Concediu pentru cresterea copilului cu handicap. Durata. Data reintoarcerii din CCC

Contract de Muncaconcediu cresterea copilului cu handicapdata reintoarcerii din concediu
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Conform Codului muncii, art. 51. - (1) Contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa salariatului, in urmatoarele situatii:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani.

In conditiile in care certificatul de incadrare handicap este eliberat pe grad I, emis in data de 06.11.2013 si valabil 1 an de la data eliberarii, vom stabili daca mama poate beneficia de concediul crestere copil pana in data de 05.11.2014.

Copilul implineste varsta de 3 ani in data de 08.04.2014, insa certificatul mai sus mentionat are o valabilitate mult mai mare.

Vom stabili care este data reintoarcerii din concediu crestere copil, tinand cont de varsta copilului, certificatul de handicap, cat si de Art. 11, lit.a) din OUG 111/2010 conform caruia cel putin o luna din perioada totala a concediului de crestere a copilului este alocata uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept, respectiv tatal.

Potrivit art. 2 alin. (1) din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, aprobata cu modificari si completari de Legea 132/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.

Art. 16 alin. (1) lit. a) din acelasi act normativ prevede ca dreptul la indemnizatiile prevazute la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5 si art. 9 alin. (4) si (5) inceteaza cu ziua urmatoare celei in care copilul a implinit varsta de un an sau, dupa caz, 2 ani, respectiv de 3 ani, in cazul copilului cu handicap.

Din aceste dispozitii legale rezulta ca exista urmatoarele drepturi: dreptul la concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, dreptul la concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani si dreptul la o indemnizatie lunara.

Pentru parintele copilului cu handicap legea acorda un drept de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 3 ani. Asadar, durata acestui concediu nu poate depasi data implinirii de catre copil a varstei de 3 ani.

Mentionam, totodata, ca acelasi act normativ acorda si dreptul la un concediu pentru ingrijirea copilului pana la varsta de 7 ani de care poate beneficia parintele copilului cu dizabilitate care a implinit varsta de 3 ani, astfel cum rezulta din dispozitiile art. 31.

Precizam, de asemenea, ca potrivit Legii 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, gradele de handicap sunt: usor, mediu, accentuat si grav.

In ceea ce priveste data la care salariatul trebuie sa se reintoarca la locul de munca, mentionam ca din datele puse la dispozitie am retinut urmatoarele: copilul va implini 3 ani in 08.04.2014, asa incat a fost nascut la data de 08.04.2011, la data de 08.04.2013 a implinit 2 ani, iar ulterior implinirii de catre copil a varstei de 2 ani, respectiv in data de 06.11.2013, a fost emis certificatul de incadrare in grad de handicap.

Art. 11 din ordonanta de urgenta sus-mentionata prevede ca dreptul la concediu crestere copil stabilit potrivit prevederilor art. 2 alin. (1) se acorda pe baza netransferabila persoanelor ai caror copii se nasc incepand cu data de 1 martie 2012, precum si celor aflate in situatiile prevazute la art. 8 alin. (2), incepand cu aceasta data, in situatia in care ambele persoane din familia respectiva indeplinesc conditiile de acordare a acestuia, dupa cum urmeaza:

a) cel putin o luna din perioada totala a concediului de crestere a copilului este alocata uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept;
b) in situatia in care persoana prevazuta la lit. a) nu solicita dreptul la concediul care ii revine, celalalt parinte nu poate beneficia de dreptul la concediu in locul acesteia.

Asadar, beneficiarii acestui drept la CCC propriu sunt parintii ai caror copii se nasc incepand cu 1 martie 2012. In speta copilul s-a nascut in 08.04.2011, asa incat apreciem ca aceste dispozitii legale nu se aplica in speta.

Conform art. 9 alin. (1) din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 111/2010privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, aprobate prin HG 52/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, in situatia in care, dupa alegerea optiunii de concediu de catre persoana indreptatita, copilul/copiii este/sunt incadrat/incadrati in grad de handicap, dreptul prevazut la art. 2 alin. (2) din ordonanta de urgenta se acorda de la data emiterii certificatului de incadrare in grad de handicap, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile de la aceasta data.

Daca cererea este depusa dupa termenul mentionat, dreptul se acorda de la data depunerii cererii.
Alin. (2) al aceluiasi articol prevede ca in situatia in care, dupa implinirea varstei de un an sau 2 ani, copilul, respectiv unul sau mai multi dintre copiii rezultati din sarcini multiple, este incadrat intr-un grad de handicap, dreptul prevazut la art. 2 alin. (2) din ordonanta de urgenta se acorda de la data emiterii certificatului de incadrare in grad de handicap, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile de la aceasta data. Daca cererea este depusa dupa termenul mentionat, dreptul se acorda de la data depunerii cererii.

Prin urmare, avand in vedere ca certificatul de incadrare in grad de handicap a fost emis dupa implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, apreciem ca salariata trebuia sa revina la locul de munca in urmatoarea zi dupa implinirea de catre copil a varstei 2 ani, presupunand ca aceasta a fost optiunea de concediu pentru cresterea copilului alesa de salariata.

Raspuns oferit de specialistii www.portalcodulmuncii.ro

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Contract de Muncaconcediu cresterea copilului cu handicapdata reintoarcerii din concediu

Data aparitiei: 18 Decembrie 2013
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Concediu pentru cresterea copilului cu handicap. Durata. Data reintoarcerii din CCC Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revenire din CCC. Stimulent de insertie. ConditiiIntrebare: O salariata a nascut la data de 09.09.2022, iar la data de 17.11.2022 contractul i-a fost suspendat pana la data de 09.09.2024 pt concediu de crestere copil. Tatal nu doreste sa isi ia luna/lunile tatalui, desi are acest drept. 1. In aceasta situatie, la ce data trebuie sa isi reia angajata activitatea pt a beneficia de stimulentul de insertie? 2. Exista anumite conditii pt a se reintoarce la serviciu la data de 09.09.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Venituri pensie. Trecere pensie anticipata din pensie invaliditateIntrebare: O persoana s-a pensioat medical gr. III in cursul anului 2016. In perioada 2012- aprilie 2016, pe langa drepturile obtinute in baza contractului de munca, a indeplinit functia de membru al consiliului de administratie, incasand lunar o indemnizatie, asupra careia s-a calculat, retinut si virat contrbutia la pensie, CAS. Intrebari a) la stabilirea pensiei de invaliditate s-a valorifiat indemnizatia de administrator? Dar perioada de cinci ani, cand a urmat studii superioare la forma de invatamant...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]