legislatiamuncii.ro cauta meniu
KIT-ul de documente instant obligatorii din  Legislatia Muncii si Salarizare
 

Pensia anticipata - Conditii generale de acordare


Pensia anticipata - Conditii generale de acordare

O mare parte a asiguratilor in sistemul public de pensii au realizat deja stagiile complete de cotizare in acest sistem, insa nu indeplinesc conditia privind varsta standard de pensionare.

Update 2014: Articolul urmator contine un ghid complet de penionare anticipata

Ce posibilitati au aceste persoane de a obtine o prestatie din partea statului pana la data implinirii varstei legale la care pot solicita pensia pentru limita de varsta? Pentru a putea sa intelegem mai bine situatia acestei categorii de asigurati, va vom prezenta in continuare ce inseamna stagiul complet de cotizare in sistemul public de pensii, respectiv varsta standard de pensionare, in conformitate cu dispozitiile Legii nr. 19/2000, modificata si completata.

Stagiul complet de cotizare in sistemul public de pensii este de 30 de ani pentru femei, respectiv de 35 de ani pentru barbati, incepand cu anul 2015.Atingerea acestui stagiu complet de cotizare se realizeaza treptat, in fiecare trimestru al anului fiind marit cuantumul stagiului in functie de dispozitiile Anexei nr. 3 la Legea nr. 19/2000, modificata si completata.

Exemplu

Pentru femei, in intervalul decembrie 2008 - martie 2009, stagiul complet de cotizare in sistemul public de pensii este de 27 de ani, urmand a creste in intervalul aprilie 2009 - iulie 2009 la 27 de ani si2 luni.

Pentru barbati, in intervalul decembrie 2008 - martie 2009, stagiul complet de cotizare in sistemul public de pensii este de 32 de ani, urmand a creste in intervalul aprilie 2009 - iulie 2009 la 32 de ani si2 luni.

La stabilirea stagiului de cotizare util pentru solicitarea pensiei pentru limita de varsta se va tine cont si de anumite perioade necontributive. Aceste perioade asimilate stagiului de cotizare sunt prevazute in mod limitativ in cadrul art. 38 alin. (1) din Legea nr. 19/2000, modificata si completata:

perioada in care asiguratul a beneficiat de drepturi de asigurari sociale, cu exceptia pensiei pentru limita de varsta, pensiei anticipate si anticipate partial, respectiv pensiei de urmas;

perioada in care asiguratul a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective si numai cu conditia absolvirii. In cazul in care asiguratul a absolvit mai multe institutii de invatamant superior, va putea asimila stagiului de cotizare in sistemul public de pensii o singura perioada de studii, la alegerea sa;

perioada in care asiguratul a satisfacut serviciul militar, ca militar in termen sau militar cu termen redus, a fost concentrat, mobilizat sau s-a aflat in prizonierat.

Stagiul de cotizare realizat in sistemul public de pensii este certificat tuturor asiguratilor anual, din oficiu, de catre casele teritoriale de pensii din raza domiciliului acestora.


125 documente SSM pregatite pentru un control ITM
125 documente SSM pregatite pentru un control ITM

Vezi detalii aici

Ghidul Practic: Apararea Impotriva Incendiilor
Ghidul Practic: Apararea Impotriva Incendiilor

Vezi detalii aici

202 Modele fise de post - documente OBLIGATORII
202 Modele fise de post - documente OBLIGATORII

Vezi detalii aiciAsiguratii care doresc sa afle care este stagiul de cotizare realizat la un moment dat se pot adresa casei teritoriale de pensii de la domiciliul lor, care le va oferi contra cost certificatul privind stagiul de cotizare.

Varsta standard pentru a putea solicita acordarea pensiei pentru limita de varsta este de 60 de ani pentru femei, respectiv 65 de ani pentru barbati, incepand cu anul 2015.

Atingerea varstei standard de pensionare se realizeaza treptat, in fiecare trimestru al anului fiind ridicata aceasta varsta in functie de dispozitiile Anexei nr. 3 la Legea nr. 19/2000, modificata si completata.

Exemplu

Pentru femei, in intervalul decembrie 2008 - martie 2009, varsta standard de pensionare este de 58 de ani si6 luni, urmand a creste in intervalul aprilie 2009 - iulie 2009 la 58 de ani si7 luni.

Pentru barbati, in intervalul decembrie 2008 - martie 2009, varsta standard de pensionare este de 63 de ani si6 luni, urmand a creste in intervalul aprilie 2009 - iulie 2009 la 63 de ani si7 luni.

In cazul unor restructurari ale unitatilor in care isi desfasoara activitatea persoanele care au realizat ori depasit stagiul complet de cotizare in sistemul public de pensii, insa nu indeplinesc conditia varstei standard de pensionare, aceste persoane ar intampina dificultati majore in gasirea unui nou loc de munca.

Pentru a veni in sprijinul acestor categorii de persoane, au fost prevazute de Legea nr. 19/2000 doua categorii de pensii care pot fi solicitate si puse in plata anterior indeplinirii conditiei privind varsta standard de pensionare. Este vorba despre pensia anticipata si pensia anticipata partiala.

Citeste mai departe despre Conditiile de pensionare anticipata in articolul actualizat in 2014


Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!


Data aparitiei: 01 Ianuarie 2009
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Pensia anticipata - Conditii generale de acordare Nota: 3.33 din 5 - 15 voturi.
 

 
x
(cel putin 10 caractere)


Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
 

Comentarii (1)


13-Apr-2013

va rog sa ma lamuriti si sa-mi spuneti daca am dreptil la pensie anticipata si cind? in conditiile in care am 59 de ani,27 ani.8 luni stagiu de cotizare si am nascut si crescut 4 copii.va multumesc.

 

ClubLegislatiaMuncii.ro - intrebarea zilei

 
Desfacere Contract Individual De Munca Astfel Incat Sa Se Poata Intra In SomajIntrebare: Cu ce articole , alineate din codul muncii se desface un contract individual de munca pentru a se putea intocmi dosar de somer in plata ? stiu ca trebuie sa fie anumite articole precum si dovada platii contributiei la somaj 12 luni din ultimile 24 la nivel de program de 8h/zi . acum ma intereseaza articolele din codul muncii !
 

Raspuns: sarut mana d-na Popa , Hristos a inviat ! am sa salvez raspunsul dvs. ca sa stiu cum plec de la firm... citeste tot raspunsul aici


Descarca GRATUIT
“Evaluarea Angajatilor - Modele si explicatii ”
exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
 

Legislatia Muncii s-a schimbat!

 
Descarca GRATUIT raportul special
Evaluarea Angajatilor - Modele si explicatii
 
Toate modificarile sunt explicate detaliat in raportul
 
"Evaluarea Angajatilor - Modele si explicatii "

» Alte Newslettere Gratuite
 

 

 

 

 
 
  
Codul Muncii s-a schimbat!
Atentie la modificarile din REVISAL si Evaluarea Angajatilor aparute in 2015 !

Descarcati gratuit Raportul Special

"Evaluarea Angajatilor - Modele si explicatii "

Da, vreau sa primesc newsletterul Legislatia Muncii
[x]