Consultanta in afaceri | Manager
 

Termenul de preaviz si importanta sa

De regula, contractul individual de munca se incheie pe o perioada nedeterminata. Din acest motiv incetarea contractului individual de munca poate avea loc, de regula, numai dupa expirarea unui termen de preaviz. Obligatia instiintarii prealabile cu privire la incetarea contractului de munca revine partii care denunta contractul.

Astfel, potrivit art. 74 alin. (2) din Contractul Colectiv de munca Unic la nivel National pe anii 2007-2010, in cazul in careangajatorul este obligat sa acorde un preaviz la desfacerea contractului de munca (concedierea salariatului in temeiul art. 61 lit. c) si d), al art. 65 si art. 66 din Codul muncii) durata acestui preaviz va fide 20 de zile lucratoare. In perioada de preaviz , salariatii au dreptul sa absentezepatru ore pe zi de la programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi.Orele absentate se pot acorda prin cumul, in conditiile stabilite de angajator.

Salariatul poate denunta contractul de munca printr-un act unilateral de vointa, dar si in aceasta situatie contractul de munca inceteaza numai dupa implinirea termenului de preaviz. In cazul unei demisii, termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile. In orice caz, termenul de preaviz nu poate fi mai mare de15 zile calendaristice pentru salariatii cu functii de executie, respectiv de 30 de zile calendaristice pentru salariatii care ocupa functii de conducere (art. 79 alin. (4) din Codul muncii).

Incetare CIM fara preaviz

Prinexceptie, contractul de munca poate inceta fara preaviz numai in urmatoarele situatii:

- angajatorul dispune concedierea salariatului care se afla in perioada de proba in temeiul art. 61 lit. d) din Codul muncii (necorespundere profesionala);


202 modele fise de post
202 modele fise de post

Vezi detalii

Ghid practic de Salarizare
Ghid practic de Salarizare

Vezi detalii

Consilier Legislatia Muncii pentru Bugetari
Consilier Legislatia Muncii pentru Bugetari

Vezi detalii
- salariatul sau angajatorul denunta in mod unilateral contractul de munca printr-o notificare scrisape durata sau la sfarsitul perioadei de proba;

- partea care beneficiaza de preaviz renunta la acest drept.

Ti-a placut acest articol? Trimite-l si prietenilor tai!


Data aparitiei: 28 Martie 2008
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot
Termenul de preaviz si importanta sa
 

 
x


Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
 

Comentarii (nr comentarii - 5)


11-Mai-2013

daca preavizul este emis cu o zi cand esti efectiv in concediu de odihna, este legal, se poate contesta in instanta?

13-Apr-2012

buna ziua lucrez la o firma de 5 ani si saptamana trecuta mi'am dat demisia! in saptamana aceasta seful meu mi'a facut 2 referate, azi am fost la medic pentru ceva analize si am lipsit 2 ore dar am adus adeverinta! a zis ca imi mai face un referat si imi desface contractul de munca! intrebarea mea este daca se poate desface contractul de munca in timp ce inca sunt in preaviz? va multumesc!

15-Mar-2012

Sant gestonara la un magazin din Botosani de 14 ani.De pe 31 decembrie 2011 m-am inbolnavit .Am mers la servici pana pe 8 ianuarie 2012,de pe data de 9 am fost internata in spital ,dupa multe seturi de analize facute la diferite centre mi sa spus ca sant suspecta de cancer.Am plecat la IASI. Pe data de 2 februarie 2012 am fost operata la IASI. Profesorul care ma operat mia dat cocediu medical si mia spus ,am recomandare si iesirea din spital,doua luni nu am voie de efort fizic de stat in frig ,deci doua luni trebuie sa stau acasa.Sefa mia transmis prin colege ca la 1 aprilie 2012 cand vin la servici ma da afara pe motivul ca din cauza mea a intrat in gaura cu banii ce imi plateste medicalul,ca il plateste din buzunarul ei din cauza ca nu are platit asigurarile pentru noi,santem trei gestionare.Mi-a transmis ca nici nu vrea sa ma vada ca ma da in preaviz dar ma trimite acasa.ACUMA EU VA INTREB: ESTE CORECT SA MA TRIMITA ACASA CU TOATE CA O SA FIU IN PREAVIZ? PREAVIZUL SE PLATESTE? TREBUIE SAI CER O HARTIE DIN CARE SA REIASA CA SANT IN PREAVIZ SI CA NU ARE NEVOIE DE SERVICIILE MELE? CA MARE INCREDERE NU AM IN EA,POATE SA NU RECUNOASCA,SA SPUNA CA SANT IN FARA PLATA. IA SPUS LA COLEGELE MELE CA ALTE FEMEI OPERATE DE CACER SAU DUS LA SERVICI DUPA DOUA SAPTAMANI,CEEA CE ESTE INPOSIBIL,DUPA OPERATIA DE CACER TREBUIE SA STAI INTERNATA SA FACI CITOSTATICE...........SANT O FEMEIE FRUMOASA SI TANARA NU MA GANDESC CA NU O SAMI GASESC SERVICI,AVAND SI O CALIFICARE,NU CONTEAZA CE MUNCESTI,CE DIPLOME AI IN GEANTA,CONTEAZA CE FEL DE OM ESTI,NU TOATA LUMEA CU DIPLOME LUCREAZA IN DOMENIU LOR. MA DERANJEAZA CRUZIMEA DE CARE A DAT DOVADA DUPA ATATIA ANI DE MUNCA LA DUMNEAEI SI FELUL IN CARE MA TRATAT ,CUM SAR SPUNE PE LA SPATE, VA MULTUMESC SI ASTEPT RASPUNS

01-Nov-2011

Buna ziua. Spuneti-mi va rog daca mi se poate desfiinta locul de munca in perioada in care am fost in concediu de ingrijirea copilului de pana la 2 ani, deoarece in ziua in care m-am intors mi-au spus ca o sa-mi dea preaviz de 20 de zile deoarece nu au un post pt. mine. Va rog sa-mi raspundeti.La revedere.

07-Oct-2011

Intrebare.. Am lucrat la o societate timp de 2 luni. Mi-am dat demisia si vreau sa stiu daca sunt obligata sa merg cele 15 zile de preaviz la munca in contextul in care am lucrat 53 ore pe saptamana si nu mi-au fost platite orele suplimentare si nici nu am avut zile libere in locul acelora. Pe langa asta seful striga fara motiv intemeiat la noi, probabil din placere. Vreau sa stiu ce pot face in situatia asta..

 

ClubLegislatiaMuncii.ro - intrebarea zilei

 
Daca Imi Taie Pensia De Boala Pot Iesi In SomajIntrebare: Buna ziua, Sunt in pensie de boala din 2002 am fost chemata la comisie la Bucuresti si mi-au taiat pensia. Spuneti-mi va rog pot beneficia de somaj?
 

Raspuns: Deci sa inteleg ca nu trebuie sa ai lucrat 12 luni din 24 luni pentru a beneficia de somaj ? Dar as... citeste tot raspunsul aici


 

eNews Legislatia Muncii


Descarca GRATUIT raportul special

"Modificari in Codul Muncii - noutati REVISAL si Evaluarea Angajatilor"