Noi reguli privind avizele de incadrare a locurilor de munca in conditii deosebite

VICTOR -VIOREL PONTA Formulare si Adeverinteproiect de hotararereinnoirea avizelor de incadrarelocuri de munca in conditii deosebite
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X



Va aducem la cunostinta ca Ministerul Muncii a publicat Proiectul de Hotarare pentru modificarea HG nr. 246/2007 privind metodologia de reinnoire a avizelor de incadrare a locurilor de munca in conditii deosebite, cu modificarile si completarile ulterioare.

Redam mai jos continutul proiectului:

Hotarare pentru modificarea HG nr. 246/2007 privind metodologia de reinnoire a avizelor de incadrare a locurilor de munca in conditii deosebite, cu modificarile si completarile
ulterioare in temeiul art.108 din Constitutia Romaniei, republicata,

Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.

Art. I - Hotararea Guvernului nr.246/2007 privind metodologia de reinnoire a avizelor de incadrare a locurilor de munca in conditii deosebite, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:

1. Articolul 1 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2014, avizele de incadrare a locurilor de munca in conditii deosebite acordate, valabile pana la data de 31 decembrie 2013 inclusiv, pot fi reinnoite potrivit metodologiei stabilite in cuprinsul prezentei hotarari.

(2) Prevederile prezentei hotarari se aplica numai angajatorilor care detin la data de 31 decembrie 2013 avizul de reinnoire si care nu au realizat pana la aceasta data masurile necesare in vederea normalizarii conditiilor de munca pentru locurile de munca incadrate in conditii deosebite.

(3) Perioada de valabilitate a avizelor reinnoite potrivit prezentei hotarari nu poate depasi data de 31 decembrie 2014.

2. Alineatul (1) al articolului 2 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

(1) Reinnoirea avizului de incadrare a locurilor de munca in conditii deosebite se acorda de catre Inspectia Muncii, in baza urmatoarelor documente:

a) solicitarea de reinnoire a avizului de incadrare in conditii deosebite, semnata de catre reprezentantul legal al angajatorului ori de catre alta persoana imputernicita de acesta, potrivit legii, impreuna cu reprezentantii lucratorilor cu raspunderi specifice in domeniul securitatii si sanatatii in munca, definiti potrivit art.5 lit.d din Legea securitatii si sanatatii in munca nr.319/2006, depusa in termen de maximum 30 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei hotarari, insotita de copia documentelor de control intocmite de catre inspectoratul teritorial de munca pe raza caruia isi desfasoara activitatea sau au sediul social, dupa caz;

b) buletinele de determinari de noxe profesionale, eliberate de laboratoarele abilitate, potrivit legii, care sa ateste depasirea valorilor-limita de expunere profesionala la locurile de munca incadrate in conditii deosebite, sau documente de expertizare care sa ateste prezenta unor agenti chimici foarte periculosi sau agenti biologici care nu au prevazuta limita admisibila;

c) planul de prevenire si protectie corespunzator locurilor de munca incadrate in conditii deosebite, revizuit, care sa asigure imbunatatirea nivelului securitatii si al protectiei sanatatii lucratorilor, cuprinzand masuri si actiuni, esalonate si distribuite trimestrial, pe perioada 01.01. - 01.12.2014 astfel incat, pana cel tarziu la data de 31 decembrie 2014, locurile de munca sa se incadreze in conditii normale;

d) raportul medicului de medicina muncii privind starea de sanatate a lucratorilor care isi desfasoara activitatea la locurile de munca incadrate in conditii deosebite, insotit de recomandari privind organizarea muncii, amenajarea ergonomica a locului de munca, utilizarea in conditii de securitate a substantelor folosite in procesul muncii, precum si repartizarea sarcinilor de munca, concordant cu particularitatile expunerii la factorii de risc;

e) dovada depunerii la casele teritoriale de pensii a documentului prin care s-a obtinut reinnoirea avizului de incadrare a locurilor de munca in conditii deosebite si a listei cuprinzand categoriile profesionale care lucreaza in aceste locuri de munca pana la data de 31 decembrie 2013."

3. Alineatul (11) al articolului 2 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

"Planul de prevenire si protectie prevazut la alin. (1) lit. c) va contine masurile aferente anului 2013, asumate pentru normalizarea conditiilor de munca si ramase restante si dupa caz, masurile de protectia colectiva si cele care rezulta din recomandarile mentionate la alin.(1) lit.d.

4. Alineatul (12) al articolului 2 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

" Documentele de control mentionate la alin.(1) lit. a, vor face referire la stadiul de realizare a masurilor propuse si asumate pentru anul 2013.

5. Alineatele (3) si (4) ale articolului 6 se modifica si vor avea urmatorul cuprins:

"(3) In perioadele 15 - 30 iulie si 1 - 15 decembrie 2014, angajatorii vor depune la inspectoratul teritorial de munca o raportare privind modul in care au realizat masurile prevazute in vederea normalizarii conditiilor de munca".

(4) in baza raportarilor prevazute la alin.(3), inspectorii de munca vor efectua verificari in vederea stabiliri conformitatii celor declarate ale caror rezultate vor fi transmite Inspectiei Muncii."

6. Alineatul (3) al articolului 13 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

"(3) Perioada cuprinsa intre 31 decembrie 2013 si data reinnoirii avizului de incadrare a locurilor de munca in conditii deosebite constituie stagiu de cotizare in conditii deosebite de munca, pentru care angajatorii datoreaza, dupa caz, diferenta dintre cota de contributie de asigurari sociale pentru conditii deosebite de munca si cea declarata de catre acestia".

7. Alineatul (5) al articolului 14 se abroga.

8. Articolul 15 se abroga.

Art. II - Prezenta hotarare intra in vigoare la data de 1 ianuarie 2014.

PRIM-MINISTRU
VICTOR -VIOREL PONTA



de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
VICTOR -VIOREL PONTA Formulare si Adeverinteproiect de hotararereinnoirea avizelor de incadrarelocuri de munca in conditii deosebite

Data aparitiei: 12 Noiembrie 2013
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Noi reguli privind avizele de incadrare a locurilor de munca in conditii deosebite Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Detasare salariat. Statul in care se platesc contributiile socialeIntrebare: In cazul in care avem un salariat detasat in UE de 5 ani de zile cu reinnoire detasare la 6 luni, unde trebuie sa ii fie declarate taxele, in Romania sau in tara unde isi desfasoara activitatea, tinand cont de Articolul 12 Reguli speciale in care se mentioneaza: (1) Persoana care desfasoara o activitate salariata intr-un stat membru, pentru un angajator care isi desfasoara in mod obisnuit activitatile in acest stat membru, si care este detasata de angajatorul respectiv in alt stat membru pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Certificat medical cod 08. CASS ianuarie - aprilieIntrebare: OUG 34/2024 care intra in vigoare incepand cu data de 12 aprilie prevede eliminarea CASS CM 08 Intrebarea mea este: Daca am o salariata care a beneficiat de CM 08 din data 27.12 2023 (CM initial dec 2023) pana la data de 30.04.2024 (perioada de acordare inceteaza dupa data de 12.04.2024), conform Oug 32 trebuie sa ii fac recalculul indemnizatiei nete (sa nu mai retin CASS) pentru perioada ian-martie? Pentru luna aprilie nu retin CASS.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]