Invaliditate gradul III. Cand inceteaza CIM si cand se efectueaza plata pensiei?

pensiipensii 2014invaliditate gradul IIIpensie de invaliditate
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Analizam situatia unui angajator ce detine raporturi de munca cu un angajat care a fost in concediu medical pe o perioada mai mare de 1 an. Daca ultimei zi de concediu medical este 28.02.2014.

Angajatorul a primit de la salariat Decizia asupra capacitatii de munca, emisa in cursul lunii februarie 2014. In aceasta este trecut gradul de invaliditate III si salariatul doreste sa se pensioneze.

Salariatul nu mai vine la serviciu si nici concediu medical nu mai are. Putem sa incetam CIM cu art. 56 lit. c) din Codul muncii, cu data de 03.03.2014 (01 si 02. 03. fiind zile nelucratoare)?

Specialistii PortalCodulMuncii.ro ne ofera un raspuns clar cu privire la speta descrisa mai sus:

Nu exista prevederi legale care sa reglementeze raporturile de munca dintre angajator si salariat in perioada cuprinsa intre data comunicarii deciziei medicale asupra capacitatii de munca si data comunicarii deciziei de pensionare.

In baza art. 56 alin. (1) lit. c) din Codul muncii, contractul individual de munca existent inceteaza de drept la data comunicarii deciziei de pensie in cazul pensiei de invaliditate.


Atentie! Decizia de pensie la care face referire art. 56 alin. (1) lit. d) nu este decizia medicala asupra capacitatii de munca emisa de medicul expert al asigurarilor sociale ci decizia casei teritoriale de pensii.

Asadar, CIM inceteaza de drept la data comunicarii deciziei de pensii emisa de casa teritoriala de pensii si nu la data comunicarii deciziei medicale asupra capacitatii de munca.

In perioada dintre data expirarii duratei concediului medical inscrisa in certificatul de concediu medical si data comunicarii angajatorului a deciziei de pensie, salariatul invalid de grad III  poate presta activitate profesionala cu jumatate de  norma.

Potrivit art. 69 lit. c) din Legea 263/2010
privind sistemul unitar de pensii publice, invaliditatea de gradul III se caracterizeaza prin pierderea a cel putin jumatate din capacitatea de munca, persoana putand sa presteze o activitate profesionala, corespunzatoare a cel mult jumatate din timpul normal de munca.


Actul aditional la CIM modifica durata muncii corespunzator a cel mult jumatate din timpul normal de munca.

In situatia in care salariatul nu doreste sa presteze activitate corespunzatoare a cel mult jumatate din timpul normal de munca, in intervalul de timp cuprins intre data comunicarii deciziei medicale asupra capacitatii de munca si data comunicarii deciziei de pensionare inscrisa in certificatul de concediu medical si data comunicarii angajatorului a deciziei de pensie, atunci CIM poate inceta prin acordul partilor.

Pensia salariatului va fi pusa in plata incepand cu data incetarii calitatii de asigurat(in speta, salariat) daca cererea a fost inregistrata in termen de 30 de zile de la data emiterii deciziei medicale asupra capacitatii de munca.


Raspuns oferit de specialistii PortalCodulMuncii.ro


NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
pensiipensii 2014invaliditate gradul IIIpensie de invaliditate

Data aparitiei: 03 Martie 2014
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Invaliditate gradul III. Cand inceteaza CIM si cand se efectueaza plata pensiei? Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]