Eforturile Comisiei Europene privind lucratorii concediati: 73,5 milioane euro

Resurse UmaneFEGComisia Europeanatargurile de locuri de muncalucratori concediaticoncedieri
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Fondul european de ajustare la globalizare (FEG) a ajutat un numar total de 15 700 de lucratori concediati din cauza crizei economice si a efectelor globalizarii sa gaseasca noi oportunitati de locuri de munca in 2012, potrivit unui raport adoptat astazi de catre Comisia Europeana. FEG a oferit mai mult de 73,5 milioane EUR pentru a veni in ajutorul lucratorilor din 11 state membre (Austria, Danemarca, Finlanda, Franta, Germania, Irlanda, Italia, Olanda, Romania, Spania si Suedia), care au fost completate cu 51,7 milioane EUR provenind din resurse nationale.

László Andor, comisarul european pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale si incluziune, a declarat: „Fondul european de ajustare la globalizare s-a dovedit a fi un instrument eficace pentru a ajuta persoanele care si-au pierdut locurile de munca si in special persoanele mai slab calificate si defavorizate aflate in cautarea unui loc de munca. Ma bucur ca Parlamentul European si Consiliul au convenit ca FEG sa continue sa functioneze in perioada 2014-2020 si ca acest fond va fi din nou in masura sa-i ajute pe lucratorii concediati ca urmare a crizei economice. De asemenea, pentru prima oara, FEG va fi accesibil pentru lucratorii cu contracte individuale de munca incheiate pe perioada determinata si pentru persoanele care desfasoara o activitate independenta, precum si, in regiuni cu rate ridicate ale somajului in randul tinerilor, pentru tinerii care nu sunt incadrati profesional si nu urmeaza niciun program educational sau de formare”.

FEG ofera finantare pentru masuri concrete care urmaresc scopul de a-i sprijini pe lucratorii concediati sa isi imbunatateasca capacitatea de insertie profesionala si sa gaseasca noi oportunitati de locuri de munca. Un avantaj al FEG consta in faptul ca acesta poate fi utilizat pentru a finanta masuri adaptate imprejurarilor specifice in care se afla lucratorii vizati.

Aceste masuri includ:


    activitati intensive si personalizate de asistenta pentru cautarea unui loc de munca,

    diverse tipuri de activitati de formare profesionala, de perfectionare si de recalificare,

    stimulente si alocatii provizorii pe durata masurilor active,

    sprijinul pentru crearea de intreprinderi,

    mentoratul,

    precum si sistemele publice de ocupare a fortei de munca.


Raportul arata ca jumatate din lucratorii (14 333 din 28 662) care au participat la cele 41 de initiative ale FEG deja finalizate in cursul anilor precedenti au gasit noi locuri de munca sau desfasurau o activitate independenta la sfarsitul perioadei de asistenta, iar un numar suplimentar de 1 069 de persoane urmau un program educational sau de formare pentru a-si imbunatati viitoarea capacitate de insertie profesionala.

Rezultatele in ceea ce priveste reinsertia profesionala sunt incurajatoare, avand in vedere situatia actuala dificila de pe piata ocuparii fortei de munca si tinand cont de faptul ca FEG sprijina lucratori care se confrunta cu imprejurari deosebit de dificile constand in concedieri in masa care afecteaza un anumit teritoriu si ca lucratorii care beneficiaza de ajutor se numara, de obicei, printre cei care au dificultati mai mari pe piata fortei de munca, cum ar fi persoanele mai slab calificate sau defavorizate aflate in cautarea unui loc de munca.

FEG in perioada 2014-2020

Pornind de la aceasta experienta, Comisia a propus continuarea functionarii fondului in cursul perioadei 2014-2020. La 11 octombrie 2013, Consiliul si Parlamentul European au convenit asupra textului noului regulament FEG, permitand statelor membre sa solicite cofinantare din FEG in temeiul noilor norme incepand din ianuarie 2014.

Domeniul de aplicare al FEG a fost extins pentru a cuprinde:


-    lucratorii concediati din cauza persistentei crizei economice si financiare mondiale sau a unei noi crize similare, un criteriu care fusese deja aplicat din mai 2009 pana la sfarsitul anului 2011,

-    lucratorii cu contracte individuale de munca incheiate pe perioada determinata si persoanele care desfasoara o activitate independenta,

    precum si, in regiuni cu rate ridicate ale somajului in randul tinerilor, tinerii care nu sunt incadrati profesional si nu urmeaza niciun program educational sau de formare.


Context

FEG si-a inceput activitatea in 2007. Pana in august 2013, au fost depuse 110 cereri: 20 de state membre au solicitat in jur de 471,2 milioane EUR pentru a ajuta 100 022 de lucratori concediati. De la modificarea regulamentului FEG in 2009, un numar din ce in ce mai mare de state membre au prezentat cereri de interventie a FEG intr-un numar tot mai mare de sectoare.

In ceea ce priveste cele 41 de cazuri pentru care rezultatele finale sunt acum disponibile si care au fost analizate in totalitate de catre Comisie (situatie in august 2013), statele membre au raportat ca situatia personala, capacitatea de insertie profesionala si increderea in sine a lucratorilor vizati s-au ameliorat in mod vizibil datorita asistentei si serviciilor FEG, chiar daca nu toti au gasit imediat un nou loc de munca.

FEG a oferit statelor membre posibilitatea de actiona mai intens in regiunile afectate de concedieri, atat in ceea ce priveste numarul de persoane asistate, cat si amploarea, durata si calitatea sprijinului, decat ar fi fost posibil fara finantarea din FEG. Fondurile UE le-au permis statelor membre sa intervina intr-un mod mai flexibil si sa includa in pachetele lor actiuni foarte personalizate, uneori inovatoare, astfel incat au putut sa acorde mai multa atentie anumitor categorii de populatie, precum persoanele in cautarea unui loc de munca mai slab calificate si defavorizate (persoanele in varsta de peste 50 de ani, persoanele provenite din medii de migranti, persoanele cu handicap, persoanele care nu au decat o educatie si competente de baza etc.).

Targurile de locuri de munca adresate lucratorilor concediati s-au dovedit a fi deosebit de eficace, precum si actiunile in cadrul carora agentiile de implementare au contactat intreprinderi locale in vederea identificarii, impreuna cu acestea, a locurilor de munca vacante care nu au fost inca publicate, astfel incat lucratorii sprijiniti sa poata beneficia de o formare care sa transmita competente corespunzatoare nevoilor posturilor vacante.

Sursa: Comisia Europeana



de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Resurse UmaneFEGComisia Europeanatargurile de locuri de muncalucratori concediaticoncedieri

Data aparitiei: 18 Noiembrie 2013
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Eforturile Comisiei Europene privind lucratorii concediati: 73,5 milioane euro Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Obligatie emitere adeverinta venit noua lege a pensiilorIntrebare: In ce conditii firma este obligata sa elibereze adeverinte cu tote veniturile din 1957-2001 conform noii L360/2023. Firma este din 1957, detinem arhiva, din statele vechi si mai apoi fluturasi se poate deduce baza de calul a pensiei care difera de la o perioada la alta, totodata, nu sunt incluse toate veniturile la calulul CAS-lui si pensia suplimentara L80/1992.Legea intra in vigoare din septembrie, suntem obligati sa eliberam pana atunci aceste adeverinte?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa de post pentruDirector vanzariIntrebare: Va rog frumos sa ne trimit fisa post pentru urmatorul cod cor: 112018 - director vanzari.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


ARTICOLE SIMILARE

Legea 263/2010 [Valabila 2023] | Legea pensiilor 2023

Mai multe articole despre feg
Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]