Concediu de maternitate versus concediu crestere copil. Ce va avea in vedere angajatorul?

Contract de Muncaconcediu crestere copilOUG 158/2005concediu de maternitateOUG 96/2003
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Vom analiza mai jos diferentele pe care trebuie sa le aiba in vedere angajatorul la acordarea concediului de maternitate sau a concediului de ingrijire copil.

Pentru o exemplificare concreta a aspectelor pe care dorim sa le evidentiem, vom raspunde intrebarilor de mai jos:

1. Daca salariata cu contract de munca se afla in concediu de maternitate si naste in timpul unei astfel de luni, se schimba ceva in calculul indemnizatiei pentru acea luna?

2. Ce obligatii are salariata fata de firma platitoare in aceasta perioada?

3. Ce obligatii are angajatorul fata de salariata in cauza?

Concediul de maternitate este reglementat de OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, cu modificarile si completarile ulterioare si de OUG 96/2003 privind protectia maternitatii la locul de munca.

Potrivit dispozitiilor art. 23 alin. (1) din OUG 158/2005, cu modificarile si completarile ulterioare, asiguratele au dreptul la concedii prenatal si postnatal, pe o perioada de 126 de zile calendaristice, perioada in care beneficiaza de indemnizatie de maternitate.

Astfel, pentru perioada in care salariata beneficiaza de concedii pentru sarcina si lauzie (prenatal si postnatal) benefiziaza de indemnizatie de maternitate.

Prin urmare, concediul prenatal si postnatal este concediu de maternitate ce are o durata de 126 de zile.

Conform art. 24 alin. (1) din acelasi act normativ, concediul pentru sarcina se acorda pe o perioada de 63 de zile inainte de nastere, iar concediul pentru lauzie pe o perioada de 63 de zile dupa nastere.

Concediile pentru sarcina si lauzie se pot compensa intre ele, in functie de recomandarea medicului si de optiunea persoanei beneficiare, in asa fel incat durata minima obligatorie a concediului postnatal sa fie de 42 de zile calendaristice (art. 24 alin. 2 din OUG 158/2005, cu modificarile si completarile ulterioare).

Concediul pentru lauzie (dupa nastere) este obligatoriu pe o perioada de cel putin 42 de zile calendaristice.

Prevederile OUG 96/2003 il obliga pe angajator sa nu permita revenirea la locul de munca a femeii care a nascut mai devreme de 42 de zile dupa nasterea copilului. De aceea, medicul care a asistat la nastere sau medicul de familie va acorda cel putin 42 de zile de concediu de lauzie. Astfel, salariata este obligata la efectuarea unui concediu de maternitate de minimum 42 de zile calendaristice dupa data nasterii copilului.

Prin urmare, concediul de maternitate are un numar de 126 de zile compus din concediul pentru sarcina ce se acorda pe o perioada de 63 de zile inainte de nastere, si concediul pentru lauzie ce se acorda pe o perioada de 63 de zile dupa nastere. Aceste concedii se pot compensa intre ele astfel incat sa ramana un minimum de 42 de zile de concediu pentru lauzie.

In speta salariata va efectua concediu de maternitate pana la epuizarea celor 126 de zile si numai dupa aceea va intra in concediu crestere copil.

1. Nasterea copilului nu modifica cuantumul indemnizatiei de maternitate pentru luna in care a avut loc nasterea, concediul de maternitate curge pana la epuizarea celor 126 de zile.

2. Sa prezinte certificat medical lunar pana la epuizarea concediului de maternitate.

3. Sa achite indemnizatia de maternitate odata cu plata drepturilor salariale.

Dupa epuizarea celor 126 de zile de concediu de maternitate salariata va depune cererea pentru concediu crestere copil impreuna cu copie de pe certificatul de nastere si/sau livretul de familie.

Concediul de maternitate se acorda in temeiul certificatului medical eliberat de medicul de familie.



de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Contract de Muncaconcediu crestere copilOUG 158/2005concediu de maternitateOUG 96/2003

Data aparitiei: 19 Noiembrie 2013
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Concediu de maternitate versus concediu crestere copil. Ce va avea in vedere angajatorul? Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]