Sanatatea si securitatea lucratorilor la locurile de munca ecologice

locuri de muncaSSM
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

UE depune toate eforturile pentru asigurarea unui echilibru intre cresterea economica si necesitatea protejarii mediului si si-a stabilit obiective ambitioase pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, cresterea eficientei energetice si promovarea energiei regenerabile si reducerea cantitatii de deseuri. Aceasta preocupare a determinat crearea unei mari diversitati de locuri de munca ecologice - care contribuie la conservarea mediului sau la refacerea acestuia. Totusi, pentru ca aceste locuri de munca sa fie cu adevarat durabile, trebuie sa ne asiguram ca ofera conditii de munca sigure, sanatoase si decente. Locurile de munca ecologice trebuie sa fie adecvate atât pentru lucratori, cât si pentru mediu.

Ce sunt locurile de munca ecologice?

Locurile de munca ecologice cuprind o mare diversitate de locuri de munca diferite in sectoare diferite si implica o forta de munca variata. Exista numeroase definitii diferite ale acestui termen, precum cele utilizate de  Programul Organizatiei Natiunilor Unite pentru Mediu, Comisia Europeana sau  Eurostat. Locurile de munca ecologice pot fi insa intelese ca având o contributie, de un anumit tip, la conservarea sau refacerea mediului. Acestea pot include locuri de munca având o contributie la protejarea ecosistemelor si biodiversitatii sau care reduc consumul de energie si materii prime sau reduc deseurile si poluarea. Scopul nostru, in cadrul EU-OSHA, este cresterea gradului de constientizare a nevoii de sanatate si securitate in munca (SSM) in cadrul acestor locuri de munca. Locurile de munca ecologice trebuie sa asigure conditii de munca sigure, sanatoase si decente pentru a contribui la o crestere cu adevarat inteligenta, ecologica si favorabila incluziunii si la atingerea obiectivelor Strategia Europa 2020 a Comisiei Europene.

 Cum creste „economia ecologica”?

Strategia Europa 2020 a Comisiei Europene subliniaza necesitatea unei cresteri ecologice, prin crearea unei economii cu emisii scazute de dioxid de carbon si cu utilizarea eficienta a resurselor. In acest sens, UE si-a stabilit obiective pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, cresterea proportiei de surse regenerabile in satisfacerea nevoilor energetice ale Europei si cresterea eficientei energetice. Indeplinirea acestor obiective va determina cresterea rapida a „economiei ecologice” – de exemplu, se asteapta ca obiectivele de crestere a energiei regenerabile si a eficientei energetice cu 20%, in comparatie cu nivelurile din 1990, sa conduca la crearea unui numar de peste 1 milion de noi locuri de munca in UE. Energia solara, energia eoliana, tehnologia de utilizare a biomasei si reciclarea deseurilor sunt domeniile economiei ecologice care inregistreaza cea mai rapida crestere.
De ce este important sa se aiba in vedere SSM in ceea ce priveste locurile de munca ecologice?

Tindem sa asociem cuvântul „ecologic” cu securitatea - insa ceea ce este adecvat pentru mediu nu este neaparat adecvat pentru sanatatea si securitatea lucratorilor cu locuri de munca ecologice. In unele cazuri, am asistat deja la adoptarea de acte legislative si tehnologii noi, concepute pentru protejarea mediului, care au avut drept rezultat cresterea expunerii la riscuri a lucratorilor. Reducerea cantitatii de deseuri trimise la depozitele de deseuri, de exemplu, a generat rate mai mari ale accidentelor si bolilor in rândul lucratorilor care au sarcina de a le prelucra.

Noile tehnologii sau procese de lucru asociate cu locurile de munca ecologice pot conduce la noi pericole, care necesita noi combinatii de competente pentru a fi gestionate: „vechile” cunostinte in materie de SSM nu pot fi pur si simplu transferate acestor lucratori.  Instalarea unui incalzitor de apa solar, de exemplu, presupune combinarea competentelor unui specialist in montarea acoperisurilor, ale unui instalator si ale unui electrician.

Viteza cu care se asteapta sa se extinda economia ecologica poate conduce la deficiente de competente, unii lucratori fara experienta fiind implicati in proceduri pentru care nu au fost instruiti si care se expun, astfel, riscurilor legate de sanatate si securitate. Poate exista, de asemenea, o polarizare mai accentuata a fortei de munca in ceea ce priveste competentele, lucratorii cu un nivel scazut de calificare fiind obligati sa accepte conditii de munca mai precare. Nu in ultimul rând, presiunea economica si politica poate conduce la trecerea cu vederea a problemelor SSM.

Daca se doreste ca locurile de munca ecologice sa fie cu adevarat durabile, trebuie sa ne asiguram ca acestea sunt in avantajul sanatatii si securitatii lucratorilor, precum si al mediului. In economia ecologica, la fel ca in orice alte domenii, SSM are un rol vital in cresterea competitivitatii si productivitatii. In acest domeniu care se dezvolta rapid, trebuie sa ne asiguram ca ceea ce este adecvat pentru mediu este adecvat si pentru lucratori.

Sursa: Agentia Europeana pentru SSM

NOUTATI din Legislatia muncii

Codul muncii te avantajeaza! Afla aici cum!


Iti cunosti drepturile oferite de legislatia muncii?

Lucrarea Ghidul angajatului. Codul muncii in interesul tau le prezinta pe toate intr-un mod extrem de limpede. Este scrisa clar si la obiect, o vei parcurge foarte usor. Si vei realiza cu aceasta ocazie ca drepturile tale nu sunt deloc putine si ca tu detii de fapt pozitia de forta in relatia cu angajatorul.

Nu este o exagerare: chiar beneficiezi de o multime de drepturi!

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
locuri de muncaSSM

Data aparitiei: 17 Octombrie 2013
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Sanatatea si securitatea lucratorilor la locurile de munca ecologice Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]