Se lanseaza Erasmus+. Noile norme privesc insertia profesionala

Resurse Umanegranturi UEComisia EuropeanaErasmusinsertia profesionalacompetente
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Erasmus+, noul program al UE pentru educatie, formare, tineret si sport, planificat sa inceapa in ianuarie, a fost aprobat marti, 19 noiembrie, de Parlamentul European. Programul, care se va desfasura pe o perioada de sapte ani si care are ca scop stimularea dezvoltarii competentelor si a capacitatii de insertie profesionala si sprijinirea modernizarii sistemelor de invatamant, de formare profesionala si pentru tineret, va beneficia de un buget de 14,7 miliarde euro, cu 40% mai mare decat nivelurile actuale.

Peste 4 milioane de persoane vor beneficia de sprijin pentru a studia, pentru a urma cursuri de formare profesionala, pentru a munci sau pentru a desfasura activitati de voluntariat in strainatate, printre acestea numarandu-se 2 milioane de studenti din invatamantul superior, 650.000 de ucenici si de elevi din invatamantul profesional, precum si peste 500.000 de tineri implicati in programe de schimb de experienta sau de voluntariat in strainatate. Studentii care intentioneaza sa urmeze un program complet de studii de masterat in strainatate, pentru care rareori sunt disponibile granturi sau imprumuturi nationale, vor beneficia de o noua schema de garantare a imprumuturilor, gestionata de Fondul european de investitii. Erasmus+ va oferi, de asemenea, finantare pentru personalul din educatie si formare, pentru lucratorii din domeniul tineretului si pentru parteneriate intre universitati, colegii, scoli, intreprinderi si organizatii non-profit.

   
"Ma bucur ca Parlamentul European a adoptat programul Erasmus+
si sunt mandru ca am putut asigura o crestere a bugetului cu 40% fata de programele noastre actuale. Acest lucru demonstreaza angajamentul UE in ceea ce priveste educatia si formarea profesionala. Erasmus+ va contribui, de asemenea, la combaterea somajului in randul tinerilor, oferindu-le acestora posibilitatea de a-si imbogati cunostintele si de a-si dezvolta competentele prin acumularea de experienta in strainatate. in afara de a oferi granturi pentru beneficiari individuali, Erasmus+ va sprijini o serie de parteneriate, cu scopul de a-i ajuta pe oameni sa faca tranzitia de la educatie la insertia pe piata muncii, precum si o serie de reforme, cu scopul de a moderniza si a imbunatati calitatea educatiei in statele membre. Acest aspect este esential daca dorim sa ii oferim tinerei noastre generatii calificarile si competentele de care are nevoie pentru a reusi in viata," a declarat Androulla Vassiliou, comisarul pentru educatie, cultura, multilingvism si tineret.
   

Erasmus+ are trei obiective principale: doua treimi din buget se aloca pentru oportunitati de studiu in strainatate, atat pe teritoriul UE, cat si in afara sa, iar din restul bugetului se vor sprijini parteneriate intre institutii de invatamant, organizatii pentru tineret, intreprinderi, autoritati locale si regionale si ONG-uri, precum si reforme de modernizare a educatiei si a formarii profesionale si de promovare a inovarii, a spiritului antreprenorial si a capacitatii de insertie profesionala.

Noul program Erasmus+ combina toate schemele actuale ale UE pentru educatie, formare profesionala, tineret si sport, inclusiv Programul de invatare pe tot parcursul vietii (Erasmus, Leonardo da Vinci, Comenius, Grundtvig), programul "Tineret in actiune" si cinci programe de cooperare internationala (Erasmus Mundus, Tempus, Alfa, Edulink si programul de cooperare cu tarile industrializate). Acest lucru va facilita intelegerea de catre candidati a oportunitatilor disponibile, in timp ce alte simplificari vor facilita la randul lor accesul la program.
   
   

Cine sunt beneficiarii Erasmus+?

-    2 milioane de studenti din invatamantul superior vor avea posibilitatea sa studieze sau sa se formeze profesional in strainatate, inclusiv in cadrul a 450 000 de stagii de practica;

-    650.000 de ucenici si de elevi din invatamantul profesional vor primi burse ca sa studieze, sa se formeze profesional sau sa lucreze in strainatate;

-    800.000 de cadre didactice din invatamantul preuniversitar si universitar, formatori, membri ai personalului didactic si lucratori din domeniul tineretului vor avea posibilitatea de a preda sau de a oferi cursuri de formare profesionala in strainatate;

-    200.000 studentii masteranzi care urmeaza un ciclu complet in alta tara vor beneficia de garantii ale imprumuturilor;

-    peste 500.000 de tineri vor putea desfasura activitati de voluntariat in strainatate sau vor putea participa la programe de schimb de experienta;

-    peste 25.000 de studenti vor primi burse pentru a urma programe comune de masterat, ceea ce inseamna a studia la cel putin doua institutii de invatamant superior din strainatate;

-    125.000 de scoli, de institutii de invatamant profesional si de formare, de institutii de invatamant superior si de invatamant pentru adulti, de organizatii pentru tineret si de intreprinderi vor primi finantare pentru a institui 25.000 de "parteneriate strategice", cu scopul de a promova schimbul de experienta si crearea contactelor cu piata muncii;

-    3.500 de institutii de invatamant si intreprinderi vor primi sprijin pentru crearea a peste 300 de "Aliante ale cunoasterii" si "Aliante ale competentelor sectoriale" pentru a stimula capacitatea de insertie profesionala, inovarea si spiritul antreprenorial;

-    600 de parteneriate in domeniul sportului, inclusiv evenimente europene de tip non-profit, vor beneficia de asemenea de finantare.

   

Context

Erasmus+ urmeaza sa fie lansat intr-un moment in care aproape sase milioane de tineri din UE sunt someri - cu niveluri care depasesc 50% in Spania si in Grecia. in acelasi timp, exista peste 2 milioane de locuri de munca vacante, iar o treime dintre angajatori declara ca intampina dificultati in angajarea de personal cu competentele necesare. Aceasta demonstreaza existenta unei lacune semnificative in materie de competente in Europa. Erasmus+ va aborda problema acestei lacune oferind cetatenilor oportunitati de studiu, de formare profesionala sau de acumulare a experientei in strainatate.

In acelasi timp, calitatea si relevanta sistemelor europene de invatamant, de formare profesionala si a celor adresate tineretului va fi sporita prin sprijinul acordat dezvoltarii profesionale a personalului din invatamant si a lucratorilor din domeniul tineretului, precum si prin cooperarea dintre mediul academic si piata muncii.

Mobilitatea studentilor si a ucenicilor stimuleaza de asemenea mobilitatea fortei de munca intre statele membre; persoanele care au studiat sau au urmat deja cursuri de formare profesionala in strainatate au sanse mai mari sa doreasca in viitor sa lucreze in alta tara.

Bugetul de 14,7 miliarde euro ia in considerare estimarile privind inflatia in viitor. Este de asteptat sa se aloce fonduri suplimentare pentru mobilitatea in cadrul invatamantului superior si pentru consolidarea capacitatilor in ceea ce priveste tarile care nu sunt membre ale UE; decizia cu privire la acest buget suplimentar nu este prevazuta a fi adoptata inainte de anul 2014.

Erasmus+ include pentru prima oara o linie bugetara pentru sport. Programul va aloca in jur de 265 milioane euro in decursul a sapte ani, cu scopul de a contribui la dezvoltarea la nivel european a sportului, ajutand la gasirea unei solutii impotriva amenintarilor transfrontaliere cum ar fi dopajul si meciurile aranjate. De asemenea, va sprijini proiectele transfrontaliere cu implicarea organizatiilor in sporturile de masa, promovand, de exemplu, buna guvernanta, incluziunea sociala, carierele duble si activitatea fizica pentru toti.
   
   

Urmatoarele etape

Propunerea a fost adoptata marti, 19 noiembrie, de catre Parlamentul European. Adoptarea propunerii de catre Consiliu (statele membre) este prevazuta pentru luna urmatoare. Programul Erasmus+ va demara in ianuarie 2014.


Sursa: Comisia Europeana

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Resurse Umanegranturi UEComisia EuropeanaErasmusinsertia profesionalacompetente

Data aparitiei: 20 Noiembrie 2013
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Se lanseaza Erasmus+. Noile norme privesc insertia profesionala Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa de post Montator elemente prefabricate din beton armatIntrebare: Suntem o firma de constructii ,va rugam sa ne ajutati cu o fisa de post pentru Montator elemente prefabricate din beton armat Cor: 711403.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Pensie limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionareIntrebare: Angajata - in varsta de 59 ani si 1 luna, primeste decizia de pensionare pentru limita de varsta in data de 16.04.2024 ( plata drepturilor de pensie se va face incepand cu data de 01.04.2024 ). Salariata a adus copie dupa decizie la angajator in data de 17.04.2024. 1. Cu ce data inceteaza CIM si cu ce articol? 2. Pot incheia un nou CIM cu angajatul dupa incetarea celui vechi pe perioada determinata de 1 luna - pentru a putea gasi alta persoana in locul acesteia? Mentionez ca salariata este de...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]