Ce obligatii va revin privitor la stabilirea programului de lucru?

program de lucru
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ce obligatii va revin privitor la stabilirea programului de lucru?
Cand trebuie sa negociati? Ce variante de program va sugeram?

Razvan Gabriel Cristescu in: "Expertul dvs. in... Legislatia muncii + Asigurari sociale + Resurse umane"

Angajatorul este cel care stabileste programul de lucru al salariatilor sai, singurele limitari legale constand in obligatia respectarii duratei maxime a timpului de lucru, acordarea perioadelor de repaus zilnic si saptamanal, respectarea interdictiei de efectuare a orelor suplimentare sau a lucrului pe timp de noapte pentru anumite categorii de salariati protejati.

Are angajatorul obligatia de a informa persoanele care se prezinta in vederea ocuparii unor posturi vacante in legatura cu programul de lucru practicat la nivelul unitatii?

Din studiul cadrului legal al obligatiei de informare, respectiv art. 17 alin. (2) din Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare, rezulta ca angajatorul are obligatia de a informa persoana care se prezinta in vederea angajarii numai in legatura cu durata normala a muncii, exprimata in ore/zi si ore/saptamana.
Cu toate acestea, art. 114 din Codul muncii acopera aceasta lacuna, obligand angajatorii sa aduca la cunostinta salariatilor programul de munca si modul de repartizare pe zile lucratoare.

Procedura
Principalul instrument prin care angajatorul informeaza salariatii asupra programului de lucru si, implicit, asupra obligatiei de respectare a acestuia este regulamentul intern, asa cum rezulta din cuprinsul art. 13 alin. (1) din CCMUNN pe anii 2007–2010.
In conditiile in care, la nivelul unitatii, s-a incheiat un contract colectiv de munca, programul de lucru face obiectul negocierii intre partile semnatare si va fi stabilit expres in cuprinsul acordului colectiv.

Nu in ultimul rand, angajatorul are obligatia de a afisa programul de lucru la sediul sau principal, precum si la toate sediile secundare unde se desfasoara activitate salarizata.

Obligatie
In cazul angajatorilor care au cel putin 21 de salariati, indiferent daca au fost incheiate sau nu contracte colective de munca la nivel de unitate, programul de lucru face in fiecare an obiectul unei negocieri colective obligatorii, in conditiile Legii nr. 130/1996 privind contractul colectiv de munca, republicata, dupa cum urmeaza:

• in cazul angajatorilor care nu au incheiat contracte colective de munca la nivel de unitate, negocierea programului de lucru se face dupa trecerea a 12 luni de la data esuarii discutiilor in vederea incheierii acordului colectiv;

• in cazul angajatorilor care au incheiat contracte colective de munca la nivel de unitate pentru intervale de cel putin 2 ani, negocierea programului de lucru se face in termen de 12 luni de la data intrarii in vigoare a acordului colectiv;

• in cazul angajatorilor care au incheiat contracte colective de munca la nivel de unitate pentru un an, negocierea programului de lucru se face cu cel putin 30 de zile anterior datei la care expira valabilitatea acordului colectiv.

Sfatul expertului
Nu v-ati hotarat inca asupra programului de lucru pe care doriti sa-l impuneti salariatilor dumneavoastra? Iata cateva posibilitati:

I.Program de lucru uniform

Programul de lucru este stabilit in acest caz, potrivit art. 110, coroborat cu art. 132 din Codul muncii, la 8 ore pe zi/5 zile pe saptamana, cu doua zile consecutive de repaus, de regula sambata si duminica.

Spor
Acordarea repausului saptamanal in alte zile genereaza obligatia angajatorului de a acorda un spor la salariu, care se negociaza in mod individual ori colectiv.

II.Program de lucru flexibil

In CCMUNN pe anii 2007–2010, s-a prevazut obligatia angajatorilor de a purta negocieri pentru stabilirea unor orare flexibile de lucru, in urma solicitarii salariatilor din unitate.

Exemplu
Durata zilnica a timpului de lucru se imparte in doua perioade:

• o perioada fixa, in care personalul se afla simultan la locul de munca (ex.: intervalul orar 10–16);
• o perioada variabila, in care salariatii isi aleg orele de sosire si de plecare, cu respectarea timpului de munca zilnic si saptamanal (ex.: intervalul orar 08–10, respectiv 16–18).

III. Program de lucru inegal

Avand in vedere prevederile art. 10 alin. (5)-(6) din CCMUNN in vigoare, in functie de specificul unitatii sau al muncii prestate, angajatorul poate opta pentru repartizarea inegala a timpului de munca, avand obligatia de a respecta durata normala a timpului de munca de 40 de ore/saptamana si interdictia de a stabili durata timpului de munca zilnic mai mare de 10 ore.

Exemplu
Prin repartizarea inegala a programului se poate ajunge la comprimarea saptamanii de lucru, angajatii lucrand 10 ore/zi de luni pana joi, iar vineri beneficiind de o zi nelucratoare.

Atentie!
Programul de lucru inegal poate fi utilizat numai daca este specificat expres in CIM al fiecarui angajat in parte, nefiind suficienta mentionarea sa in regulamentul intern ori in contractul colectiv de munca aplicabil.

IV. Munca in schimburi

Reprezinta acel program de lucru in care salariatii se succeda unul pe altul la acelasi post de munca, in doua schimburi, cu activitatea suspendata in timpul noptii si a repausului saptamanal sau in trei schimburi, cu activitatea suspendata numai pe durata repausului saptamanal.

Atentie!
Prin derogare de la regula asigurarii repausului de 12 ore consecutive intre doua zile de munca, salariatilor in schimburi li se poate acorda un repaus de numai 8 ore intre schimburi.


NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
program de lucru

Data aparitiei: 28 Ianuarie 2008
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Ce obligatii va revin privitor la stabilirea programului de lucru? Nota: 3.67 din 5 - 3 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]