SSM: Care este procedura de cercetare a unui eveniment

SSMeveniment
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Care este procedura de cercetare a unui eveniment care a produs incapacitate temporara de munca

Imediat dupa ce a fost informat ca s-a produs un eveniment care conduce la incapacitate temporara de munca, angajatorul are obligatia de a numi, prin decizie scrisa, comisia de cercetare a evenimentului.

Comisia de cercetare a evenimentului care a produs incapacitate temporara de munca va fi compusa din cel putin 3 persoane. Membrii comisiei trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

• sa aiba pregatire tehnica corespunzatoare;
• sa nu fie implicate in organizarea si conducerea locului de munca unde a avut loc evenimentul si
• sa nu fi avut vreo responsabilitate in producerea evenimentului.

Unul din cei trei membri ai comisiei de cercetare a evenimentului trebuie sa fie, dupa caz:

a) lucrator desemnat;
b) reprezentant al serviciului intern de prevenire si protectie;
c) reprezentant al serviciului extern de prevenire si protectie cu pregatire in domeniul securitatii si sanatatii in munca corespunzatoare nivelului superior.

Angajatorul este obligat sa apeleze la servicii externe de prevenire si protectie pentru a asigura cercetarea evenimentelor care produc incapacitate temporara de munca in urmatoarele cazuri:

• Cand nu dispune de personal competent sau nu are personal suficient pentru a forma comisia de cercetare a evenimentului.

• Cand si-a asumat chiar el atributiile in domeniul securitatii si sanatatii in munca si nu poate face parte din comisia de cercetare a evenimentului.

Daca intr-un eveniment sunt implicate victime cu angajatori diferiti, in comisia de cercetare numita de angajatorul la care s-a produs evenimentul vor fi nominalizate si persoane numite prin decizie scrisa de catre ceilalti angajatori.

Pentru cercetarea evenimentelor se pot solicita experti sau specialisti, cum ar fi cei din cadrul unor operatori economici cu competente potrivit prevederilor legale sa efectueze expertize tehnice.

Expertizele tehnice vor face parte integranta din dosarul de cercetare a evenimentului, iar cheltuielile aferente efectuarii lor se suporta de catre angajatorul la care a avut loc evenimentul sau care se face raspunzator de organizarea activitatii in urma careia s-a produs evenimentul.

Cercetarea unui eveniment urmat de incapacitate temporara de munca se va incheia in cel mult 10 zile lucratoare calculate de la data producerii lui. Fac exceptie de la respectarea acestui termen situatiile in care este necesara prelevarea de probe, efectuarea de expertize, determinari de noxe. In astfel de cazuri se poate solicita in scris, argumentat si in termenul de 10 zile lucratoare de la producerea evenimentului, prelungirea termenului de cercetare. Solicitarea se adreseaza inspectoratului teritorial de munca pe raza caruia s-a produs evenimentul.

Cercetarea evenimentului care a produs incapacitate temporara de munca se finalizeaza cu intocmirea unui dosar de cercetare.

Dosarul de cercetare se intocmeste intr-un exemplar si se pastreaza in arhiva angajatorului care inregistreaza accidentul.

In termen de 5 zile lucratoare de la finalizarea cercetarii, dosarul de cercetare intocmit de comisia numita de angajator trebuie inaintat pentru verificare si avizare la inspectoratul teritorial de munca pe raza caruia s-a produs evenimentul.

Inspectoratul teritorial de munca va analiza, va aviza si va restitui dosarul in cel mult 7 zile lucratoare de la data primirii. Dosarul va fi insotit de avizul inspectoratului teritorial de munca.

In cazul in care inspectoratul teritorial de munca constata ca cercetarea nu a fost efectuata corespunzator, acesta va dispune in scis masuri pentru refacerea procesului-verbal de cercetare si/sau completarea dosarului, dupa caz.

Comisia de cercetare trebuie sa completeze dosarul si sa refaca procesul-verbal de cercetare in termen de 5 zile lucratoare de la data primirii dosarului.

ATENȚIE!
In cazul evenimentelor care au generat accidente urmate de incapacitate temporara de munca in care faptele comise pot fi considerate infractiuni, potrivit legii, dosarul de cercetare se incheie in doua exemplare, originalul fiind inaintat organului de urmarire penala.

SANCTIUNE
Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 4.000 de lei la 8.000 de lei nerespectarea de catre angajator a obligatiei legale de a cerceta evenimentele care au produs incapacitate temporara de munca, potrivit art. 39 alin. (4) din Legea securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006.

NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
SSMeveniment

Data aparitiei: 09 Decembrie 2013
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

SSM: Care este procedura de cercetare a unui eveniment Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]