2.4. Imposibilitatea cumularii pensiei anticipate cu venituri din activitati profesionale - NOU!

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

    Spre deosebire de pensionarii pentru limita de varsta, beneficiarii pensiei anticipate, respectiv anticipate partiale, nu isi pot continua activitatea profesionala nici in situatia in care angajatorul lor doreste acest lucru, neputand sa cumuleze pensia cu salariul.

    Temeiul legal al acestei interdictii este dat de dispozitia art. 41 alin. (5) din Legea nr. 19/2000, modificata ti completata. Astfel, se stabilette ca numai asiguratii care indeplinesc conditiile legale pentru obtinerea pensiei pentru limita de varsta isi pot continua activitatea profesionala cu acordul angajatorului, fiind exclusi in mod expres de la orice activitati profesionale beneficiarii ambelor categorii de pensii anticipate.

    De asemenea, interdictia realizarii unor venituri din activitati profesionale pentru beneficiarii pensiei anticipate si anticipate partiale rezulta si din dispozitia art. 94 alin. (1) din Legea nr. 19/2000, modificata si completata. In cadrul acestui articol sunt enumerate in mod limitativ toate categoriile de beneficiari ai unor pensii care pot cumula respectivele pensii cu venituri din activitati profesionale:

a) copiii orfani de ambii parinti, beneficiari ai pensiei de urmat, pe toata perioada scolarizarii;
b) persoanele nevazatoare, indiferent de tipul de pensie de care beneficiaza;
c) pensionarii pentru limita de varsta;
d) pensionarii de invaliditate de gradul III;
e) beneficiarii pensiei de urmat, daca veniturile brute lunare realizate din activitati profesionale nu depasesc o patrime din salariul mediu brut lunar pe economie.

IMPORTANT!

Persoanele care au depus dosarul in vederea acordarii pensiei anticipate, respectiv a pensiei anticipate partiale, au obligatia ca ulterior primirii deciziei de admitere a cererii de pensionare sa depuna la casa teritoriala de pensii de care apartin o adeverinta din care sa rezulte data incetarii calitatii de asigurat in sistemul public de pensii.


Numai dupa prezentarea acestei adeverinte casele de pensii vor pune in plata drepturile stabilite prin decizia de pensionare.

Modalitatea de incetare a raporturilor de munca sau de serviciu

    Este foarte important sa urmarim si dispozitiile legislatiei muncii in acest domeniu, ce se va intampla cu raporturile de munca sau de serviciu ale persoanelor care au primit decizia de admitere a cererii de pensionare anticipata, respectiv anticipata partiala.

Incetarea raporturilor de munca

    Raporturile de munca ale persoanelor carora le era comunicata decizia de pensionare anticipata/anticipata partiala nu incetau de drept conform reglementarii initiale a Legii nr. 53/2003 – Codul muncii.

    Astfel, art. 56 lit. d) din Codul muncii prevedea incetarea de drept a raporturilor de munca numai la data comunicarii deciziei de pensionare pentru limita de varsta sau, dupa caz, a deciziei de pensionare pe motiv de invaliditate a salariatului.


   Pentru a putea beneficia de punerea in plata a pensiei anticipate, respectiv a pensiei anticipate partiale, salariatul trebuie sa depuna la casa teritoriala de pensii de la domiciliul sau o dovada din care sa reiasa ca nu mai are calitatea de asigurat in sistemul public de pensii – deci raporturile sale de munca au incetat.

    In aceste conditii, angajatul trebuia sa depuna la angajator o cerere privind incetarea raporturilor de munca prin acordul partilor in temeiul art. 55 lit. b) din Codul muncii sau sa-ti inainteze demisia potrivit art. 79 alin. (1) din Codul muncii.

    In urma modificarii art. 56 lit. d) din Codului muncii prin O.U.G. nr. 65/2005, aprobata cu modificari prin Legea nr. 371/2005, aceasta lacuna de reglementare a fost inlaturata.

    Astfel, incepand cu data de 5 iulie 2005, contractul individual de munca al unui salariat inceteaza de drept nu numai la data comunicarii deciziei de pensionare pentru limita de varsta ori pe motiv de invaliditate a salariatului, ci si la data comunicarii deciziei privind pensionarea anticipata, respectiv pensionarea anticipata partiala a acestuia.

    Dovada de incetare a calitatii de asigurat in sistemul public de pensii, necesara in vederea punerii in plata a pensiilor anticipate, va purta in acest caz data comunicarii deciziei de pensionare catre fostul angajat.

Incetarea raporturilor de serviciu

    Functionarii publici care doreau sa beneficieze de punerea in plata a pensiei anticipate/anticipate partiala trebuiau sa prezinte conducatorului autoritatii publice o cerere de incetare a raporturilor de serviciu prin acordul partilor.

    In situatia in care, conducatorul autoritatii publice refuza cererea de incetare amiabila a raporturilor de serviciu, functionarul public trebuia sa-si prezinte demisia si sa astepte trecerea termenului de preaviz de 30 de zile calendaristice pentru a putea beneficia de punerea in plata a pensiei.

    Situatia functionarilor publici s-a schimbat in prezent, dupa intrarea in vigoare a Legii nr. 251/2006 pentru modificarea si completarea Statutului functionarilor publici, iar raportul de serviciu al functionarului public inceteaza de drept la data comunicarii deciziei de pensionare anticipata/anticipata partiala, fara alte formalitati.

IMPORTANT!

In situatia asiguratului care a depus cerere de pensionare, angajatorul sau nu poate dispune incetarea raporturilor de munca, a raporturilor de serviciu sau a calitatii de membru cooperator decat dupa primirea deciziei de admitere a cererii de pensionare (art. 41 alin. (6) din Legea nr. 19/2000, modificata ti completata).
Din exprimarea legiuitorului, aceasta dispozitie de protectie a angajatilor se aplica atat in cazul depunerii cererii de pensionare pentru limita de varsta, cat si in cazul depunerii cererilor de pensionare anticipata ori anticipata partiala.
Pentru a evita incetarea raporturilor de munca sau de serviciu din initiativa angajatorului, anterior primirii deciziei de pensionare, asiguratul va trebui sa anunte angajatorul in legatura cu depunerea dosarului de pensionare anticipata. Acest lucru se impune mai ales in situatiile in care asiguratul se ocupa de intocmirea si depunerea dosarului de pensionare.

● Reluarea activitatii profesionale

    Ce se intampla daca beneficiarul unei pensii anticipate ori anticipate partiale doreste reluarea activitatii profesionale?
In acest caz, potrivit dispozitiilor art. 92 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 19/2000, modificata si completata, plata pensiei anticipate ori anticipate partiale va fi suspendata incepand cu luna urmatoare celei in care, dupa caz:
– beneficiarul pensiei incheie un contract individual de munca ori este numit intr-o functie publica;
– beneficiarul pensiei este numit intr-o functie electiva in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti, pe durata mandatului;
– beneficiarul pensiei devine membru cooperator in cadrul unei organizatii a cooperatiei mestetugaresti.

    Potrivit art. 96 din lege, beneficiarul pensiei are obligatia de a comunica casei teritoriale de pensii orice modificare privind conditiile de acordare a pensiei in termen de 15 zile. In cazul de fata, acest termen incepe sa curga de la data reluarii activitatii profesionale de catre beneficiarul pensiei anticipate.

    Nerespectarea acestei obligatii constituie contraventie, pentru care poate fi aplicata amenda de la 300 lei la 600 lei. Totodata beneficiarul pensiei va avea obligatia de a restitui casei de pensii sumele incasate in mod necuvenit.

    Pe durata suspendarii pensiei anticipate, respectiv anticipate partiale, in temeiul dispozitiilor art. 92 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 19/2000, beneficiarul acestor prestatii dobandeste iarasi calitatea de asigurat in sistemul public de pensii.

    In conditiile in care beneficiarul pensiei anticipate suspendate contribuie o anumita perioada de timp la sistemul public de pensii, stagiul de cotizare realizat in aceasta perioada va putea fi valorificat numai la data implinirii varstei standard de pensionare, atunci cand pensia anticipata, respectiv anticipata partiala, se transforma in pensie pentru limita de varsta (art. 9 – punctul C – din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare).

   In conditiile in care beneficiarul pensiei anticipate, respectiv anticipate partiale, suspendate inceteaza activitatea profesionala, va solicita printr-o cerere adresata casei teritoriale de pensii, reluarea in plata a pensiei.

    Data de la care se produce reluarea in plata a pensiei suspendate difera in functie de data la care beneficiarul a depus cererea la casa teritoriala de pensii, dupa cum urmeaza:
– incepand cu luna urmatoare celei in care beneficiarul a incetat activitatea profesionala,
daca cererea de reluare in plata a pensiei a fost depusa in termen de 30 de zile de la data incetarii activitatii profesionale;
– incepand cu luna urmatoare celei in care a fost depusa cererea de reluare in plata, daca aceasta cerere a fost depusa mai tarziu de 30 de zile de la data incetarii activitatii profesionale.


de Legislatia Muncii

Data aparitiei: 24 Octombrie 2005
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

2.4. Imposibilitatea cumularii pensiei anticipate cu venituri din activitati profesionale - NOU! Nota: 3.83 din 5 - 3 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Spor de fidelitate. Conditii de acordareIntrebare: Se poate acorda sporul de fidelitate in cadru firmei trimestrial daca nu se transmite in Revisal?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Remuneratia minima pentru zilieri aprilie 2024. Mod calcul durata prestare activitateIntrebare: O SRL lucreaza cu zilieri pe caen 5610. Care este remuneratia minima pt zilieri in anul 2024? Cele 90 de zile in care o persoana poate lucra la o firma este pe an calendaristic, adica la 01.01.2024 se ia de la zero evidenta, sau trebuie tinut cont si de lunile anterioare din anul precedent?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]