Ghid declarare impozit pe veniturile zilierilor!

venituri zilieriimpozit venituri zilierighid declarare impozit zilieriin ce domenii lucreaza zilieriidomenii zilieri
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 

Vom prezenta in randurile urmatoare, modul corect de declarare a impozitului pe veniturile zilierilor si modul corect de completare a Anexei 1.2. a Declartiei 112, incepand cu luna ianuarie 2014.


Conform art. 9 din Norma metodologica de aplicare a Legii 52/2011 privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri, venitul realizat de zilieri sub forma remuneratiei zilnice pe fiecare beneficiar de lucrari reprezinta venit asimilat salariului, pentru care sunt aplicabile prevederile cap. III "Venituri din salarii" al titlului III "Impozit pe venit" din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.


Zilierii datoreaza impozit pentru venitul realizat sub forma de remuneratie bruta zilnica. Impozitul se calculeaza de catre fiecare din beneficiarii de lucrari prin aplicarea cotei de 16% asupra remuneratiei brute zilnice.


Calculul si retinerea impozitului datorat se efectueaza de catre beneficiarii de lucrari la data fiecarei plati a remuneratiei brute zilnice.


Virarea la bugetul de stat a impozitului calculat si retinut de fiecare beneficiar de lucrari se va efectua pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care se platesc aceste venituri.


Astfel, impozitul datorat de zilieri pentru venitul realizat, se calculeaza si se retine de beneficiar, prin aplicarea cotei de 16% si se declara in declaratia D112, Anexa 1.1 Sectiunea F cumulandu-se, dupa caz, cu celelalte impozite pe venituri din salarii.

In anul 2013 pentru veniturile obtinute de zilieri nu se completa Anexa 1.2. Anexa asigurat.Aceste venituri se raportau in Formularul 205.

Prin OMFP 1977/2013, publicat in MOF nr. 57 din 23/01/2014  a fost modificat OMFP1045/2012 pentru aprobarea modelului, continutului, modalitatii de depunere si de gestionarea  Declaratiei  privind obligatiile  de  plata  a  contributiilor  sociale,  impozitului  pe  venit  si evidenta nominala a persoanelor asigurate. Prin acest ordin, in Anexa 1.2 Anexa asigurat s-a introdus o noua sectiune E – Date privind impozitul pe venit care contine 3 subsectiuni :

- E1 – Venituri din salarii obtinute la functia de baza
- E2 – Alte venituri
- E3 – Date detaliate privind impozitul pe venit

Astfel, in anul 2014, toate informatiile referitoare la calculul si retinerea obligatiilor aferente veniturilor de natura salarial sunt concentrate in formularul 112. De aceea, consideram ca, incepand cu anul 2014 pentru veniturile obtinute de zilieri se completeaza Anexa 1.2 din Formularul 112 astfel:

- in casetele “Asigurat / neasigurat pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate” si „Asigurat in sistemul de asigurari pentru somaj” se selecteaza 2 – neasigurat.

- in sectiunea A la 1. Tip asigurat dpdv contract de munca se selecteaza 3-Alte categorii de persoane care realizeaza venituri asimilate salariilor - care nu au contract individual de munca sau raport de servicii (nu este salariat), Randurile 8-15 se completeaza cu zero.

- se completeaza datele din sectiunea E.3 - Date detaliate privind impozitul pe venit.

Care sunt domeniile in care pot lucra zilierii:


Iata domediile in care se poate presta munca necalificata cu caracter ocazional, domenii prevazute in Clasificarea activitatilor din economia nationala, actualizata:

a) agricultura, vanatoare si servicii anexe, cu exceptia crescatorilor de animale in sistem semiliber, traditional si transhumanta - diviziunea 01;
b) silvicultura, cu exceptia exploatari forestiere - diviziunea 02;
c) pescuit si acvacultura - diviziunea 03;
d) colectarea, tratarea si eliminarea deseurilor nepericuloase - clasa 3821 si 3811;
e) recuperarea materialelor - grupa 383;
f) comert cu ridicata al produselor agricole brute si al animalelor vii - grupa 462;
g) activitati de organizare a expozitiilor, targurilor si congreselor-grupa 823;
h) publicitate - grupa 731;
i) activitati de interpretare artistica - spectacole - clasa 9001, activitati suport pentru interpretarea artistica-spectacole - clasa 9002 si activitati de gestionare a salilor de spectacole - clasa 9004;
j) activitati de cercetare-dezvoltare in stiinte sociale si umaniste - clasa 7220 (sapaturi arheologice);
k) activitati desfasurate in sere, spatii verzi, parcuri si gradini zoologice - cod 0141.

(Legea nr. 18 din 7 martie 2014 pentru modificarea si completarea Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri, precum si pentru modificarea art. 8 alin. (1) din Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 192 din 19 martie 2014)

Legea Zilierilor. Registrul de evidenta a zilierilor


NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
venituri zilieriimpozit venituri zilierighid declarare impozit zilieriin ce domenii lucreaza zilieriidomenii zilieri

Data aparitiei: 08 Aprilie 2014
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Ghid declarare impozit pe veniturile zilierilor! Nota: 4.75 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]