Protectia muncii: Instructiuni proprii conform legislatiei pentru lucrari la inaltime

protectia munciilucrari la inaltime
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Instructiuni proprii pentru lucrari de montare si demontare la inaltime a cofrajelor
 
Art. 14
Podinele de lucru si rampele de acces vor avea o suprafata continua. Rosturile intre panourile sau dulapii podinei nu trebuie sa fie mai mari de 10 mm.
 
Art. 15
Pentru circulatia in curba sau in panta, se vor fixa, pe suprafata podinelor, sipci impotriva alunecarii.
 
Art. 16
Asezarea podinei pe reazeme va fi astfel facuta, incat sa fie exclusa posibilitatea alunecarii ei. Se interzice asezarea acesteia in consola.
 
Art. 17
Pentru a preveni caderea personalului muncitor, a sculelor sau a materialelor, rampele de acces si podinele de lucru ale cofrajelor, situate mai sus de 1m de la nivelul solului sau planseului, trebuie imprejumuite pe conturul exterior cu parapete solide de protectie, alcatuite dintr-o mina curenta neteda (geluita in cazul utilizarii lemnului), o bara intermediara orizontala (montata la jumatatea inaltimii parapetului) si o bordura de minimum 15 cm inaltime.
Parapetul va trebui sa fie astfel construit, incat sa reziste la o forta orizontala de 80 kgf, aplicata la jumatatea distantei dintre doua sprijiniri consecutive sau la o forta dinamica de 50 kgf, aplicata in acelasi punct (fara ca sageata sa depasesca 3 cm).
 
Art. 18
In timpul realizarii rampelor de acces si a podinelor de lucru si pana la executarea lor definitiva (incusiv montarea parapetelor), personalul muncitor va fi inzestrat cu centuri de siguranta legate de partile fixe ale constructiei.
 
Art. 19
Urcarea si coborarea la si de la podinele de lucru ale cofrajelor se va realiza numai prin intermediul rampelor si scarilor de acces executate conform prescriptiilor tehnice.
 
Art. 20
Se interzic: urcarea si coborarea pe elementele cofrajelor; alergarea, sariturile si jocul pe platformele de lucru.
 
Art. 21
Utilajele pentru ridicarea materialelor si platformelor de descarcare nu trebuie sa transmita cofrajelor incarcari suplimentare, neprevazute la dimensionarea lor.
 
Art. 22
Coborarea incarcaturii pe podine se va face usor, astfel incat sa nu intervina descarcari dinamice.
 
Art. 23
Elementele componente ale cofrajelor trebuie sa fie aparate de eventualele lovituri provocate de mijloacele de transport in trecere, de materialele transportate, respectiv de incarcaturile care se ridica.
 
Art. 24
Demontarea cofrajelor se va face numai pe baza dispozitiei sefului de punct de lucru si numai dupa ce s-au luat toate masurile de protectie a muncii. Efectuarea operatiilor de demontare se va face in ordinea inversa a celor de montare.
 
Art. 25
Se interzice demontarea prin daramare, precum si depozitarea pe podinele de lucru a materialelor provenite din demontare.
 
Art. 26
Toate elementele componente ale cofrajelor se vor cobori pe masura demontarii lor prin mijoace mecanizate sau cu ajutorul franghiilor si scripetilor. Nu este permisa aruncarea de la inaltime a elementelor.
 
Art. 27
Dupa fiecare demontare se va verifica calitatea si gradul de uzura a elementelor componente ale cofrajelor, luandu-se masuri de curatire (de beton, mortar, cuie, scoabe etc), ungere, vopsire si reconditionare a celor defecte sau cu grad ridicat de uzura.
 
Art. 28
La executarea lucrarilor se interzice personalului muncitor sa poarte sorturi sau halate ce s-ar putea agata.
 
Art. 29
In functie de procesul tehnologic adaptat, care cuprinde si alte lucrari decat utilizarea cofrajelor, conducerea santierului va indica prin indicatoare de avertizare si in scris conducatorului punctului de lucru, pericolele posibile de acidentare si masurile ce trebuie luate pentru inlaturarea lor.
 
Art. 30
Executarea altor lucrari, la niveluri inferioare celor in care se monteaza cofrajele, este permisa numai daca deasupra sunt turnate (montate) cel putin 2 plansee.
 
Art. 31
In locurile unde exista o discontinuitate a parapetelor de protectie mai mare de 0,25 m, se vor monta, obligatoriu, bare de protectie care sa asigure continuitatea parapetelor.
 
Art. 32
In cazul cand nu se pot monta in unele locuri parapete de protectie, este obligatoriu ca personalul muncitor sa fie dotat cu centuri de siguranta.
 
Art. 33
Se interzice ridicarea simultana in caarligul macaralei a mai multor elemente de cofraj.
 
Art. 34
In timpul transportului la sol, elementele de cofraj se vor ancora la mijlocul de transport.
 
Art. 35
Desfacerea carligului mecanismului de ridicare se poate efectua numai dupa ce s-a asigurat stabilitatea elementului de cofraj sub actiunea sarcinilor orizontale, prin manevrarea suruburilor de calare, ancorare etc.
 
Art. 36
Primirea elementelor de cofraj se va face de catre personalul muncitor numai dupa oprirea completa a mijlocului de ridicat. Se interzice aplecarea in afara constructiei pentru desprinderea sarcinii din carligul macaralei.
 
Art. 37
La asamblarea elementelor de cofraj cu buloane, bolturi cu pana sau suruburi, verificarea coincidentei orificiilor se va face cu dornuri speciale. Se interzice efectuarea verificarii prin introducerea degetelor in orificiile respective.
 
Art. 38
Lucrul se considera terminat numai dupa montarea elementelor de cofraj in pozitie definitiva, cu toate legaturile facute, sau dupa depozitarea acestora.
 
Art. 39
Se interzice demontarea cofrajelor prin tractiune, inainte de desfacerea legaturilor.
 
Art. 40
Orice modificare adusa elementelor de cofraj, fata de normele obisnuite de montare, respectiv demontare, va putea fi facuta cu conditia sa nu genereze accidente de munca in timpul utilizarii.
 
Art. 41
Conducatorul punctului de lucru va verifica – inainte de utilizare – calitatea materialului intrebuintat si a partilor componente, numarul de refolosiri, precum si daca partile metalice ale cofrajelor sunt legate la pamant (mai ales cele care pot ajunge sub tensiune in mod accidental).
 
Art. 42
Periodic se va verifica rezistenta prizelor de pamant (sa nu depaseasca 4 ohmi).
 
Art. 43
Personalul muncitor care lucreaza cu materiale lemnoase, va fi dotat cu ochelari de protectie, in cazul prelucrarii acestor materiale. Indepartarea aschiilor si a rumegusului se face cu perii.
 
Art. 44
Se interzice, la fel ca la oricare lucrare la inaltime, lucrul pe cofraje, precum si montarea si demontarea acestora in cazul furtunilor sau a vantului cu o intensitate mai mare de 11m/sec sau pe intuneric, si cand locurile de lucru nu sunt iluminate artificial.
 
Art. 45
La lucrarile cu materiale lemnoase se interzice fumatul.
 
Art. 46
Balotarea si dezbalotarea pachetelor se vor face in spatii delimitate. Balotarea cu benzi de otel se va face cu multa atentie, acordandu-se o grija deosebita taierii benzilor tinand seama de starea de tensiune in care se gasesc.
 
Art. 47
Utilizarea diferitelor tipuri de cofraje se va face cu respectarea instructiunilor de prevenire a incendiilor.
 

NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
protectia munciilucrari la inaltime

Data aparitiei: 25 Noiembrie 2013
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Protectia muncii: Instructiuni proprii conform legislatiei pentru lucrari la inaltime Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Detasare salariat. Statul in care se platesc contributiile socialeIntrebare: In cazul in care avem un salariat detasat in UE de 5 ani de zile cu reinnoire detasare la 6 luni, unde trebuie sa ii fie declarate taxele, in Romania sau in tara unde isi desfasoara activitatea, tinand cont de Articolul 12 Reguli speciale in care se mentioneaza: (1) Persoana care desfasoara o activitate salariata intr-un stat membru, pentru un angajator care isi desfasoara in mod obisnuit activitatile in acest stat membru, si care este detasata de angajatorul respectiv in alt stat membru pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Certificat medical cod 08. CASS ianuarie - aprilieIntrebare: OUG 34/2024 care intra in vigoare incepand cu data de 12 aprilie prevede eliminarea CASS CM 08 Intrebarea mea este: Daca am o salariata care a beneficiat de CM 08 din data 27.12 2023 (CM initial dec 2023) pana la data de 30.04.2024 (perioada de acordare inceteaza dupa data de 12.04.2024), conform Oug 32 trebuie sa ii fac recalculul indemnizatiei nete (sa nu mai retin CASS) pentru perioada ian-martie? Pentru luna aprilie nu retin CASS.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]