Ce masuri trebuie luate pentru depozitarea, transportul si manipularea in conditii de siguranta a materialelor utilizate la vopsire

securitate si sanatate in muncasecuritate in munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ce masuri trebuie luate pentru depozitarea, transportul si manipularea in conditii de siguranta a materialelor utilizate la vopsire?

Iata cateva informatii, conform ghidului Totul despre securitate si sanatate in munca:

Produsele de vopsire se vor depozita in spatii distincte, inchise, ingradite, special amenajate si marcate corespuzator, in functie de natura materialelor.

La amenajarea spatiilor de depozitare a produselor toxice, inflamabile sau explozibile, se vor aplica prevederile reglementarilor legale in vigoare referitoare la aceste substante.

Depozitarea produselor de vopsire se va face in spatii uscate, aerisite, asigurate, ferite de actiunea intemperiilor si radiatiilor solare, de sursele de foc deschis sau de alte surse de incalzire, cu temperaturi cuprinse intre 5 si 25 0C.

Clasa de inflamabilitate pentru fiecare produs va fi consemnata in specificatia tehnica aferenta produsului.

Depozitarea lichidelor combustibile din clasele I si II se poate face in aceeasi cladire cu lichidele combustibile din clasele III si IV, cu conditia ca spatiile pentru lichidele din clasele I si II sa fie separate prin pereti antifoc de cele pentru lichidele din clasele III si IV.

Usile spatiilor de depozitare vor fi inscriptionate cu indicatoare de avertizare asupra pericolelor existente, conform standardelor in vigoare si vor fi tinute sub cheie de catre un gestionar. Usile se vor deschide spre exterior.

In spatiile de depozitare se interzic fumatul, intrarea cu flacara deschisa, precum si accesul persoanelor straine.

La depozitele de substante inflamabile, instalatiile electrice vor fi de constructie antiex.

Depozitarea produselor se va face in recipiente perfect etanse, a caror integritate initiala va fi verificata si mentinuta prin manipulari atente, fara socuri mecanice.

Produsele ambalate vor fi depozitate ordonat, pe loturi, si vor fi prevazute cu etichete referitoare la continutul si denumirea chimica uzuala a produsului, data fabricarii si indicatoare de avertizare asupra pericolului pe care il prezinta.

In spatiile de depozitare se va mentine curatenia, prin indepartarea imediata a oricaror scurgeri accidentale de produs, acestea prezentand in multe cazuri pericol de autoaprindere prin oxidare.

In timpul depozitarii se vor respecta indicatiile privind incompatibilitatea diverselor categorii de produse, conform specificatiei tehnice si etichetarii, fiind interzisa depozitarea in aceeasi incapere a produselor incompatibile.

In spatiile de depozitare se va asigura o circulatie adecvata a aerului, prin ventilare naturala organizata sau mecanica, in functie de caracteristicile substantelor depozitate si conform specificatiilor producatorului, pentru a fi mentinuta permanent o atmosfera fara noxe sau amestecuri explozive de vapori.

Spatiile de depozitare vor fi dotate cu substante neutralizante pentru cazurile de scurgeri accidentale si cu mijloace adecvate de stins incendii, in functie de natura produselor stocate si de indicatiile specificatiilor tehnice aferente fiecarui produs privind stingerea incendiilor.

Dezghetarea armaturilor, ventilelor, conductelor, pompelor aferente depozitelor se va face numai cu apa calda sau aburi, fiind interzisa folosirea in acest scop a focului deschis.

Demontarile, inlocuirile, reparatiile si alte operatii similare la pompele, robinetele, conductele sau rezervoarele din dotarea depozitelor, care impun folosirea focului deschis, se vor efectua numai dupa obtinerea permisului de "lucru cu foc", oprirea si curatarea de produsele inflamabile a instalatiei respective si asigurarea tuturor masurilor ce se impun pentru prevenirea incendiilor sau exploziilor.

Vopselele si diluantii vor fi depozitate in ambalaje metalice prevazute cu capace care se inchid etans si dotate cu manere.

Dupa golire, ambalajele ce au continut materiale de vopsire vor fi depozitate in locuri special destinate in acest scop.

Transportul substantelor toxice, caustice, inflamabile sau explozibile de la depozite la locurile de munca se va face cu mijloace de transport adecvate specificului substantei respective si tipului de ambalaj, conduse de personal special instruit si numit in acest scop.

In timpul transportului, ambalajele (recipientele cu materiale de vopsire) vor fi asigurate impotriva rasturnarii.

Se vor respecta indicatiile privind incompatibilitatea dintre diversele categorii de produse peliculogene si produse auxiliare, conform specificatiilor tehnice si etichetarilor, fiind interzis transportul acestor produse impreuna, in acelasi mijloc de transport (exemple: componenti acizi impreuna cu produse puternic alcaline, acceleratori de cobalt sau sicativi metalici impreuna cu peroxizi organici sau cu alte substante oxidante etc.).

Se interzice transportul substantelor chimice in recipiente deschise si neprotejate.

Se interzice utilizarea mijloacelor de transport neamenajate special, pentru transportul substantelor inflamabile si neechipate cu mijloace adecvate de stins incendii, in functie de natura produselor transportate si de indicatiile specificatiilor tehnice aferente fiecarui produs privind stingerea incendiilor.

Toate operatiile de manipulare a produselor de vopsire, precum si de distrugere a reziduurilor vor fi executate respectandu-se normele de prevenire a incendiilor si caracteristicile produsului din specificatia tehnica aferenta. Cisternele pentru transportul produselor inflamabile vor fi legate instalatia de impamantare.

Personalul care executa operatiile de manipulare, transport si depozitare va fi instruit cu privire la caracterul periculos al acestor produse si la riscul de incendiu, accidentare sau imbolnavire profesionala in caz de nerespectare a masurilor de prevenire stabilite prin instructiunile proprii de securitate si sanatate in munca.

In timpul manipularii produselor de vopsire, lucratorii vor purta echipamentul individual de protectie adecvat pericolelor existente si stabilit prin instructiunile proprii.

Operatiile de transvazare a substantelor se vor efectua cu dispozitive speciale, astfel incat sa se evite contacul lucratorilor cu substantele respective sau inhalarea de vapori nocivi.

La utilizarea dispozitivelor de sifonare se interzice aspirarea cu gura.

La transvazarea substantelor inflamabile se va asigura scurgerea sub forma de jet continuu si nu sub forma de ploaie, pentru eliminarea posibilitatilor de aparitie a electricitatii statice.

Deschiderea capacelor metalice se va face cu scule care nu produc scantei.

Colectarea reziduurilor, carpelor, bumbacului, hartiei imbibate cu substante sau cu produse auxiliare se va face in recipiente speciale.

Cantitatile de substante si materiale de vopsire scoase din depozit nu vor depasi cantitatile necesare unui schimb de lucru.

In cazul in care necesitatile productiei impun scoaterea unor cantitati pentru o zi de lucru, in sectiile de vopsire vor fi amenajate spatii speciale si mijloace tehnice care sa permita depozitarea temporara in conditii de securitate. Spatiile respective vor avea instalatie de ventilare mecanica proprie.

In timpul manipularilor se vor evita deversarile si se va verifica inchiderea etansa a ambalajelor, care vor fi depuse in spatii special amenajate.

sursa: Totul despre securitatea si sanatatea in munca

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
securitate si sanatate in muncasecuritate in munca

Data aparitiei: 12 Februarie 2014
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Ce masuri trebuie luate pentru depozitarea, transportul si manipularea in conditii de siguranta a materialelor utilizate la vopsire Nota: 3.67 din 5 - 3 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Obligatie emitere adeverinta venit noua lege a pensiilorIntrebare: In ce conditii firma este obligata sa elibereze adeverinte cu tote veniturile din 1957-2001 conform noii L360/2023. Firma este din 1957, detinem arhiva, din statele vechi si mai apoi fluturasi se poate deduce baza de calul a pensiei care difera de la o perioada la alta, totodata, nu sunt incluse toate veniturile la calulul CAS-lui si pensia suplimentara L80/1992.Legea intra in vigoare din septembrie, suntem obligati sa eliberam pana atunci aceste adeverinte?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa de post pentruDirector vanzariIntrebare: Va rog frumos sa ne trimit fisa post pentru urmatorul cod cor: 112018 - director vanzari.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]