Expertii raspund: Cand pot iesi la pensie? Mai am nevoie de vechime?

pensiepensionarevechime pensionarevechime pensie
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Avem de-a face cu situatia mentionata in PortalCodulMuncii. Persoana in cauza are o vechime in munca de 25 ani si 20 zile, somaj 2 ani si 3 luni si grupa 2 de munca - 5 ani. Data nasterii este 15.08.1958.

Raspunsul oferit de specialistii PortalCodulMuncii:

Conform prevederilor art. 52 Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare pensia pentru limita de varsta se cuvine persoanelor care indeplinesc, cumulativ, la data pensionarii, conditiile privind varsta standard de pensionare si stagiul minim de cotizare sau in specialitate, dupa caz, prevazute de aceasta lege.

Totodata, potrivit art.53 alin. (1) din Legea 263/2010, cu modificarile si completarile ulterioare varsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru barbati si 63 de ani pentru femei. Atingerea acestei varste se realizeaza prin cresterea varstelor standard de pensionare, conform esalonarii prevazute in anexa nr. 5 la lege. Dupa cum se poate observa din anexa nr.5 la lege, pentru persoanele de sex masculin nascute incepand cu luna martie 1950 varsta standard de pensionare pentru un barbat este de 65 de ani, respectiv in martie 2015, pentru un stagiu minim de cotizare de 15 ani, respectiv un stagiu complet de cotizare de 35 de ani.

Asadar, o persoana de sex masculin nascuta in august 1958 se poate pensiona pentru limita de varsta la implinirea varstei de 65 de ani, respectiv in august 2023, pentru un stagiu minim de 15 ani, respectiv pentru un stagiu complet de cotizare de 35 de ani.

Conform prevederilor art. 158 alin. (1) din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare perioadele de vechime in munca realizate in grupa a II-a de munca pana la data de 1 aprilie 2001 constituie stagiu de cotizare in conditii deosebite, in vederea reducerii varstelor de pensionare.

De asemenea, persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare si au realizat stagii de cotizare in conditii deosebite de munca au dreptul la pensie pentru limita de varsta, cu reducerea varstelor standard de pensionare, conform tabelului nr. 1 prevazut la art. 55 alin. (1) lit. a) din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare.

Astfel, persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare (in cazul prezentat 35 de ani) au dreptul la pensie pentru limita de varsta, cu reducerea varstelor standard de pensionare, conform art. 55 lit. a), tabelul 1, in situatia in care au realizat stagii de cotizare in conditii deosebite de munca. Intrucat, in speta mentionata este realizat un stagiu de cotizare in grupa a II- a de munca de 5 de ani impliniti, varsta standard de pensionare nu se reduce, intrucat conform tabelului mentionat este necesar un minim de 6 ani impliniti realizati in grupa a II-a de munca, cumulativ cu indeplinirea conditiei stagiului complet de cotizare.

De asemenea, pentru perioadele lucrate in fosta grupa a II–a de munca persoana in cauza ar putea beneficia, in temeiul art. 17 coroborat cu prevederile art. 18 din Legea 263/2010, cu modificarile si completarile ulterioare, de un spor suplimentar la vechimea in munca de 3 luni/an pentru grupa a II-a de munca.

Astfel, pentru 5 ani de grupa a II-a i s-ar putea acorda un spor suplimentar la vechime in munca de aproximativ 1 an si 2 luni.

In concluzie, pentru cei 5 de ani lucrati in grupa a II-a de munca in proportie de 100%, persoana va putea beneficia de un stagiu suplimentar la pensie de aproximativ 1 an si 2 luni, insumand un stagiu total de aproximativ 28 de ani si 6 luni ani, fara a beneficia de reducerea varstei de pensionare, conform prevederilor art. 55 lit.a) tabelul 1 din Legea mentionata.

Intrucat perioada in care o persoana primeste indemnizatie de somaj este asigurata potrivit prevederilor art. 6 alin. (1) pct. III din Legea 263/2010, cu modificarile si completarile ulterioare, iar aceasta perioada este perioada contributiva in sensul legii, perioada celor 2 ani si 3 luni de somaj este luata in considerare la calcularea drepturilor de pensie.

La stabilirea stagiului de cotizare necesar acordarii pensiei pentru limita de varsta se iau in considerare perioadele asimilate prevazute la art.49 alin. (1) lit. a) - c) si g) din Legea 263/2010, cu modificarile si completarile ulterioare.

In ceea ce priveste, pensia anticipata precizam ca aceasta se cuvine potrivit prevederilor art. 62 din Legea 263/2010, cu modificarile si completarile ulterioare, cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare cu cel putin 8 ani mai mare decat stagiul complet de cotizare prevazut de prezenta lege.

La stabilirea stagiului de cotizare necesar acordarii pensiei anticipate nu se iau in considerare perioadele asimilate prevazute la art. 49 alin. (1) lit. a) - c) si g). Cuantumul pensiei anticipate se stabileste in aceleasi conditii in care se stabileste cel al pensiei pentru limita de varsta.

Totodata, precizam ca la acordarea pensiei anticipate, reducerea varstei standard de pensionare nu poate fi cumulata cu nicio alta reducere reglementata de prezenta lege sau de alte acte normative. Asadar, in acest caz persoana nu va putea cumula reducerea prevazuta de lege pentru pensionarea anticipata cu reducerea oferita de lege pentru activitatea desfasurata in fosta grupa a II-a de munca.

Asadar, persoana in cauza are vocatie pentru pensia anticipata fara penalizari, cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, si anume august 2018, daca persoana in cauza a realizat un stagiu de cotizare cu cel putin 8 ani mai mare decat stagiul complet de cotizare prevazut de lege, respectiv de 43 de ani, conditie care nu este indeplinita din datele furnizate de dvs..
 
In ceea ce priveste pensia anticipata partiala, precizam ca aceasta se cuvine, cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare, precum si celor care au depasit stagiul complet de cotizare cu pana la 8 ani, conditie care nu este indeplinita din datele furnizate de dvs..Si in aceasta situatie  la stabilirea stagiului de cotizare necesar acordarii pensiei anticipate partiale nu se iau in considerare perioadele asimilate prevazute la art. 49 alin. (1) lit. a) - c) si g), printre care si stagiul militar.

Cuantumul pensiei anticipate partiale se stabileste din cuantumul pensiei pentru limita de varsta care s-ar fi cuvenit, prin diminuarea acestuia cu 0,75% pentru fiecare luna de anticipare, pana la indeplinirea conditiilor pentru obtinerea pensiei pentru limita de varsta. Asadar, la implinirea varstei de 60 de ani, respectiv in august 2018, si in situatia in care persoana in cauza ar avea un stagiu de cotizare mai mare cu pana la 8 ani decat stagiul complet prevazut de lege de 35 de ani, persoana in cauza va putea avea vocatie la pensie anticipata partiala, cuantumul acesteia fiind diminuat cu 0,75% pentru fiecare luna de anticipare.

Totodata, precizam ca la acordarea pensiei anticipata partiala, reducerea varstei standard de pensionare nu poate fi cumulata cu nicio alta reducere reglementata de prezenta lege sau de alte acte normative.

In concluzie, din datele furnizate de dvs., in prezent nu sunt indeplinite conditiile prevazute de lege pentru niciuna dintre cele 3 categorii de pensii mentionate, persoana in cauza avand nevoie atat de varsta, cat si de stagiu de cotizare suplimentar.

Pentru formularea unui raspuns concret, in functie de particularitatile specifice ale persoanei in cauza si de actele prin care dovedeste vechimea in munca/ stagiul de cotizare, respectiv vechimea in grupa  a II-a de munca, aceasta se poate adresa casei de pensii din raza teritoriala de domiciliu cu actele necesare.


raspuns oferit de PortalCodulMuncii.ro

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
pensiepensionarevechime pensionarevechime pensie

Data aparitiei: 13 Ianuarie 2014
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Expertii raspund: Cand pot iesi la pensie? Mai am nevoie de vechime? Nota: 4.1 din 5 - 5 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru FizioterapeutIntrebare: As avea si eu nevoie de o fisa de post pentru functia de fizioterapeut, cod COR 226402.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Posibilitatea de detasare transnationala a cetatenilor ucraineniIntrebare: O societate din Romania are angajat un cetatean ucrainean. Acest cetatean ucrainean a obtinut in Romania permisul de sedere pentru beneficiarii protectiei temporare. Societatea doreste acum sa il detaseze in Spania. Avand in vedere cele mentionate mai sus, va rugam sa ne comunicati daca societatea din Romania il poate detasa la o societate din Spania?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]