Consultanta in afaceri | Manager

     eNews Legislatia Muncii

Descarca GRATUIT raportul special

"Modificari in Codul Muncii - noutati REVISAL si Evaluarea Angajatilor"detalii aici

Cauti un loc de munca?


Stiati ca...
...... exista peste 40 de documente OBLIGATORII pe care inspectorii ITM le verifica atunci cand vor sa va amendeze cu orice pret >> Detalii aici <<
:: mai multe intrebari si raspunsuri

2.3. Cuantumul pensiei anticipate

    Cuantumul pensiei anticipate se stabileste dupa aceleasi reguli ca si in cazul pensiei pentru limita de varsta, potrivit dispozitiilor art. 49 alin. (3) din Legea nr. 19/2000, modificata si completata.

   Astfel, cuantumul pensiei anticipate va fi determinat prin inmultirea punctajului mediu anual realizat pe durata stagiului de cotizare, cu valoarea unui punct de pensie din luna pensionarii.

    Incepand cu data de 1 septembrie 2006, prin Ordonanta Guvernului nr. 42/2006 valoarea unui punct de pensie a fost calculata la 339,3 lei (RON).

IMPORTANT!

 La calcularea pensiei anticipate nu se vor lua in calcul perioadele asimilate stagiului de cotizare, in care asiguratul a urmat cursuri universitare sau a satisfacut stagiul militar.

    La data implinirii varstei standard de pensionare, pensia anticipata se transforma in pensie pentru limita de varsta. In aceste conditii, cuantumul pensiei va fi recalculat, prin adaugarea stagiului de cotizare aferent perioadelor asimilate si a eventualelor stagii de cotizare realizate in perioada in care asiguratul a beneficiat de pensia anticipata.

   Pentru recalcularea pensiei, punctajul anual care va fi luat in calcul pentru perioadele in care asiguratul a urmat cursuri universitare sau a satisfacut stagiul militar va fi stabilit potrivit dispozitilor art. 78 alin. (5) lit. b) din Legea nr. 19/2000, modificata si completata. Astfel, la determinarea punctajului anual al asiguratului pentru aceste perioade asimilate se va lua in calcul un procent de 25% din salariul mediu brut pe economie din perioadele respective.

IMPORTANT!

Perioadele asimilate vor putea fi luate in calcul pentru beneficiarii pensiei anticipate la implinirea varstei standard de pensionare, numai daca in aceste perioade asiguratii respectivi nu au realizat stagii de cotizare propriu-zise (art. 38 alin. (3) din Legea nr. 19/2000, modificata si completata).

 Exemplu

O persoana a fost incadrata in munca pe durata studiilor universitare, realizand venituri de natura salariala.

La depunerea dosarului pentru pensionarea anticipata, stagiul de cotizare realizat in temeiul contractului individual de munca pe durata studiilor va fi luat in calcul la stabilirea cuantumului acestei pensii.

Ulterior, la implinirea varstei standard de pensionare, pensia anticipata se va transforma in pensie pentru limita de varsta. Acest lucru nu va duce insa la recalcularea pensiei in functie de perioada in care asiguratul a urmat cursurile invatamantului universitar, avand in vedere suprapunerea acestei perioade asimilate cu o perioada contributiva in sistemul public de pensii.

Ce contine dosarul depus de asigurat pentru obtinerea pensiei anticipate?

    In vederea solicitarii pensiei anticipate, asiguratul va depune la casa teritoriala de pensii din raza domiciliului sau un dosar care va cuprinde urmatoarele documente:

1. Cerere-tip pentru inscrierea la pensia anticipata. Formularul aferent acestei cereri poate fi procurat de la orice casa teritoriala de pensii si va fi completat dupa urmatorul model: click aici pentru model

2. Daca solicitantul pensiei anticipate nu se poate prezenta personal la casa de pensii in vederea depunerii cererii de pensionare, in locul acestuia poate fi trimis un mandatar desemnat in baza unei procuri speciale, a sa cum stabileste art. 82 alin. (1) din Legea nr. 19/2000, modificata si completata.

   Prin dispozitiile art. 29 - punctul G - din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, se stabileste ce conditii de validitate trebuie sa indeplineasca si ce trebuie sa contina aceasta procura speciala pentru a fi acceptata de casele teritoriale de pensii:

numele, prenumele, cetatenia, data si locul nasterii, actul de identitate (seria si CNP), respectiv domiciliul titularului dreptului la pensie. Actul de identitate al acestuia trebuie sa fie valabil la data eliberarii procurii;

numele, prenumele, cetatenia, domiciliul si actul de identitate (seria si CNP) apartinand mandatarului care depune cererea de acordare a pensiei anticipate;

obiectul mandatului - respectiv intocmirea dosarului de pensie anticipata, deschiderea contului curent personal, incasarea pensiei pentru plati curente sau restante, semnarea extrasului de cont;

precizarea faptului ca mandatarul are toate obligatiile ce revin titularului, inclusiv aceea de a anunta casei de pensii orice schimbare intervenita in situatia titularului, de natura sa modifice sau sa duca la incetarea dreptului la pensie anticipata.

IMPORTANT!

Procura speciala este valabila o perioada de 18 luni de la data autentificarii de catre notarul public in cazul cetatenilor romani, respectiv de la data autentificarii de catre misiunile diplomatice ale Romaniei in cazul cetatenilor romani cu domiciliul in strainatate.

Cetatenii romani cu domiciliul in strainatate pot solicita autentificarea acestei procuri speciale si notariatelor publice de pe teritoriul Romaniei, cu atat mai mult cu cat taxele notariale practicate de acestea se situeaza mult sub nivelul taxelor consulare solicitate de misiunile diplomatice ale Romaniei din strainatate.

3. Carnetul de munca al solicitantului in original si copie xerox.

4. Adeverinte privind vechimea in munca.

    Dovada vechimii (stagiului de cotizare) se face de regula cu carnetul de munca, iar ulterior datei de 01.04.2001, se poate face si cu documente emise de catre directiile Evidenta Contribuabili din cadrul Caselor de Pensii.

    Daca exista perioade contributive ale asiguratului care nu au fost inscrise in carnetul de munca, dovada acestor stagii de cotizare se poate face si cu adeverinte, care vor completa inscrierile din carnetul de munca. Aceste adeverinte de vechime vor cuprinde in mod obligatoriu urmatoarele elemente:

- denumirea unitatii emitente;

- perioada in care s-a prestat activitatea lucrativa, cu indicarea datei de incepere respectiv de incetare a raportului de munca, precum si precizarea modalitatii de incadrare in munca, pe durata nedeterminata sau determinata;

- specificarea cadrului legal in baza caruia s-a facut incadrarea, modificarea sau incetarea contractului de munca;

- functia, meseria sau specializarea in care s-a prestat activitatea lucrativa;

- salariul tarifar de incadrare, precum si alte sporuri incluse in salariul de baza;

- norma de munca ori fractiunea de norma stabilita prin contractul individual de munca .

5. Adeverinte privind sporurile si adaosurile la salariul de baza de care a beneficiat asiguratul la un loc de munca si care nu au fost inregistrate in carnetul sau de munca, cu precizarea cuantumului exact al acestora.

    Este necesar ca aceste sporuri si/sau adaosuri la salariul de baza al asiguratului sa isi gaseasca o reglementare expresa fie in lege, fie in contractul colectiv de munca aplicabil, respectiv in contractul individual de munca incheiat potrivit legii.

     Este necesar ca sporurile, adaosurile si indemnizatiile acordate in baza legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001 sa fi facut parte din baza de calcul a pensiilor si sa fi avut caracter permanent, in conditiile O.U.G. nr.4/2005 privind recalcularea pensiilor din sistemul public. 

Exemplu

Un angajat a beneficiat de spor de vechime, in conditiile si in cuantumul stabilit prin contractul colectiv de munca incheiat la nivel de unitate, fara insa ca acest spor sa fi fost prevazut in cadrul contractului individual de munca si fara sa fi fost inregistrat in carnetul sau de munca.

In conformitate cu dispozitiile art. 11 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 130/1996 privind contractul colectiv de munca, republicata, clauzele contractelor colective de munca incheiate la nivel de unitate produc efecte pentru toti salariatii unitatii respective, indiferent de data angajarii ori de afilierea la sindicatul reprezentativ care a negociat respectivul contract.

Astfel, nu este necesar ca sporurile mentionate in contractul colectiv de munca aplicabil sa se regaseasca in mod expres in contractele individuale de munca ale angajatilor unitatii respective.

In conditiile in care, la inchiderea carnetului de munca al angajatului, nu s-a tinut cont de acordarea sporurilor stabilite prin contractele colective de munca, unitatea va avea obligatia sa elibereze angajatului o adeverinta din care sa rezulte perioada in care angajatul a beneficiat de acordarea acestor sporuri ori adaosuri.

6. Adeverinte privind conditiile de munca speciale si/sau deosebite, in care asiguratul a prestat activitatea profesionala, cu precizarea perioadelor exacte de prestare a activitatii in aceste conditii.

   In vederea deschiderii dreptului la pensia anticipata ori anticipata partiala, stagiul complet de cotizare va cuprinde si sporul acordat in baza legislatiei anterioare pentru activitati desfasurate in grupa I si grupa II de munca, pana la data de 1 aprilie 2001 (art. 8 - Partea C - din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 19/2000).

    Toate aceste adeverinte vor primi numar de inregistrare, data eliberarii, stampila unitatii emitente si semnatura angajatorului sau a persoanei delegate in acest sens de conducerea unitatii.

7. Livretul militar in copie, respectiv adeverinta de certificare a perioadei de studii superioare si copia diplomei de absolvire.

    La implinirea varstei standard de pensionare, pensia anticipata se va transforma in pensie pentru limita de varsta, iar cuantumul sau va fi recalculat prin adaugarea acestor perioade asimilate la stagiului de cotizare stabilit initial

8. Dovada certificarii stagiului de cotizare.

    Acest document va fi eliberat de catre casele teritoriale de pensii, la solicitarea persoanei care solicita pensionarea anticipata.

Ti-a placut acest articol? Trimite-l si prietenilor tai!


Data aparitiei: 25 Octombrie 2005Votati pagina "2.3. Cuantumul pensiei anticipate":
Rating:

Nota: 5 din 1 voturi

ClubLegislatiaMuncii.ro - intrebarea zilei

Pot Beneficia De Somaj Daca Angajatorul Nu A Mai Platit Contributiile?

Intrebare: Buna seara, am sa va prezint situatia mea detaliat, sper sa gasesc un raspuns la dvs. Din data de 21 iunie 2012 sunt angajata la un magazin de imbracaminte. Pana in data de 31 august 2013 am avut contract full time, iar din data de 1 septembrie 2013 angajatorul m-a trecut pe contract part time. La inceputul lunii ianuarie angajatorul mi-a spus ca nu se mai descurca si o sa inchida magazinul, si ca o sa intru in somaj. Dupa cateva zile m-a chemat si mi-a spus ca nu pot sa iau somaj din cauza ca el din luna august 2013 nu a mai platit contributiile. Precizez ca in luna august 2013 a participat la o licitatie si tin minte ca m-a trimis pe mine la Finante ca sa verific daca i s-a ridicat proprirea pentru ca platise sume restante, deci pana in august a fost platit sigur..deci 1 an si 2 luni e cotizat sigur. Angajatorul mi-a propus sa rezolvam pe cale amiabila,sa-i acord timp sa plateasca si sa fac o cerere de concediu fara plata din 1 ian 2014 pana in 1 Aprilie 2014, ca pana atunci o sa plateasca si o sa ma dea in somaj (daca nu imi gasesc alt loc de munca pana atunci). Am fost la AJOFM si mi s-a spus ca pot depune dosarul de somaj si pot sa primesc somaj daca duc o hotarare judecatoreasca din care sa reiasa ca firma e in faliment sau insolventa. Problema e ca nu stiu daca angajatorul vrea sa intre in faliment. Ce pot sa fac, cum sa procedez ? Vreau doar sa beneficiez de drepturile pe care le am. Va multumesc anticipat!

Raspuns: Va multumesc frumos pentru promptitudine!... citeste tot raspunsul aiciARTICOLE SIMILAREULTIMELE ARTICOLEDin reteaua RS:
Info tva | Blogul Specialistului | Carti de afaceri | Campeanu.ro | Contabilitate si fiscalitate | Timp liber
Idei de afaceri | Librarie de afaceri | Libraria R&S | Management | Stiri juridice | Agricultura | AdSenseUtile
    Afaceri profitabile cu ferme     Codul fiscal     Declaratii fiscale     Legea Contabilitatii     Monitorul Oficial     Codul civil 2014     Codul penal 2014     Legislatie TVALegislatiaMuncii.ro poza

© 2006 - 2014 Rentrop & Straton. All rights reserved.
Privacy Policy | RSS RSS Flux RSS 2.0     Sitemap XML Sitemap XML     Autori     Termeni si conditii     Contact

SATI