130.000 angajati romani nu au putut evita accidentele de munca in 2013

Resurse Umaneaccidente de muncaprobleme de sanatateINSincapacitate de munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


cum se arata intr-o ancheta realizata de Institutul National de Statistica in trimestrul al II-lea, pe un esantion de 14699 mii persoane cu varste de peste 15 ani reiese faptul ca, in ultimele 12 luni, dintre persoanele ocupate, 130 mii persoane (1,3%), au avut cel putin un accident la locul de munca.

Astfel, dintre cele 130 mii de persoane accidentate la locul de munca, 62 mii (47,6%) lucrau, la momentul producerii accidentului, in activitati agricole. in industrie si constructii isi desfasurau activitatea 43 mii persoane (32,7%), iar in sectorul serviciilor 24 mii (18,6%). Pentru un numar redus de persoane, informatiile privind caracteristicile locului de munca la care s-a produs accidentul nu sunt disponibile.

De asemenea, se mentioneaza in raport, din numarul total al persoanelor accidentate, 63 mii persoane (reprezentand 48,4%) au suferit accidente minore, fiind in incapacitate de munca de 1 pana la 3 zile. Durata absentei de la lucru a fost mai mare de 3 zile pentru 59 mii persoane (45,3%). Un procent de 6,2% (8 mii persoane) dintre accidentati nu au lipsit deloc de la locul de munca, reluandu-si activitatea in aceeasi zi, iar un numar nesemnificativ de persoane se aflau inca, in perioada de referinta a anchetei, in perioada de incapacitate temporara de munca provocata de accident.

Afectiunile cel mai frecvent declarate de catre persoanele cu probleme de sanatate cauzate sau agravate de locul de munca sunt: bolile de inima, infarct sau alte probleme ale aparatului cardiovascular (23,9%), afectiunile oaselor, articulatiilor sau musculaturii care afecteaza in principal spatele (20,3%) sau soldurile, genunchii, picioarele sau talpile (16,7%).

Un numar de 4426 mii persoane, reprezentand 47,4% din populatia ocupata, considerau ca la locul de munca actual sunt expuse la cel putin un factor de risc pentru sanatatea fizica sau mentala. Dintre acestea:

- 3070 mii persoane (69,4%) au declarat ca sunt expuse doar la factori de natura a le afecta sanatatea fizica (substante chimice, pulberi, fum, aburi, gaze; zgomot sau vibratii; pozitii incomode in timpul lucrului, lucrul in miscare, manipularea de greutati; concentrare vizuala sustinuta risc potential de accidentare);

- Aproape un sfert (24,8%) sunt expuse, conform propriilor declaratii, atat la factori care le-ar putea afecta sanatatea mentala cat si la cei care le-ar putea afecta sanatatea fizica (1101 mii persoane);

- 255 mii persoane (5,8%) sunt expuse doar la factori de natura a le deteriora sanatatea mentala (hartuire sau violenta psihica; violenta fizica sau amenintarea cu violenta fizica; presiune sau supraincarcare).

Sursa: INS


NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Resurse Umaneaccidente de muncaprobleme de sanatateINSincapacitate de munca

Data aparitiei: 06 Decembrie 2013
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

130.000 angajati romani nu au putut evita accidentele de munca in 2013 Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]