Actualizare COR. Ce pasi urmam pentru inscrierea unei functii noi in ReviSal?

Formulare si Adeverinteactualizare CORReviSalinscriere functie ReviSal
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Odata cu cele mai noi modificari ale COR in luna noiembrie 2013, a fost introdus si codul pentru sef birou HR, respectiv 121209. Pana in prezent s-a folosit codul 122950 sef birou si asimilati. Vom vedea cum se va proceda pentru actualizarea in ReviSal, aceasta fiind totodata o buna ocazie de a urmari procedura exacta pentru actualizarea COR 2013.

Corespondentul functiei avand codul COR 122950 - sef birou si asimilati conform ISCO 88 (vechea versiune a COR) este in actuala versiune a COR  utilizata in exclusivitate incepand cu 01.01.2012, functia de sef birou - 121904. In urma instalarii ultimei versiuni a aplicatiei Revisal pe care angajatorii aveau obligatia sa o utilizeze, functiile salariatilor au fost actualizate automat conform noii versiuni a C.O.R. in vigoare la aceasta data, asa incat la acest moment functia de sef birou se regaseste sub codul 121904.

Prin Ordinul comun al ministrului muncii, familiei, protectiei sociale si persoanelor varstnice si presedintelui Institutului National de Statistica nr. 2176/931/2013 a fost modificata si completata Clasificarea ocupatiilor din Romania (C.O.R.).

Astfel, grupa de baza 1212 - Conducatori in domeniul resurselor umane a fost completata cu ocupatia sef birou resurse umane avand codul COR 121209.

Printre elementele de continut ale contractului individual de munca al salariatului trebuie sa se regaseasca si functia/meseria conform specificatiei Clasificarii ocupatiilor din Romania sau altor acte normative si atributiile postului, potrivit dispozitiilor art. 17 alin. (3) lit. d) coroborat cu alin. (4) din Codul muncii, republicat.

Conform art. 17 alin. (5) din aceleasi act normativ, orice modificare a unuia dintre elementele prevazute la alin. (3) in timpul executarii contractului individual de munca impune incheierea unui act aditional la contract, intr-un termen de 20 de zile lucratoare de la data aparitiei modificarii, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege.
Asadar, functia reprezinta element al contractului individual de munca. Daca intervine modificarea functiei pe care a fost angajat salariatul, apreciem ca este necesara incheierea unui act aditional la CIM in lipsa unei stipulatii exprese a legiuitorului ca o asemenea modificare se poate realiza prin actul unilateral al angajatorului.

Asadar, pentru modificarea functiei conform C.O.R. sfatul nostru este sa intocmiti act aditional la CIM, act aditional ce trebuie sa precizeze noua functie astfel cum e specificata in C.O.R. respectiv sef birou resurse umane avand codul COR 121209.

In ceea ce priveste inregistrarea in Revisal, in baza art. 3 alin. (2) din HG 500/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, orice modificare a elementelor prevazute la art. 3 alin. (2) lit. a), c)-g), printre care regasim si elementul functia/ocupatia conform specificatiei Clasificarii Ocupatiilor din Romania (COR) sau altor acte normative se inregistreaza in registru cel tarziu in ziua lucratoare anterioara implinirii termenului de 20 de zile lucratoare prevazut la art. 17 alin. (5) din Codul muncii, republicata. Exceptie fac situatiile in care modificarile se produc ca urmare a unei hotarari judecatoresti sau ca efect al unui act normativ cand inregistrarea in registru se face in ziua in care angajatorul se prezuma, potrivit legii, ca a luat cunostinta de continutul acestora.

Astfel, daca incheiati act aditional la CIM, apreciem ca in speta va trebui sa inregistrati in registru modificarea functiei cel tarziu in ziua lucratoare anterioara implinirii termenului de 20 de zile lucratoare prevazut la art. 17 alin. (5) din Codul muncii, republicat, deci cel tarziu in ziua lucratoare anterioara expirarii termenului de 20 de zile de la aparitia modificarii functiei.


Raspuns oferit de specialistii www.portalcodulmuncii.ro



de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Formulare si Adeverinteactualizare CORReviSalinscriere functie ReviSal

Data aparitiei: 21 Noiembrie 2013
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Actualizare COR. Ce pasi urmam pentru inscrierea unei functii noi in ReviSal? Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Obligatie emitere adeverinta venit noua lege a pensiilorIntrebare: In ce conditii firma este obligata sa elibereze adeverinte cu tote veniturile din 1957-2001 conform noii L360/2023. Firma este din 1957, detinem arhiva, din statele vechi si mai apoi fluturasi se poate deduce baza de calul a pensiei care difera de la o perioada la alta, totodata, nu sunt incluse toate veniturile la calulul CAS-lui si pensia suplimentara L80/1992.Legea intra in vigoare din septembrie, suntem obligati sa eliberam pana atunci aceste adeverinte?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa de post pentruDirector vanzariIntrebare: Va rog frumos sa ne trimit fisa post pentru urmatorul cod cor: 112018 - director vanzari.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]