BNS: Dezbatere privind discrepanta dintre cerere si oferta pe piata muncii

Resurse Umanepiata munciicerere si ofertaangajareblocul national sindicalangajatorii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


La 30 octombrie 2013, Blocul National Sindical organizeaza la Bucuresti o dezbatere pe marginea unuia dintre cele mai importante si controversate subiecte legate de piata muncii din Romania, o tema despre care se vorbeste de aproape 10 de ani dar care nu a generat niciun fel de schimbare in politicile si strategiile nationale.

Poate pentru ca autoritatile au avut alte preocupari importante, poate pentru ca nu au existat suficiente date statistice pana acum, poate pentru ca vocea angajatorilor a fost prea slaba si a somerilor inexistenta, poate pentru ca partenerii sociali au asteptat ca Guvernul si clasa politica sa ia masuri, cert este ca la ora actuala Romania se confrunta cu o situatie de criza pe piata fortei de munca, cu generatii dupa generatii de someri proaspat iesiti de pe bancile scolii.

Angajatorii cer una in materie de meserii si de competente, scolile furnizeaza total altceva, in virtutea obisnuintei si a prestigiului social asociat cu meseriile "de vaza", iar rezultatul este o fractura pe care timpul nu o poate repara fara "atele" strategice si viziune macro. Aceasta ruptura este adancita de superficialitatea cu care companiile trateaza conceptul de formare profesionala dar si de faptul ca lucratorii nu pun pret pe actualizarea permanenta a cunostintelor detinute.

BNS si-a propus ca in data de 30 octombrie 2013 sa aduca la aceeasi masa toti actorii cu atributii in piata muncii si sa faca tot posibilul pentru a produce acea schimbare strategica de care Romania are nevoie de mai bine de un deceniu.

Faptul ca starea actuala de fapt nu mai poate ramane asa nici macar pana la sfarsitul anului a fost confirmat si de rezultatele unei analize detaliate facute in cadrul proiectului "Catalizatori pentru formare profesionala", analiza prin care BNS a urmarit concordanta dintre cerere si oferta.

Rezultatele ne arata ca in anul 2012 pe piata muncii din Romania existau 48 de ocupatii cu disponibilitate de angajare, dar pentru care unitatile scolare din invatamantul tehnologic si vocational nu ofereau pregatire. Pe de alta parte, sistemul de invatamant oferea pregatire pentru 20 de ocupatii care nu aveau locuri de munca disponibile in piata!

Aceasta discrepanta dintre cerere si oferta va avea ca efect faptul ca o mare parte dintre absolventii de stiinte ale vietii, de exemplu, nu vor gasi locuri de munca disponibile si vor ajunge fie sa ingroase randurile somerilor, fie sa intre in programe de recalificare.

La fel vor sta lucrurile si pentru cei care s-au pregatit sa fie functionari in domeniul salarizarii, sa fie agenti de servicii comerciale sau tehnicieni in domeniul telecomunicatiilor si al radiodifuziunii si televiziunii.

Studiul facut de BNS coboara analiza inclusiv la nivel regional si constata dezechilibre majore, corigibile doar prin stategii cu viziune de ansamblu si printr-o stransa colaborare intre actorii sociali.

Studiul va fi prezentat si discutat in cadrul dezbaterii din data de 30 octombrie insa mentionam cu titlu de exemplu faptul ca in regiunea Sud-Vest Oltenia se pregatesc pentru ocupatia de tehnician in stiinte ingineresti de 135 de ori (!) mai multi elevi decat potentialul de angajare, ca in regiunea Sud-Est se pregatesc de 33 de ori mai multi "asistenti medicali si moase" decat disponibilul de angajare sau ca regiunea Nord-Est a scolarizat 3656 elevi pentru aceasta ocupatie in conditiile in care exista potential de angajare aproape spre zero!

Discrepantele sunt prezente in toate regiunile, iar studiul elaborat in cadrul proiectului implementat de BNS ofera date statistice valoroase, in baza carora autoritatile pot regandi politicile publice astfel incat sistemul educational sa se calibreze cu nevoile angajatorilor.

Una dintre activitatile importante din proiectul "Catalizatori pentru formare profesionala" a fost si aceea de pregatire a unor specialisti in domeniul formarii profesionale, experti romani capabili sa faca analize complete ale sistemelor de formare profesionala de la nivel de companii si analize detaliate ale problemelor generate de lipsa unor planuri concrete de formare. Blocul National Sindical are o echipa formata din 200 de experti iar o parte dintre experientele acestora in calitate de evaluatori vor fi prezentate in cadrul dezbaterii.

Concluziile trase de acesti specialisti care au luat contact direct cu angajatorii si angajatii ne arata ca realitatea din teren este una dura si ca Romania este pe lista tarilor codase in ceea ce priveste formarea profesionala. in anul 2012 doar 1,4% din adultii cu varsta cuprinsa intre 25 si 64 de ani au participat intr-o activitate de formare continua, in conditiile in care standardul recomandat de Comisia Europeana este de 15%. Daca avem in vedere populatia ocupata care in 2012 a participat intr-o activitate de formare, procentul este si mai scazut - doar 0,9%.

Sursa: BNS

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Resurse Umanepiata munciicerere si ofertaangajareblocul national sindicalangajatorii

Data aparitiei: 29 Octombrie 2013
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

BNS: Dezbatere privind discrepanta dintre cerere si oferta pe piata muncii Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]