Consultanta in afaceri | Manager
detalii aici

Cauti un loc de munca?


Stiati ca...
...... exista peste 40 de documente OBLIGATORII pe care inspectorii ITM le verifica atunci cand vor sa va amendeze cu orice pret >> Detalii aici <<
:: mai multe intrebari si raspunsuri

Pensia anticipata - Conditii generale de acordare


Pensia anticipata - Conditii generale de acordare

    O mare parte a asiguratilor in sistemul public de pensii au realizat deja stagiile complete de cotizare in acest sistem, insa nu indeplinesc conditia privind varsta standard de pensionare.

    Ce posibilitati au aceste persoane de a obtine o prestatie din partea statului pana la data implinirii varstei legale la care pot solicita pensia pentru limita de varsta? Pentru a putea sa intelegem mai bine situatia acestei categorii de asigurati, va vom prezenta in continuare ce inseamna stagiul complet de cotizare in sistemul public de pensii, respectiv varsta standard de pensionare, in conformitate cu dispozitiile Legii nr. 19/2000, modificata si completata.

  Stagiul complet de cotizare in sistemul public de pensii este de 30 de ani pentru femei, respectiv de 35 de ani pentru barbati, incepand cu anul 2015.Atingerea acestui stagiu complet de cotizare se realizeaza treptat, in fiecare trimestru al anului fiind marit cuantumul stagiului in functie de dispozitiile Anexei nr. 3 la Legea nr. 19/2000, modificata si completata.

Exemplu

Pentru femei, in intervalul decembrie 2008 - martie 2009, stagiul complet de cotizare in sistemul public de pensii este de 27 de ani, urmand a creste in intervalul aprilie 2009 - iulie 2009 la 27 de ani si 2 luni.

Pentru barbati, in intervalul decembrie 2008 - martie 2009, stagiul complet de cotizare in sistemul public de pensii este de 32 de ani, urmand a creste in intervalul aprilie 2009 - iulie 2009 la 32 de ani si 2 luni.

    La stabilirea stagiului de cotizare util pentru solicitarea pensiei pentru limita de varsta se va tine cont si de anumite perioade necontributive. Aceste perioade asimilate stagiului de cotizare sunt prevazute in mod limitativ in cadrul art. 38 alin. (1) din Legea nr. 19/2000, modificata si completata:

perioada in care asiguratul a beneficiat de drepturi de asigurari sociale, cu exceptia pensiei pentru limita de varsta, pensiei anticipate si anticipate partial, respectiv pensiei de urmas;

perioada in care asiguratul a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective si numai cu conditia absolvirii. In cazul in care asiguratul a absolvit mai multe institutii de invatamant superior, va putea asimila stagiului de cotizare in sistemul public de pensii o singura perioada de studii, la alegerea sa;

perioada in care asiguratul a satisfacut serviciul militar, ca militar in termen sau militar cu termen redus, a fost concentrat, mobilizat sau s-a aflat in prizonierat.

    Stagiul de cotizare realizat in sistemul public de pensii este certificat tuturor asiguratilor anual, din oficiu, de catre casele teritoriale de pensii din raza domiciliului acestora.

     Asiguratii care doresc sa afle care este stagiul de cotizare realizat la un moment dat se pot adresa casei teritoriale de pensii de la domiciliul lor, care le va oferi contra cost certificatul privind stagiul de cotizare.

     Varsta standard pentru a putea solicita acordarea pensiei pentru limita de varsta este de 60 de ani pentru femei, respectiv 65 de ani pentru barbati, incepand cu anul 2015.

   Atingerea varstei standard de pensionare se realizeaza treptat, in fiecare trimestru al anului fiind ridicata aceasta varsta in functie de dispozitiile Anexei nr. 3 la Legea nr. 19/2000, modificata si completata.

Exemplu

   Pentru femei, in intervalul decembrie 2008 - martie 2009, varsta standard de pensionare este de 58 de ani si 6 luni, urmand a creste in intervalul aprilie 2009 - iulie 2009 la 58 de ani si 7 luni.

    Pentru barbati, in intervalul decembrie 2008 - martie 2009, varsta standard de pensionare este de 63 de ani si 6 luni, urmand a creste in intervalul aprilie 2009 - iulie 2009 la 63 de ani si 7 luni.

    In cazul unor restructurari ale unitatilor in care isi desfasoara activitatea persoanele care au realizat ori depasit stagiul complet de cotizare in sistemul public de pensii, insa nu indeplinesc conditia varstei standard de pensionare, aceste persoane ar intampina dificultati majore in gasirea unui nou loc de munca.

   Pentru a veni in sprijinul acestor categorii de persoane, au fost prevazute de Legea nr. 19/2000 doua categorii de pensii care pot fi solicitate si puse in plata anterior indeplinirii conditiei privind varsta standard de pensionare. Este vorba despre pensia anticipata si pensia anticipata partiala.

Ti-a placut acest articol? Trimite-l si prietenilor tai!


Data aparitiei: 01 Ianuarie 2009

ClubLegislatiaMuncii.ro - intrebarea zilei

Acordare Spor De Vechime La Salariu Minim

Intrebare: Buna ziua. Am urmatoarea nelamurire: Un salariat cu CIM norma intreaga la o institutie de stat respectiv Consiliul Judetean a primit fluturasul de salariu pentru luna ianuarie cu salariu de baza 850 ron .Pana la aceasta majorare a salariului minim salariatul avea adaugat si sporul de vechime.Acum a mers la biroul salarizare sa afle informatii cu privire la sporul de vechime cuvenit si a fost informat ca sporul este inclus in salariu. Este corect acest lucru avand in vedere ca salariul minim de baza este 850 ron ? Multumesc anticipat pentru raspuns.

Raspuns: Nu prea este. Salariul minim trebuie sa fie de 850 de lei fara alte sporuri sau adaosuri. La acest s... citeste tot raspunsul aici
Trimite opinia ta comunitatii legislatiamuncii.ro
  Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informareComentarii articol
Postat de: rh*****
  va rog sa ma lamuriti si sa-mi spuneti daca am dreptil la pensie anticipata si cind? in conditiile in care am 59 de ani,27 ani.8 luni stagiu de cotizare si am nascut si crescut 4 copii.va multumesc.
Data adaugarii: 13-Apr-2013Adauga acest articol in site-ul tau

ALTE ARTICOLE REFERITOARE LA pensia anticipata, pensie anticipata, pensii, legea pensiilor:
ULTIMELE ARTICOLE REFERITOARE LA pensia anticipata, pensie anticipata, pensii, legea pensiilor: