unor efecte economice grave.

"Modificarile propuse vor afecta semnificativ mediul socio-economic, impunerea de noi restrictii determinand diminuarea rolului muncii temporare, disponibilizarea in masa a salariatilor temporari, cresterea ratei de evaziune fiscala provenita din munca la negru, pierderi importante la bugetul de stat,cresterea somajului si scaderea ratei de angajare la nivel national, in special in randul tinerilor", sustine presedintele ARAMT, Sorina Donisa, citata intr-un comunicat remis presei.

ARAMT subliniaza ca a pus la dispozitia Comisiei pentru munca, familie si protectie sociala a Senatului mai multe analize si argumente referitoare la rolul si ponderea muncii temporare in economia romaneasca si europeana.

 Astfel, asociatia arata ca, potrivit statisticilor europene, 74 la suta dintre companii nu ar apela la angajati permanenti daca nu ar avea acces la munca temporara.

In acest sens, concluzia este clara, doua treimi din locurile de munca ocupate in acest moment de catre agenti temporari (cca. 30.000 de posturi) nu ar mai exista daca agentii de munca temporara nu isi vor mai putea efectua activitatile, mai explica Incont.ro.

"Costurile sociale sunt dublate de costuri bugetare. Anual, bugetul de stat ar putea pierde circa 105 de milioane euro rezultati din diminuarea drastica a taxelor si impozitelor platite de agentii de munca temporara (inclusiv TVA). Statul ar mai avea de plata alte 36 de milioane de euro anual pentru protectia sociala a persoanelor anterior angajate la agenti de munca temporara, care isi vor pierde locul de munca. O alta consecinta a absentei unor solutii flexibile de angajare ar fi cresterea muncii la negru si evaziunea fiscala asociata acesteia, care ar genera o pierdere suplimentara financiara anuala de aproximativ 26 de milioane de euro", se mai arata in comunicat.

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
aramtagent de munca temporaraagenti munca temporaraagent munca temporara in 2014

Data aparitiei: 08 Aprilie 2014
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

ARAMT avertizeaza: O noua modificare in Codul Muncii va duce la pierderea a 30.000 de posturi Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Spor de fidelitate. Conditii de acordareIntrebare: Se poate acorda sporul de fidelitate in cadru firmei trimestrial daca nu se transmite in Revisal?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Remuneratia minima pentru zilieri aprilie 2024. Mod calcul durata prestare activitateIntrebare: O SRL lucreaza cu zilieri pe caen 5610. Care este remuneratia minima pt zilieri in anul 2024? Cele 90 de zile in care o persoana poate lucra la o firma este pe an calendaristic, adica la 01.01.2024 se ia de la zero evidenta, sau trebuie tinut cont si de lunile anterioare din anul precedent?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]