Situatie-capcana: Durata timpului de munca se modifica. Cum acordam repausul?

repaustimp de lucrutimpul de lucru
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

In situatia unei firme in care pe anumite linii de productie va fi necesar ca salariatii sa lucreze 6 zile din 7 sau 7 zile din 7, se ridica urmatoarele intrebari:

Care este procedura legala ce trebuie respectata? Ce spor trebuie platit? Trebuie sa acordam 2 zile consecutive de weekend ca repaus si de cate ori pe luna? Este necesar sa consultam sindicatul pentru aceasta decizie?

Solutia ne este prezentata de specialistii PortalCodulMuncii.ro:

Oricare ar fi organizarea timpului de lucru, salariatii au dreptul sa primeasca repaus saptamanal de doua zile consecutive. Conform art. 137 alin. (1) din Codul MUncii, republicat, repausul saptamanal se acorda sub forma a doua zile consecutive, in principiu sambata si duminica.

In concluzie, indiferent care va fi modalitatea de organizare a timpului de lucru salariatii trebuie sa primeasca repaus de doua zile consecutiv in cadrul saptamanii.


In doua situatii prevazute de art. 137 alin. (2) din Codul muncii
, republicat, repausul saptamanal se poate acorda in alte zile decat sambata si duminica:
a) in cazul in care ar prejudicia interesul public;
b) in cazul in care ar prejudicia desfasurarea normala a activitatii.
In aceste situatii repausul saptamanal poate fi acordat in alte zile consecutive decat sambata si duminica si precizate in contractul colectiv de munca sau in regulamentul intern, in conformitate cu dispozitiile art. 137 alin. (2) din Codul muncii, republicat.

Atentie! Tineti cont de faptul ca zilele de repaus saptamanal pot fi acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor.

In consecinta, pentru munca prestata in zilele de sambata si duminica, angajatorul trebuie sa acorde salariatului alte doua zile libere consecutive precum si sporul la salariu in cuantumul si in conditiile negociate prin contractul colectiv de munca sau prin contractul individual de munca. Daca cele doua zile de repaus saptamanal nu sunt acordate sambata si duminica ci in alte doua zile consecutive, salariatul trebuie sa beneficieze de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.

In ceea ce priveste cuantumul sporului, mentionam faptul ca acesta nu este prevazut de lege, ci trebuie stabilit de parti prin contractul colectiv de munca sau, prin contractul individual de munca.

Atentie! Daca angajatorul nu doreste incarcarea programului pentru salariatii existenti poate angaja personal nou cu munca doar in weekend. Pentru aceste personal angajat cu desfasurarea activitatii numai in weekend, timpul de munca reprezinta orice perioada in care salariatul presteaza munca, adica se afla concret la dispozitia angajatorului si indeplineste sarcinile si atributiile impuse prin contractul de munca. Regula generala de repartizare a timpului de munca este reglementata de art. 113 alin. (1) Codul muncii.

Nu uitati sa trebuie sa respectati regula impusa de Codul muncii la art. 112 conform careia durata normala a timpului de lucru va fi de 40 de ore pe saptamana. Durata maxima legala a timpului de lucru nu poate fi mai mare de 48 de ore pe saptamana, incluzand orele suplimentare.

Raspuns oferit de specialistii PortalCodulMuncii.ro

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
repaustimp de lucrutimpul de lucru

Data aparitiei: 24 Ianuarie 2014
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Situatie-capcana: Durata timpului de munca se modifica. Cum acordam repausul? Nota: 3 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Conditii pentru a beneficia de scutire de impozit in domeniul ITIntrebare: Suntem o societate care se ocupa cu prestari servicii pentru evenimente, mai exact ne ocupam de partea artistica - montare de scene, lumini inteligente, sunet profi, ecrane inteligente pe care sunt proiectate imagini Computerizate, create de angajatii nostri in baza unor programe achizitionate de societate. Un exemplu concret: la un concert pe un stadion sunt montate scenele noastre, ecranele unde apar jocurile de imagini cu ce se petrece pe scena sau diferite motive de linii, culori, imagini...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Compensare munca suplimentara cu timp liber corespunzator vs concediu de odihnaIntrebare: Daca activitatea societatii este de asa natura incat in fiecare luna se acorda ore suplimentare, conform art. 122 din Codul muncii, ce se intampla daca in luna se platesc ore suplimentare si se ia si concediu de odihna?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]