Pensia anticipata. Care sunt conditiile de acordare si cum intocmim dosarul de pensionare?

Resurse Umanepensiepensia anticipatapartialaOUG nr 19/2012dosarul de pensiepensionare
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


In ce priveste acordarea pensiei anticipate, precizam ca aceasta pensie se cuvine, cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare cu cel putin 8 ani mai mare decat stagiul complet de cotizare prevazut de lege.

Pensia anticipata partiala se cuvine, cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare, precum si celor care au depasit stagiul complet de cotizare cu pana la 8 ani.

Procurarea adeverintelor utile pentru stabilirea dreptului la pensie cade in sarcina persoanei interesate, casele teritoriale de pensii avand obligatia sa utilizeze date certe pentru stabilirea dreptului de pensie.

Dovedirea perioadelor de activitate si a veniturilor de natura salariala in vederea pensionarii se face pe baza inregistrarii acestora in carnetul de munca sau prin adeverinte eliberate de angajatori, din care sa rezulte si plata contributiei de asigurari sociale in cuantumul prevazut de lege.

Singurele institutii in masura sa precizeze veniturile salariale, conditiile de munca si natura sporurilor acordate, sunt angajatorii sau detinatorii arhivelor acestora, ei avand obligatia de a elibera aceste adeverinte la solicitarea in scris a cetatenilor, purtand totodata intreaga raspundere cu privire la valabilitatea si corectitudinea acestora.

Vom stabili, totodata, daca o persoana care s-a pensionat inainte de intrarea in vigoare a OUG nr. 19/2012 privind aprobarea unor masuri pentru recuperarea reducerilor salariale poate beneficia de recalcularea pensiei prin valorificarea majorarii salariale.

Mentionam ca OUG nr.19/2012 privind aprobarea unor masuri pentru recuperarea reducerilor salariale reglementeaza recuperarea reducerilor salariale stabilite prin Legea nr. 118/2010 privind unele masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar, cu modificarile si completarile ulterioare.

In conformitate cu prevederile art. 15 alin. (2) din Constitutia Romaniei, "legea dispune numai pentru viitor, cu exceptia legii penale sau contraventionale mai favorabile".

Astfel, majorarea cu 8% a cuantumului brut al salariilor de baza/soldelor functiei de baza/salariilor functiei de baza/indemnizatiilor de incadrare de care beneficiaza personalul platit din fonduri publice s-a realizat incepand cu data de 1 iunie 2012, vizand categoriile de salariati in activitate.

Sursa: Ministerul Muncii


NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Resurse Umanepensiepensia anticipatapartialaOUG nr 19/2012dosarul de pensiepensionare

Data aparitiei: 25 Octombrie 2013
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Pensia anticipata. Care sunt conditiile de acordare si cum intocmim dosarul de pensionare? Nota: 4.07 din 5 - 7 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Detasare salariat. Statul in care se platesc contributiile socialeIntrebare: In cazul in care avem un salariat detasat in UE de 5 ani de zile cu reinnoire detasare la 6 luni, unde trebuie sa ii fie declarate taxele, in Romania sau in tara unde isi desfasoara activitatea, tinand cont de Articolul 12 Reguli speciale in care se mentioneaza: (1) Persoana care desfasoara o activitate salariata intr-un stat membru, pentru un angajator care isi desfasoara in mod obisnuit activitatile in acest stat membru, si care este detasata de angajatorul respectiv in alt stat membru pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Certificat medical cod 08. CASS ianuarie - aprilieIntrebare: OUG 34/2024 care intra in vigoare incepand cu data de 12 aprilie prevede eliminarea CASS CM 08 Intrebarea mea este: Daca am o salariata care a beneficiat de CM 08 din data 27.12 2023 (CM initial dec 2023) pana la data de 30.04.2024 (perioada de acordare inceteaza dupa data de 12.04.2024), conform Oug 32 trebuie sa ii fac recalculul indemnizatiei nete (sa nu mai retin CASS) pentru perioada ian-martie? Pentru luna aprilie nu retin CASS.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]