Spor de 7 la suta pentru salariu oferit celor care lucreaza in conditii periculoase. Cine il va primi?

Salarizaresalariul de bazabucatarii MAIspor la salariuconditii periculoase
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Noi sporuri salariale ar putea fi acordate pentru cei care lucreaza in conditii periculoase. Astfel, potrivit unui nou proiect de HG lansat in dezbatere publica, bucatarii si spalatoresele din MAI ar putea primi sporuri salariale de 7 la suta pentru munca in "conditii periculoase".

Proiectul, informeaza Mediafax, vizeaza aprobarea Regulamentului privind stabilirea locurilor de munca, a categoriilor de personal, marimea concreta si conditiile de acordare a sporurilor pentru conditii periculoase sau vatamatoare de munca, pentru conditii grele de munca si pentru activitati care solicita o incordare psihica foarte ridicata, pentru personalul din familia ocupationala de functii bugetare "aparare, ordine publica si siguranta nationala".

Documentul mentioneaza astfel ca aceste sporuri vor fi acordate in cazul in care angajatii MAI inhaleaza in timpul serviciului anumite noxe sau daca activitatile pe care le intreprind la serviciu le pot provoca boli profesionale.

In aceasta privinta, informeaza sursa amintita, se va infiinta o comisie din care vor face parte sefii structurilor de resurse umane, financiar, prevenire si protectie, sefi de sectie, serviciu, atelier, birou sau compartiment si medicul de medicina a muncii sau medicul unitatii.

Cel mai mare spor, de 15 la suta din salariul de baza, este pentru "personalul care desfasoara activitati permanente de dactiloscopie", care lucreaza intr-un mediu cu grad ridicat de poluare, cum ar fi germeni hemolitici, aeromicroflora, incarcaturi bacteriologice, drojdii si mucegaiuri, cei care fac parte din echipele de interventie in domeniul chimic, radioactiv sau nuclear si cei care se implica in interventii de salvare de la inaltimi care depasesc sapte metri sau cei care lucreaza in subteran.

Un spor de 10 la suta este destinat personalului din laboratoarele si compartimentele de chimie sanitara, toxicologie, analize chimice si biologice, angajatilor care lucreaza in poligoane, celor care fac control antiterorist si verifica scrisori, bagaje si colete, precum si dresorilor cainilor de serviciu.

Tot 10 la suta ar putea sa ia si politistii care lucreaza sub acoperire, insa doar pe perioada misiunilor, dar si jandarmii montani care au misiuni de salvare la inaltime si muncesc in conditii de temperaturi extreme sau personalul subunitatilor de jandarmi care asigura paza transporturilor de bunuri si valori.

In plus, aminteste Mediafax, ar putea primi un spor de 7 la suta si "personalul din bucatarii, spalatorii-calcatorii, sterilizare, crematorii", "personalul care lucreaza la statii generatoare de acetilena, oxigen sau alte gaze comprimate", angajatii care "care efectueaza activitate continua de sudura electrica si autogena inclusiv taierea metalelor cu oxigen sau arc electric in spatii inchise, cu exceptia sudurii in aer liber si prin puncte" si "personalul care efectueaza vopsirea in spatii inchise, pe durata executarii acestei activitati".


NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Salarizaresalariul de bazabucatarii MAIspor la salariuconditii periculoase

Data aparitiei: 06 Decembrie 2013
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Spor de 7 la suta pentru salariu oferit celor care lucreaza in conditii periculoase. Cine il va primi? Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]