Muncim 6 zile pe luna ca sa platim impozitele

Contributiisalariiimpozitetaxe salarialetimpul de munca lunarsalariu netangajatorul
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Circa 6 zile pe luna sunt muncite de angajatii romani doar pentru a-si plati impozitele si taxele salariale datorate statului. Cehii lucreaza la fel de mult, insa ucrainienii platesc taxe care cumuleaza trei zile de munca.

Analiza realizata de consultanta Accace ia in calcul contributiile sociale si impozitul pe venitul obtinut din salarii valabile la sfarsitul lunii noiembrie, in sase state din regiune, respectiv Ucraina, Polonia, Ungaria, Slovacia, Romania si Cehia, datorate de angajatii cu un salariu net de 1.000 de euro, cu un program normal de lucru de opt ore pe zi, timp de 21 de zile pe luna.

"Cele mai ridicate taxe platite de angajat, respectiv contributiile sociale si impozitul pe venitul din salarii, le regasim in Ungaria, urmata de Cehia si Romania. Polonia si Slovacia au aproximativ acelasi nivel al taxelor totale platite de angajat, iar angajatii ucrainieni platesc cel mai putin. Deoarece majoritatea angajatilor isi negociaza salariul net, foarte multi dintre acestia nu sunt cu adevarat constienti ca diferenta dintre salariul brut si cel net reprezinta timpul de lucru efectiv pe care acestia il presteaza intr-o luna doar pentru a-si plati toate aceste taxe catre stat", a declarat, in comunicat, Maria Cojocariu, payroll manager Accace in Romania.

Potrivit analizei Accace, angajatii din Ungaria lucreaza circa 34% din timpul de munca dintr-o luna, aproximativ sapte zile, pentru plata taxelor catre stat, in timp ce aproximativ 30% din munca prestata de angajatii din Cehia si Romania intr-o luna, aproximativ sase zile, reprezinta de fapt timpul prestat pentru acoperirea valorii contributiilor sociale si a impozitului.

In top urmeaza angajatii polonezi si slovaci, care muncesc aproximativ cinci zile, respectiv 25% din timpul de munca lunar, pentru acoperirea contributiilor si a impozitului pe venit, in timp ce ucrainienii lucreaza doar putin peste 3 zile jumatate, respectiv 18% din timp, acestia din urma avand insa un nivel foarte scazut al contributiilor sociale datorate de angajat, spre deosebire de restul tarilor analizate.

Situatia in tarile comparate in ceea ce priveste contributiile datorate statului de catre angajatori este destul de echilibrata, cu exceptia Poloniei, unde angajatorul datoreaza cele mai scazute taxe pentru plata unui salariu net de 1.000 de euro.

La polul opus se situeaza Cehia, unde angajatorul plateste taxe care aproape ating pragul de 500 de euro, pentru a acorda acelasi salariu net.

In acest top, Romania ocupa penultimul loc, dupa Polonia, angajatorii platind catre stat contributii sociale de aproximativ 400 de euro, potrivit Accace.

"Nivelul ridicat al contributiilor sociale datorate de angajatori, cat si de angajati, ar putea fi un lucru prielnic pentru acestia daca in timp, sumele stranse la bugetul statului s-ar reflecta in beneficii ulterioare, precum pensii ridicate, servicii medicale complete sau sprijin in caz de somaj, insa din pacate numarul mare de beneficiari din prezent, precum si proasta administare a fondurilor colectate, nu asigura asistenta necesara in viitor", a conchis Cojocariu.

Sursa: Mediafax


NOUTATI din Legislatie muncii

Ce noutati au aparut in domeniul legislatiei muncii?


Parcurgeti Caietul Seminarului National de Legislatia Muncii!
Contine noutatile legislative din 2024, implicatii, controverse, solutii!


Iata mai jos cateva exemple:

1) Salariul minim
2) Concediul de crestere copil
3) Hartuirea la locul de munca
4) Telemunca pentru parinti
5) Suspendarea si incetarea CIM
6) Contractul cu fractiune de norma
7) Pauza de masa



...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Contributiisalariiimpozitetaxe salarialetimpul de munca lunarsalariu netangajatorul

Data aparitiei: 11 Decembrie 2013
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Muncim 6 zile pe luna ca sa platim impozitele Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Conditii pentru a beneficia de scutire de impozit in domeniul ITIntrebare: Suntem o societate care se ocupa cu prestari servicii pentru evenimente, mai exact ne ocupam de partea artistica - montare de scene, lumini inteligente, sunet profi, ecrane inteligente pe care sunt proiectate imagini Computerizate, create de angajatii nostri in baza unor programe achizitionate de societate. Un exemplu concret: la un concert pe un stadion sunt montate scenele noastre, ecranele unde apar jocurile de imagini cu ce se petrece pe scena sau diferite motive de linii, culori, imagini...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Compensare munca suplimentara cu timp liber corespunzator vs concediu de odihnaIntrebare: Daca activitatea societatii este de asa natura incat in fiecare luna se acorda ore suplimentare, conform art. 122 din Codul muncii, ce se intampla daca in luna se platesc ore suplimentare si se ia si concediu de odihna?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]