Pana in 2020, circa 40 la suta din directorii neexecutivi ar trebui sa fie femei

Angajare si Concedieredirectori nonexecutivifemeiUniunea EuropeanapenalitatiIMM-urile
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Uniunea Europeana continua masurile de combatere a inegalitatii dintre barbati si femei pe piata muncii. Astfel, companiile listate la burse in UE ar trebui sa implementeze proceduri transparente de recrutare, astfel incat pana in 2020 cel putin 40% din directorii lor nonexecutivi sa fie femei, conform unei propuneri de directiva UE votata de Parlament miercuri. Deputatii propun ca acele companii care nu vor introduce astfel de proceduri vor fi penalizate. In 2013, doar 17,6% dintre membrii neexecutivi ai consiliilor celor mai mari companii din UE erau femei.

"Am adoptat o rezolutie consistenta si am transmis un mesaj puternic Consiliului, dar si companiilor si societatilor europene", a spus co-raportorul din Comisia pentru drepturile femeilor Rodi Kratsa-Tsagaropoulou (PPE, EL). "Este esential pentru companiile listate sa evolueze astfel incat sa includa femei cu calificari inalte in procesele lor de luare a deciziilor, in scopul de a atinge competitivitatea, respectand totodata principiile si valorile UE privind egalitatea", a adaugat ea.

"Rezolutia clarifica si imbunatateste procedurile deschise si transparente pentru numirea directorilor neexecutivi din companiile listate la bursa. Parlamentul si-a facut datoria, acum e randul Consiliului sa mearga mai departe, sa finalizam aceasta directiva, impreuna cu Comisia, inainte de alegerile europene, pentru a obtine o mai mare egalitate de gen in carul companiilor europene. Aceasta va dovedi cetatenilor nostri ca luptam pentru nediscriminare si sanse egale pentru toti pe piata muncii" a spus co-raportorul din Comisia pentru afaceri legale, Evelyn Regner (S&D, AT).

Proceduri de recrutare transparente si echilibrate din punct de vedere al genului

Deputatii cer statelor membre sa se asigure ca acele companii care sunt listate la bursa vor lua masuri eficiente si obligatorii pentru a garanta accesul egal al femeilor si barbatilor la pozitii neexecutive in consiliile de administratie, astfel incat pana in 2020, cel putin 40% din aceste pozitii sa fie detinute de femei. Companiile publice trebuie sa atinga aceasta tinta deja pana in 2018.

in situatia in care candidatii au calificari egale, prioritatea trebuie sa revina candidatului cu genul mai putin reprezentat. Deputatii subliniaza ca meritul si calificarile trebuie sa ramana criteriile cheie.

Aplicare

Regulile de angajare nu se vor aplica intreprinderilor mici si mijlocii (IMM), adica acelora care au mai putin de 250 de persoane. Deputatii incurajeaza totusi statele membre sa sprijine IMM-urile si sa le ofere sprijin pentru a imbunatati la randul lor echilibrul de gen in consiliile de administratie.

Penalitati

Companiile care nu vor respecta regulile vor fi nevoie sa explice de ce si sa notifice autoritatile nationale competente in privinta masurilor luate si planificate pentru a atinge tinta procentuala.

Unele penalitati, cum ar fi amenzi, pot fi aplicate pentru neimplementarea unor masuri transparente de recrutare, mai degraba decat pentru nerespectarea tintei, spun deputatii. Ei propun ca " excluderea de la licitatiile publice" sa fie adaugata pe lista posibilelor penalitati, fiind obligatorie, si nu doar indicativa, cum propune Comisia.

Ce urmeaza

Parlamentul a aprobat propunerea modificata cu 459 de voturi pentru, 148 impotriva si 81 de abtineri. Pentru a intra in vigoare, directiva trebuie sa fie aprobata si de Consiliul de Ministri.


Sursa: Parlamentul European


de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Angajare si Concedieredirectori nonexecutivifemeiUniunea EuropeanapenalitatiIMM-urile

Data aparitiei: 22 Noiembrie 2013
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Pana in 2020, circa 40 la suta din directorii neexecutivi ar trebui sa fie femei Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revenire din CCC. Stimulent de insertie. ConditiiIntrebare: O salariata a nascut la data de 09.09.2022, iar la data de 17.11.2022 contractul i-a fost suspendat pana la data de 09.09.2024 pt concediu de crestere copil. Tatal nu doreste sa isi ia luna/lunile tatalui, desi are acest drept. 1. In aceasta situatie, la ce data trebuie sa isi reia angajata activitatea pt a beneficia de stimulentul de insertie? 2. Exista anumite conditii pt a se reintoarce la serviciu la data de 09.09.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Venituri pensie. Trecere pensie anticipata din pensie invaliditateIntrebare: O persoana s-a pensioat medical gr. III in cursul anului 2016. In perioada 2012- aprilie 2016, pe langa drepturile obtinute in baza contractului de munca, a indeplinit functia de membru al consiliului de administratie, incasand lunar o indemnizatie, asupra careia s-a calculat, retinut si virat contrbutia la pensie, CAS. Intrebari a) la stabilirea pensiei de invaliditate s-a valorifiat indemnizatia de administrator? Dar perioada de cinci ani, cand a urmat studii superioare la forma de invatamant...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]