Negocierea salariului

negocierea salariului
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Editorial, 04.02.2008 - Marcel Vasile

„Scumpirile si revendicarile salariale arunca Romania in criza”, titreaza astazi cotidianul „Adevarul.” In fiecare an in aceasta perioada au loc negocieri cu privire la incheierea contractelor colective de munca, iar capitolul privind salarizarea reprezinta principala tema de negociere. La nivel national, dezbaterile si discutiile aprinse pe acesta tema se vor finaliza cel mai probabil in luna aprilie (cel putin asa s-a intâmplat atunci când a fost modficat ultima data CCMUNN prin act aditional). Pâna atunci salariul minim brut la care se aplica coeficientii minimi de ierarhizare (art.41 din CCMUNN pe anii 2007-2010) este de 500 lei .

Negocierea salariului - la angajare sau pe parcursul desfasurarii activitatii - nu se rezuma doar la stabilirea cuantumului salariului. Va trebui sa ai in vedere toate elementele care pot fi incluse in pachetul salarial (salariu de baza, folosirea unei masini din patrimoniul societatii, prime sau cadouri pentru diverse ocazii, plata unor asigurari medicale, ajutoare de nastere, decontarea cheltuielilor de transport, tichete de masa sau tichete cadou, telefon de serviciu).

Salariul cuprinde, potrivit art. 155 din Codul muncii, salariul de baza, indemnizatiile, sporurile, precum si alte adaosuri.

Salariul de baza se stabileste prin negociere si constituie partea principala a salariului. In functie de salariul de baza se calculeaza indemnizatiile, sporurile si adaosurile.

Indemnizatiile sunt sume de banice exced salariului de baza care se acorda in functie de conditiile concrete in care se presteaza munca. Exemple: indemnizatia de conducere, indemnizatia de neconcurenta, indemnizatia de delegare sau detasare.

Sporurile si adaosurile se platesc salariatilor care isi desfasoara activitatea in anumite conditii sau care intrunesc anumite cerinte speciale.

Prin contractul colectiv de munca unic la nivel national in vigoare s-au stabilit urmatoarele sporuri:

a) pentru conditii deosebite de munca, grele, periculoase sau penibile, 10 % din salariul de baza;
b) pentru conditii nocive de munca, 10% din salariul minim negociat la nivel de unitate;


c) pentru orele suplimentare si pentru orele lucrate in zilele libere si in zilele de sarbatori legale ce nu au fost compensate corespunzator cu ore libere platite se acorda un spor de 100% din salariul de baza;
d) pentru vechime in munca, minimum 5% pentru 3 ani vechime si maximum 25% la o vechime de peste 20 de ani, din salariul de baza;
e) pentru lucrul in timpul noptii, 25% din salariul de baza;
f) pentru exercitarea si a unei alte functii se poate acorda un spor de pana la 50% din salariul de baza al functiei inlocuite;

Cazurile in care se aplica aceasta prevedere si cuantumul se vor stabili prin negocieri la contractele colective de munca la nivel de ramura, grupuri de unitati sau unitati.


de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
negocierea salariului

Data aparitiei: 04 Februarie 2008
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Negocierea salariului Nota: 5 din 5 - 4 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]