Principalele riscuri si probleme de sanatate pentru lucratorii dintr-un birou

ssmprotectia munciiprotectia muncii la biroussm munca la birou
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Munca intr-un birou este adesea privita ca avand un nivel redus de risc, dar exista de fapt un numar de riscuri la care lucratorii din birou sunt expusi:

Probleme posturale: datorita muncii sedentare, posturii statice prelungite si lucrului in pozitii fortate rezultate din amenajarea inadecvata a postului de lucru.

Probleme privind durata si intensitatea muncii de birou: lucrul pentru perioade lungi utilizand tastatura, cu miscari frecvente si repetitive ale mainii si articulatiei pumnului, cu nivel ridicat de concentrare si supraincarcare cu informatii.

Factori psihologici (perceptia lucratorilor referitoare la organizarea muncii): se munceste cu perceptia ca munca este solicitanta, ori sub presiunea timpului, cu un nivel scazut de autocontrol asupra programului de lucru, suport necorespunzator din partea conducatorilor si colegilor.

Mediu: munca la temperaturi nepotrivite, iluminat inadecvat, zgomot, acces restrictiv si obstructii. De exemplu, planul biroului poate crea dificultati lucratorilor in privinta comunicarii si concentrarii.

Principalele probleme de sanatate care pot fi create de aceste riscuri din mediul biroului sunt:

Afectiunile musculo-scheletice (AMS):
pot fi afectati muschii, tendoanele, ligamentele, nervii si alte tesuturi moi, articulatiile gatului, membrelor superioare (umeri, brat, mana, articulatia pumnului, degete), spate sau membrele inferioare (genunchi, glezna, picior). Simptomele includ dureri, umflaturi, furnicaturi, amorteli si pot rezulta dificultati in miscare sau dizabilitati pe termen lung, daca nu sunt luate masuri de protectie. Durerile la nivelul gatului, membrelor superioare si spatelui afecteaza in mod special lucratorii din birouri datorita naturii repetitive, statice si intensive a muncii lor.

Stresul: cu totii avem experienta presiunii in munca noastra, dar presiunea excesiva poate conduce la stres, care submineaza performanta, este costisitor pentru angajatori si poate conduce la imbolnaviri fizice si/sau mentale.

Oboseala vizuala: desi evidentele medicale indica faptul ca utilizarea computerelor nu este asociata cu vatamari permanente ale ochilor, unii lucratori pot prezenta temporar oboseala vizuala. Aceasta poate conduce la afectarea performantei vizuale, dureri de cap si oboseala, ochi rosii sau sensibili. Aceste simptome pot fi cauzate de concentrarea asupra ecranului pentru o perioada lunga de timp, pozitionare necorespunzatoare a computerului, licariri ale ecranelor, iluminat inadecvat, straluciri si reflexii sau slaba lizibilitate a hartiei ori a documentelor de pe ecran.


sursa: Ghid practic de SSM


Autor: Florina Mohanu

NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
ssmprotectia munciiprotectia muncii la biroussm munca la birou

Data aparitiei: 18 Martie 2014
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Principalele riscuri si probleme de sanatate pentru lucratorii dintr-un birou Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Obligatie emitere adeverinta venit noua lege a pensiilorIntrebare: In ce conditii firma este obligata sa elibereze adeverinte cu tote veniturile din 1957-2001 conform noii L360/2023. Firma este din 1957, detinem arhiva, din statele vechi si mai apoi fluturasi se poate deduce baza de calul a pensiei care difera de la o perioada la alta, totodata, nu sunt incluse toate veniturile la calulul CAS-lui si pensia suplimentara L80/1992.Legea intra in vigoare din septembrie, suntem obligati sa eliberam pana atunci aceste adeverinte?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa de post pentruDirector vanzariIntrebare: Va rog frumos sa ne trimit fisa post pentru urmatorul cod cor: 112018 - director vanzari.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]