Adeverinta vechime pentru mai multe tipuri de contracte

Codul munciiLegea 263/2010adeverintapensievechime
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Potrivit prevederilor art. 10 din Codul muncii, republicat, este de natura contractului individual de munca atat prestarea de catre salariat a muncii, cat si remunerarea corespunzatoare a acestuia de catre angajator, prin plata unui salariu.

Potrivit prevederilor art. 3 alin. (1) lit.p) din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare, stagiul de cotizare este perioada de timp pentru care s-au datorat contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii, precum si cea pentru care asiguratii cu declaratie individuala de asigurare sau contract de asigurare sociala au datorat si platit contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii.

De asemenea, potrivit prevederilor art. 19 din Legea 263/2010, cu modificarile si completarile ulterioare, la stabilirea drepturilor de asigurari sociale se iau in considerare stagiile de cotizare realizate in sistemul public de pensii din Romania, precum si perioadele de asigurare realizate sau recunoscute ca atare in alte tari, in conditiile reglementate prin instrumente juridice cu caracter international la care Romania este parte si/sau regulamente comunitare. In sistemul public de pensii, obligatiile si prestatiile de asigurari sociale se achita in moneda nationala.

Alin. (4) al aceluiasi articol stabileste ca, in cazul drepturilor salariale sau veniturilor asigurate, stabilite in moneda altor tari pe teritoriul Romaniei, contributiile se platesc in lei la cursul de schimb valutar comunicat de Banca Nationala a Romaniei din data stabilita pentru plata acestor drepturi.

In acest sens, art.33 din Legea 263/2010, cu modificarile si completarile ulterioare, statueaza ca baza lunara de calcul a contributiei individuale de asigurari sociale in cazul asiguratilor este prevazuta in Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv cele prevazute la art. 294^4.

Nu se datoreaza contributie de asigurari sociale asupra sumelor expres exceptate, prevazute in Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, insa acestea nu se iau in considerare la stabilirea prestatiilor din sistemul public de pensii (art.37 din Legea 263/2010, cu modificarile si completarile ulterioare).

In concluzie, pana la data intrarii in vigoare a Legii 19/2000 dovada vechimii in munca/stagiului de cotizare se realiza exclusiv cu carnetul de munca, pentru perioadele de dupa 31 martie 2001, declaratia nominala de asigurare prevazuta la art. 7 alin. (1) si (2) din Legea 263/2010, cu modificarile ulterioare constituind documentul pe baza caruia se stabileste stagiul de cotizare in sistemul public de pensii si punctajul mediu anual pentru asiguratii sistemului public de pensii.

Asadar, la stabilirea cuantumului pensiei pot fi luate in calcul toate perioadele de timp pentru care s-au datorat contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii si deci, pe cale de consecinta, vor fi luate in calcul la stabilirea cuantumului pensiei toate sumele de bani de natura salariala incasate de o persoana asupra carora au fost datorate, calculate si virate contributiile de asigurari sociale de stat.

Totodata, potrivit prevederilor art. 6 din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii 263/2010, cu modificarile si completarile ulterioare, aprobate prin HG 257/2011, cu modificarile si completarile ulterioare  in situatiile in care, pentru anumite perioade de dupa data de 31 martie 2001, stagiul de cotizare in sistemul public de pensii, respectiv veniturile asigurate pe baza carora se determina punctajul lunar, nu pot fi dovedite prin declaratia nominala de asigurare, persoana in cauza poate prezenta casei teritoriale/sectoriale de pensii competente alte documente doveditoare, intocmite in conditiile legii.

Documentele doveditoare pot fi:
a) carnetul de munca, cu inregistrarile efectuate potrivit normelor legale, in original;
b) certificate cu informatii extrase din registrele generale de evidenta a salariatilor depuse de angajatori potrivit art. 7 din Hotararea Guvernului nr. 161/2006 privind intocmirea si completarea registrului general de evidenta a salariatilor, cu modificarile si completarile ulterioare;
c) certificate/adeverinte eliberate in conditiile legii de Arhivele Nationale sau de catre detinatorii legali ai arhivelor fostilor angajatori;
d) hotarari judecatoresti prin care se reconstituie elementele necesare stabilirii drepturilor de pensie.

De asemenea, persoana in cauza poate aduce in vederea valorificarii la stabilirea drepturilor de pensie adeverinta privind sporurile cu caracter permanent reglementate prin lege sau prin contractul colectiv/individual de munca. Sporurile cu caracter permanent care se pot valorifica la stabilirea si/sau recalcularea drepturilor de pensie, potrivit prevederilor art. 165 alin. (2) din lege, sunt cele prevazute in anexa nr. 15 la HG 257/2011, cu modificarile si completarile ulterioare.

Totodata, in Anexa 15 sunt mentionate expres si categoriile de venituri care NU sunt luate in calcul la stabilirea punctajului mediu anual, intrucat nu au facut parte din baza de calcul a pensiilor, conform legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, astfel:
- formele de retribuire in acord sau cu bucata, in regie ori dupa timp, pe baza de tarife sau cote procentuale;
- participarea la beneficii a oamenilor muncii din unitatile economice;
- premiile anuale si premiile acordate in cursul anului pentru realizari deosebite;
- recompensele cu caracter limitat, acordate personalului din unele sectoare de activitate;
- diurnele de deplasare si de delegare, indemnizatiile de delegare, detasare si transfer;
- drepturile de autor;
- drepturile platite potrivit dispozitiilor legale, in cazul desfacerii contractului de munca;
- al treisprezecelea salariu;
- formele de retribuire definite sub sintagma "plata cu ora", acordate cadrelor didactice si specialistilor din productie sau din alte domenii de activitate pentru activitatea didactica de predare, seminare, lucrari practice, desfasurate in afara obligatiilor de munca de la functia de baza, pentru acoperirea unor posturi vacante sau ai caror titulari lipseau temporar, precum si pentru indeplinirea unor activitati didactice pentru care nu se justifica infiintarea unor posturi;
- formele de retribuire pentru "orele suplimentare" realizate peste programul normal de lucru;
- sporul acordat pentru personalul didactic care indruma practica psiho-pedagogica si care asigura perfectionarea de specialitate a invatatorilor si educatorilor;
- indemnizatiile de munca nenormata;
- compensatiile acordate conform decretelor nr. 46/1982 si nr. 240/1982;
- alte sporuri care nu au avut caracter permanent.

De asemenea, onorariile primite de aceasta persoana in temeiul unui contract civil, nu vor fi luate in calcul la stabilirea drepturilor de pensie in masura in care pentru acestea nu au fost datorate, calculate si virate contributiile de asigurari sociale.

Mentionam si faptul ca, potrivit prevederilor art. 34 alin. (5) din Codul muncii, republicat, la solicitarea salariatului sau a unui fost salariat, angajatorul este obligat sã elibereze un document care sã ateste activitatea desfãşuratã de acesta, durata activitãţii, salariul, vechimea în muncã, în meserie şi în specialitate. Asadar, inclusiv aceasta prevedere legala statueaza faptul ca, aceasta adeverinta este eliberata de persoana juridica, in calitate de angajator, salariatului, tinand astfel de natura raporturilor existente la un moment dat intre cei doi, respectiv a raporturilor de munca.

Cu privire la formularul necesar atestarii elementelor mentionate anterior, precizam ca nu exista un formular prevazut de lege prin care sa se stabileasca continutul unei astfel de adeverinte. Din aceasta perspectiva fiecare angajator va completa adeverinta cu mentiunile corespunzatoare situatiei de fapt privind activitatea desfasurata de fiecare salariat in cadrul organizatiei, cu respectarea dispozitiilor legale care reglementeaza acest aspect.

Situatia de fapt trebuie sa aiba la baza documente din arhiva organizatiei din care sa reiasa toate elementele mentionate (vechimea in munca, salariul, perioada, etc.) sau altfel spus perioada de timp in care salariatul sau fostul salariat si-a desfasurat activitatea in cadrul respectivei organizatii in temeiul unui contract individual de munca.

In consecinta, fata de cele mentionate anterior, apreciem ca redactarea adeverintei in cauza trebuie realizata cu mentionarea expresa a celor 2 situatii distincte, respectiv perioada in care persoana in cauza nu a avut calitatea de salariat, raporturile juridice dintre acestea, sumele platite, precum si precizarea ca asupra acestor sume nu au fost retinute si platite cotele de contributie de asigurari sociale, precum si perioada in care persoana in cauza a avut calitatea de salariat, cu precizarea tuturor elementelor prevazute la art. 34 alin. (5) din Codul muncii, care pot fi sustinute cu documente.

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Codul munciiLegea 263/2010adeverintapensievechime

Data aparitiei: 20 Decembrie 2013
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Adeverinta vechime pentru mai multe tipuri de contracte Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]