Consultanta in afaceri | Manager
 

Instructajul la locul de munca. Cum ne instruim angajatii?

In calitate de angajator, aveti obligatia de a va instrui salariatii din punct de vedere al protectiei muncii. Desi la prima vedere acest lucru poate parea complicat, va asiguram ca eforturile necesare sunt rezonabile.

Iata ce presupune instruirea din punct de vedere al protectiei muncii:
-instructajul introductiv general;
-instructajul la locul de munca;
-instructajul periodic.

Instructajul introductiv general presupune informarea salariatului cu privire la drepturile si obligatiile ce-i revin din punct de vedere al protectiei muncii, ce se intelege prin accident de munca, care sunt masurile de prim-ajutor ce se pot acorda unui accidentat etc.
Instructajul introductiv general se poate face numai de catre un specialist în securitate si sanatate în munca. Dupa instruire, salariatul este testat pentru a se evalua gradul de asimilare a cunostintelor.

Instruirea la locul de munca se face de catre seful ierarhic direct al salariatului. Scopul sau este acela de a-l instrui pe angajat cu privire la riscurile specifice postului pe care-l ocupa în cadrul societatii.

Dupa instruire, salariatul este de asemenea testat. Urmeaza ca, periodic, salariatul sa fie instruit pe baza unei tematici de instruire.

Prin instruirea din punct de vedere al protectiei muncii atingeti doua obiective simultan: oricand puteti face dovada ca v-ati îndeplinit obligatia legala fata de salariat si evitati producerea unui eveniment prin faptul ca salariatul este instruit si cunoaste cerintele de la noul sau loc de munca. Nu uitati sa consemnati toate fazele de instruire în fisa de instructaj de protectia muncii!

Sanctiune
Lipsa consemnarii uneia dintre cele trei faze de instructaj poate fi considerata infractiune (potrivit prevederilor art. 37 – 38 din Legea nr. 319/2006) sau contraventie si se sanctioneaza cu amenda cuprinsa între 4.000 de lei si 8.000 de lei conform art. 39 alin. (4) din Legea nr. 319/2006.


sursa: Caietul Seminarului de Securitate si Sanatate in Munca


Carta Sanctiunilor ITM
Carta Sanctiunilor ITM

Vezi detalii

Carta Sanctiunilor SSM
Carta Sanctiunilor SSM

Vezi detalii

Trusa Sanitara OBLIGATORIE de prim ajutor
Trusa Sanitara OBLIGATORIE de prim ajutor

Vezi detalii

Ti-a placut acest articol? Trimite-l si prietenilor tai!


Data aparitiei: 20 Ianuarie 2014
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot
Instructajul la locul de munca. Cum ne instruim angajatii?
 

 
x


Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
 

 

ClubLegislatiaMuncii.ro - intrebarea zilei

 
Tatal Poate Intra In Concediu De Paternitate?Intrebare: Buna ziua, In prezent am un angajat cu CIM pe perioada nedeterminata, al carei sotii a ramas insarcinata. Sotia acestuia este casnica si nu a avut venituri in ultimele 12 luni. Angajatul meu doreste sa intre in concediu de paternitate pentru a putea beneficia de indemnizatie. Sotia sa va naste pe in 20 august 2014. Cum se procedeaza? El va primi concediu medical pentru cele 126 de zile pe care il voi inregistra in statul de salarii? Din ce data i se va suspenda contractul de munca? Va multumes
 

Raspuns: In primul rand, nu exista concediu de paternitate ci doar concediul paternal care se acorda pe parcu... citeste tot raspunsul aici


 

eNews Resurse Umane

Descarca GRATUIT raportul special

"33 de greseli majore in managementul HR"