5 precizari importante privind concediul de odihna

concediucodul munciicontract de munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Editorial, Luni 31.03.2008 - cons. jur. Marcel Vasile

Vine! Vine! Cum cine vine? Vine Bush, vine Putin,  Sarkozy...  si doamna Carla Bruni. Vin cei mai puternici oameni ai planetei la Bucuresti, la summit-ul NATO. Politie, jandarmerie, strazi inchise... M-am hotarat: cand vin ei, plec eu. Am facut acum cateva zile cererea de concediu si miercuri dimineata plec la ai mei. Ma duc la munte! Daca locuiti in Bucuresti va recomand sa procedati la fel.
 
Concediul de odihna este o forma de repaus periodic - alaturi de pauza de masa, repausul zilnic, repausul saptamanal si sarbatorile legale – prin care salariatul isi reface capacitatile fizice si psihice.
 
Dreptul la concediu de odihna anual platit este garantat tuturor salariatilor. El nu poate forma obiectul unei cesiuni, renuntari sau limitari (art. 139 alin. (2) din Codul muncii). Mai mult, salariatii nu pot renunta la nici un drept ce le este recunoscut prin lege, iar orice tranzactie prin care se urmareste renuntarea la aceste drepturi sau limitarea lor este lovita de nulitate (art. 38 din Codul muncii).
 
Durata concediului se negociaza, individual sau colectiv. De regula, durata se stabileste in functie de vechimea in munca sau specialitate, varsta sau specificul activitatii.
 


Durata minima a concediului de odihna este de 20 de zile lucratoare pe an.
 
Durata efectiva a concediului de odihna se stabileste prin contractul colectiv de munca aplicabil si/sau contractul individual de munca. Potrivit art. 56 din Contractul Colectiv de Munca Unic la Nivel National pentru anii 2007-2010, salariatii au dreptul in fiecare an calendaristic la un concediu de odihna platit de minimum 21 de zile lucratoare.
 
Prin exceptie, salariatii care au varste sub 18 ani au dreptul la un concediu de odihna anual platit de 24 de zile lucratoare, iar salariatii nou-angajati, pentru primul an de activitate inscris in carnetul de munca, au dreptul la un concediu de odihna platit cu o durata minima de 20 de zile lucratoare.
 
Poti afla mai multe despre toate tipurile de concedii citind "Totul despre... toate tipurile de concedii" in Manualul directorului de S.R.L.

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
concediucodul munciicontract de munca

Data aparitiei: 31 Martie 2008
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

5 precizari importante privind concediul de odihna Nota: 2.75 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Asistent Director GeneralIntrebare: Am nevoie de fisa postului pentru Responsabil Functiune (cod COR 243217), ma poate ajuta cineva?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Stabilire si retribuire posturi intr-o societateIntrebare: Va rog sa imi prezentati baza legala daca o firma cu activitate principala in fabricarea pieselor de autovehicule poate angaja mai multe persoane (5 Manageri financiari si 2 Contabili sefi) pentru aceeasi functie de conducere, avand aceeasi fisa de post, cu atributii similare dar cu salarii diferite.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]