Cine instruieste lucratorii cu atributii de SSM si PSI?

ssmatributii ssmpsipsi si ssmlucratori psi
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Conform PortalSSM.ro, angajatorul este obligat sa desemneze nominal, prin decizie scrisa, un lucrator sau mai multi care sa se ocupe de activitatile de prevenire si protectie prevazute de lege. Toate aceste activitati se vor consemna in fisa postului lucratorului desemnat, iar angajatorul se va asigura ca lucratorul desemnat are capacitatea, timpul necesar si mijloacele adecvate sa le efectueze.

Lucratorii in cauza se vor desemna in mod exclusiv din randul lucratorilor cu care este incheiat CIM cu norma intreaga. Lucratorul care este desemnat trebuie sa aiba atributii privind securitatea si sanatatea in munca si, cel mult, atributii complementare.
 
In vederea desfasurarii activitatilor de prevenire si protectie, lucratorul desemnat trebuie sa indeplineasca cel putin cerintele minime corespunzatoare nivelului mediu de pregatire in domeniul securitatii si sanatatii in munca, respectiv:
1) studii in invatamantul liceal filiera teoretica in profil real sau filiera tehnologica in profil tehnic si
2) curs in domeniul securitatii si sanatatii in munca, cu o durata de cel putin 80 de ore.

 Potrivit art. 15 alin (1) pct. 5 din HG nr. 1425/2006 pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, intre activitatile de prevenire si protectie pe care angajatorul este obligat sa le organizeze se numara si aceea de a asigura informarea si instruirea lucratorilor in domeniul securitatii si sanantatii in munca.
 
Conform prevederilor art. 5 lit. a) din Legea nr. 319/2006 a securitatii si sanatatii in munca, prin lucrator se intelege persoana angajata de catre un angajator, potrivit legii, inclusiv studentii, elevii in perioada efectuarii stagiului de practica, precum si ucenicii si alti participanti la procesul de munca, cu exceptia persoanelor care presteaza activitati casnice. Lucratorul desemnat face si el parte din aceasta categorie definita de lege.
 
In concluzie, lucratorul desemnat trebuie instruit din punct de vedere al SSM la fel ca toti ceilalti lucratori.
 
Potrivit legii, instruirea introductiv-generala a lucratorilor se poate face de catre:
• angajatorul care si-a asumat atributiile din domeniul securitatii si sanatatii in munca; sau
• lucratorul desemnat; sau
• un lucrator al serviciului intern de prevenire si protectie; sau
• serviciul extern de prevenire si protectie.
 
Instruirea la locul de munca si instruirea periodica se fac de catre conducatorul locului de munca.
 
Potrivit art. 8 alin (4) din Legea nr. 319/2006, daca in intreprindere si/sau unitate nu se pot organiza activitatile de prevenire si cele de protectie din lipsa personalului competent, angajatorul trebuie sa recurga la servicii externe.
 
Prin urmare, conform legii, daca angajatorul nu va putea asigura cu personal propriu instruirea tuturor lucratorilor in domeniul securitatii si sanatatii in munca, va apela la servicii externe.
 
Modul de organizare si desfasurare a activitatii de instruire in domeniul prevenirii si stingerii incendiilor este stabilit prin Ordinul nr. 712/2005 pentru aprobarea Dispozitiilor generale privind instruirea in domeniul prevenirii si stingerii incendiilor si instruirea in domeniul protectiei civile, emis de ministrul administratiei si internelor, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
Conform Ordinului nr. 712/2005, conducatorii institutiilor publice, patronii si managerii agentilor economici au obligatia sa asigure instruirea intregului personal angajat in munca, in raport cu nivelul de pregatire al salariatilor si in functie de specificul activitatii desfasurate de fiecare unitate.
 
Atentie! Mentionam ca administratorul institutiei, managerul sau patronul agentului economic va desemna una din urmatoarele categorii de personal pentru a efectua instructaje in domeniul prevenirii si stingerii incendiilor:
 
­- persoanele cu atributii de conducere in cadrul unitatii, al departamentului, compartimentului sau al sectorului de activitate ori sefii locurilor de munca in care sunt prevazute asemenea instructaje;
 
­- cadrele tehnice din domeniul apararii impotriva incendiilor sau personalul de specialitate in domeniul protectiei civile (inspectori de protectie civila);
 
­- sefii serviciilor voluntare/private de urgenta.
 
Persoanele desemnate sa realizeze instruirea salariatilor in domeniul prevenirii si stingerii incendiilor trebuie sa indeplinesca cumulativ urmatoarele conditii:
 
1) sa fie bine pregatite profesional;
 
2) sa cunoasca problematica specifica domeniului prevenirii si stingerii incendiilor;
 
3) sa posede calitati psihopedagogice si atestatele prevazute de lege.
 
In vederea efectuarii instructajelor in domeniul prevenirii si stingerii incendiilor se vor avea in vedere materialele scrise (proceduri) intocmite de persoanele desemnate si aprobate de conducatorul institutiei, de manager sau de patron.


Sursa: PortalSSM.ro

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
ssmatributii ssmpsipsi si ssmlucratori psi

Data aparitiei: 31 Martie 2014
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Cine instruieste lucratorii cu atributii de SSM si PSI? Nota: 3.33 din 5 - 3 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Obligatie emitere adeverinta venit noua lege a pensiilorIntrebare: In ce conditii firma este obligata sa elibereze adeverinte cu tote veniturile din 1957-2001 conform noii L360/2023. Firma este din 1957, detinem arhiva, din statele vechi si mai apoi fluturasi se poate deduce baza de calul a pensiei care difera de la o perioada la alta, totodata, nu sunt incluse toate veniturile la calulul CAS-lui si pensia suplimentara L80/1992.Legea intra in vigoare din septembrie, suntem obligati sa eliberam pana atunci aceste adeverinte?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa de post pentruDirector vanzariIntrebare: Va rog frumos sa ne trimit fisa post pentru urmatorul cod cor: 112018 - director vanzari.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]