Ministerul Muncii propune plata contributiilor pentru toate veniturile incasate

pensii mai maricontributii la pensiideficit pensii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Mariana Campeanu, ministrul Muncii, anunta asupra extinderii bazei de impozitare in vederea scaderii deficitului din bugetul de pensii, care se situeaza undeva sub 13 miliarde de lei, sume banesti transferate anual catre Guvern, informeaza Adevarul.

Romanii pot avea pensii mai generoase, insa pentru ca acest lucru sa se intample, contribuabilii vor fi nevoiti sa plateasca in viitor contributii pe toate veniturile incasate. Cel mai probabil, din vara, aceasta reforma se va aplica, in momentul reducerii CAS cu 5 puncte procentuale, conform declaratiilor ministrului Muncii, Mariana Campeanu, la Adevarul Live.

„Solutia pentru pensii mai mari este largirea bazei de impozitare, adica fiecare sa plateasca aceste contributii la toate veniturile pe care le are. O sa analizam cu Ministerul de Finante, dar totusi trebuie sa ne gândim ca România are una dintre cele mai mari impozitari pe munca din Europa. Cel mai probabil, reducerea CAS se va face odata cu largirea bazei de impozitare“, a explicat Mariana Campeanu, ministrul Muncii.

Ministrul Muncii a mai adaugat ca daca aceasta regula va fi valabila pentru toata lumea si daca aceste contributii vor fi platite, atunci deficitul in sistemul de pensii va fi mai mic.

Conform datelor prezentate de ministrul Campeanu, 2007 a fost ultimul an in care a existat excedent la sistemul de pensii.

In anul 2008, dificitul a fost de 2,2 miliarde de lei iar in 2009, deficitul a fost de 6 miliarde de lei. Pentru anul 2010, deficitul a fost nu mai mic de 10 miliarde de lei. 2011 a adus si el un deficit de 13 miliarde de lei.

Mariana Campeanu a mai adaugat ca numarul persoanelor care contribuie la sistemul de pensii a ajuns aproape egal cu cel al pensionarilor, respectiv 5,1 milioane de persoane, dar ca acest numar este diferit de numarul de salariati care este calculat de catre Institutul National de Statistica, de 4,5 milioane de angajati. Acest lucru se intampla deoarece ancheta INS se efectueaza doar in cadrul firmelor cu peste patru angajati, a mai explicat ministrul Muncii.

Legea salarizarii unitare nu se va putea aplica în urmatorii doi ani, din cauza sumelor pe care trebuie sa le platim, dar încercam sa o aplicam pe bucati“, a mai subliniat Mariana Campeanu.

In anul 2013, statul a efectuat plati de 800 de milioane de lei catre persoanele care au castigat in justitie, pe motivul veniturilor taiate. In 2014 vor fi plati de 2,1 miliarde de lei si in 2016 se va ajunge la o suma de 3 miliarde de lei, informeaza Adevarul.


NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
pensii mai maricontributii la pensiideficit pensii

Data aparitiei: 22 Ianuarie 2014
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Ministerul Muncii propune plata contributiilor pentru toate veniturile incasate Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]