SSM: Masurile de protectie in firma in caz de cutremur

cutremurssm si cutremurssm cutremurmasuri cutremur
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Nu vrem sa ne imaginam ca va urma un nou cutremur, cel putin nu unul devastator. Insa nimic nu poate fi anticipat si nicio situatie nu poate fi trecuta cu bine daca nu ne luam masurile de rigoare.

Daca sunteti specialist in SSM, va propunem cel mai nou si complex manual de "Procedura standard de aparare impotriva Cutremurelor".

Ghidul este special conceput pentru nevoile companiilor, cu referiri inclusiv la legislatia pe linie de SSM. Ghidul ofera informatii cu privire la masurile ce trebuie luate inainte, in timpul si dupa producerea cutremurului, masuri ce tin de organizarea spatiilor de lucru ale firmei si de instructajul pe care trebuie sa il oferiti angajatilor dvs.

Atentie, conform Legii nr.319/2006, art. 37, “Neluarea vreuneia dintre masurile legale de securitate si sanatate in munca (SSM) de catre persoana care avea indatorirea de a lua aceste masuri, daca se creeaza un pericol grav si iminent de producere a unui accident de munca, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 2 ani sau cu amenda.”

Evitati accidentele de munca si conflictele cu ITM-ul sau cu Procuratura. Evitati cheltuielile provocate de gestionarea incorecta a acestui eveniment (spitalizare, concedii medicale, despagubiri etc.).

Va invitam sa aflati totul despre un produs de exceptie AICI >>>


“Excelenta ideea dvs. de a scoate un produs pe aceasta tema, dar adresat strict companiilor. L-am parcurs pe nerasuflate. Informatiile sunt foarte interesante si foarte utile. Eu personal nu prea facusem legatura intre cutremure si SSM, dar m-am convins ca legislatia chiar iti poate oferi suprize in acest sens.”
Maricel Olesan, manager HR, Iasi

“Capeti un sentiment linistitor dupa ce citesti acest material. Stii ce ai de facut si te simti mai in siguranta, mai ales ca angajator, cand zeci sau sute de oameni depind de deciziile tale. Am dat produsul dvs. si partenerilor mei de afaceri.”
Gelu Bosanceanu, antreprenor, Galati

Stocurile sunt limitate! Va rugam sa va rezervati un exemplar in cursul acestei zile >>>


NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
cutremurssm si cutremurssm cutremurmasuri cutremur

Data aparitiei: 16 Ianuarie 2014
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

SSM: Masurile de protectie in firma in caz de cutremur Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revenire din CCC. Stimulent de insertie. ConditiiIntrebare: O salariata a nascut la data de 09.09.2022, iar la data de 17.11.2022 contractul i-a fost suspendat pana la data de 09.09.2024 pt concediu de crestere copil. Tatal nu doreste sa isi ia luna/lunile tatalui, desi are acest drept. 1. In aceasta situatie, la ce data trebuie sa isi reia angajata activitatea pt a beneficia de stimulentul de insertie? 2. Exista anumite conditii pt a se reintoarce la serviciu la data de 09.09.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Venituri pensie. Trecere pensie anticipata din pensie invaliditateIntrebare: O persoana s-a pensioat medical gr. III in cursul anului 2016. In perioada 2012- aprilie 2016, pe langa drepturile obtinute in baza contractului de munca, a indeplinit functia de membru al consiliului de administratie, incasand lunar o indemnizatie, asupra careia s-a calculat, retinut si virat contrbutia la pensie, CAS. Intrebari a) la stabilirea pensiei de invaliditate s-a valorifiat indemnizatia de administrator? Dar perioada de cinci ani, cand a urmat studii superioare la forma de invatamant...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]