Aspecte fiscale ale pensiei facultative

pensie facultativapensiipensii facultativepensie facultativa implicatii fiscale
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Despre pensia facultativa am discutat in nenumarate randuri in ultima perioada de timp. Astfel, apar nelamuriri si subtilitati pe care doar expertii le pot contura si intelege.

Discutand despre aspectele fiscale ale pensiilor facultative, trebuie sa mentionam faptul ca in ceea ce priveste contributia la fondurile de pensii facultative suportate de angajator, in limita a 400 de euro anual pe fiecare participant, aceasta nu reprezinta un venit de naturala salariala si nu se va cuprinde in baza de calcul al impozitului pe venit si al contributiilor sociale obligatorii, conform PortalCodulMuncii.ro.

Astfel, potrivit punctului 77 din Titlul III al Normelor metodologice de aplicare a Legii 571/2003 privind Codul fiscal, nu sunt considerate avantaje contributiile la un fond de pensii facultative suportate de angajator pentru angajatii proprii, in limita a 400 euro anual pe participant.

In acelasi timp, art. 296 indice 15 lit.p) pct 5 din Codul fiscal exclude de la plata contributiilor sociale pensiile facultative suportate de angajatori in limita de deductibilitate.

Sumele ce depasesc limita de 400 de euro anual reprezinta avantaj de natura salariala. Asupra acestora se vor calcula impozitul pe venit si contributiile sociale obligatorii aferente veniturilor salariale.

Art. 76 alin.  (5)  din Legea 204/2006, prevede faptul ca angajatorul constituie si vireaza lunar contributia datorata de fiecare angajat care a aderat la un fond de pensii facultative, pe baza unui exemplar al actului individual de aderare la prospectul schemei de pensii facultative încheiat cu un administrator.

In acest caz, suma reprezentand contributia la fondul de pensii facultative suportata de salariat va aparea pe statul de plata ca  o retinere deductibila pentru salariat la calculul impozitului pe venit, in  limita a 400 de euro pe an, la locul unde are functia de baza.

NOUTATI din Legislatie muncii

Ce noutati au aparut in domeniul legislatiei muncii?


Parcurgeti Caietul Seminarului National de Legislatia Muncii!
Contine noutatile legislative din 2024, implicatii, controverse, solutii!


Iata mai jos cateva exemple:

1) Salariul minim
2) Concediul de crestere copil
3) Hartuirea la locul de munca
4) Telemunca pentru parinti
5) Suspendarea si incetarea CIM
6) Contractul cu fractiune de norma
7) Pauza de masa



...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
pensie facultativapensiipensii facultativepensie facultativa implicatii fiscale

Data aparitiei: 19 Martie 2014
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Aspecte fiscale ale pensiei facultative Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]