SSM: Atributii personal din domeniul asistentei sociale

SSMpersonalasistenta sociala
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

As dori sa va intreb, care sunt atributiile principale a unui ASISTENT SOCIAL, INSTRUCTOR ERGOTERAPIE si ANIMATOR SOCIO - EDUCATIV, in cadrul unui centru de recuperare si reabilitare neuropsihiatrica?

 Avand in vedere domeniul dvs de activitate apreciem ca sunt de interes atributiile principale aferente ocupatiei de asistent social cu competenta in sanatatea mintala. In acest context, conform Clasificarii Ocupatiilor din Romania, mentionam ca aceasta ocupatie face parte din Subgrupa majora 26 Specialisti in domeniul juridic, social si cultural, Grupa minora: 263 Specialisti in domeniul social si religios, Grupa de baza: 2635 Specialisti in asistenta sociala si consiliere, care ofera indrumare si consiliere persoanelor fizice, familiilor, grupurilor, comunitatilor si organizatiilor ca raspuns la dificultatile personale si sociale. Acestia ajuta beneficiarii sa dezvolte abilitati si sa aiba acces la resursele si serviciile-suport necesare pentru a raspunde problemelor aparute din cauza somajului, saraciei, dizabilitatilor, dependentei, comportamentului infractional si delicvent, problemelor conjugale si de alta natura.

Pe langa aceste atributii, asistentul social mai poate indeplini si urmatoarele tipuri de atributii:

- Evaluarea psihosociala si fizica a persoanelor cu dizabilitati;
- Intocmirea dosarului de caz;
- Asistarea familiei si a persoanei cu duizabilitati in procesele de terapie si consiliere;
- Consilierea si indrumarea beneficiarilor din cadrul centrului;
- Reintegrarea sociala a persoaneor cu dizabilitati;
- dezvolta planuri de actiune, programe, masuri, activitati profesionalizate si servicii specializate specifice domeniului.

In ceea ce priveste ocupatia de instructor ergoterapie, conform Clasificarii Ocupatiilor din Romania, aceasta ocupatie face parte din Subgrupa majora: 22 Specialisti in domeniul sanatatii, Grupa minora: 223 Practicieni de medicina complementara/alternativa care previn, diagnosticheaza si trateaza bolile, infectiile, leziunile si alte deficiente fizice si mentale si se ocupa cu mentinerea sanatatii generale a oamenilor prin aplicarea cunostintelor, abilitatilor si practicilor acumulate prin studiul detaliat al teoriilor, credintelor si experientelor originare din anumite culturi specifice, Grupa de baza: 2230 - Practicieni de medicina complementara/alternativa.

Acestia care au ca principale atributii prevenirea, diagnosticarea si tratarea bolilor, infectiilor, leziunilor si altor deficiente fizice si mentale si se ocupa cu mentinerea sanatatii generale a oamenilor prin aplicarea cunostintelor, abilitatilor (deprinderilor) si practicilor acumulate prin studiul detaliat al teoriilor, credintelor si experientelor originare din anumite culturi specifice.

Alte tipuri de atributii ce pot intra in sarcina instructorului ergoterapie pot fi urmatoarele:

- la admiterea in Centrul de Recuperare, participa alaturi de ceilalti terapeuti, la evaluarea initiala a cazului
- intocmeste dosar personal fiecarui beneficiar;
- intocmeste programe educationale pentru fiecare beneficiar in parte in functie de particularitatile individuale;
- colaboreaza cu asistentul social, cu echipa de terapeuti, intocmind orice situatie este solicitata de catre asistentul social;
- desfasoara activitati specifice pentru indeplinirea obiectivelor stabilite: ludice si expresie artistica.

Potrivit prevederilor  standardului ocupational pentru animator socio-educativ, accesibil pe site-ul ANC http://www.anc.edu.ro/uploads/so/v/animator.pdf, munca de animator socio-educativ reprezinta o modalitate, un instrument de relationare cu publicul, folosindu-se de activitati de tip social, cultural, fizic si sportiv. Pentru aceasta el trebuie sa cunoasca si sa aplice diverse practici si tehnici de animatie in grup, fara sa neglijeze insa relatia individuala. Animatorul isi organizeaza activitatea in cadrul unui proiect general al asociatiei sau fundatiei non-guvernamentale din care face parte si in cadrul careia lucreaza, in functie de nevoile publicului. Organizarea activitatii incepe cu programarea acesteia si se continua pâna la evaluarea finala. Animatorul coordoneaza, monitorizeaza si intocmeste un raport privind activitatea in derulare.

Principiile de lucru ale animatorului sunt cele ale tolerantei, autonomiei individuale, responsabilitatii sociale, respectarii drepturilor copilului.  In acest context, animatorul socio-educativ trebuie sa indeplineasca, in functie de grupul-tinta caruia i se adreseaza, cele 10 unitati de competenta prevazute de acest standard ocupational. Aceste unitati sunt:

Domeniu de competenta

Nr. crt.  Titlul unitatii

FUNDAMENTALE  
   1 Comunicarea interactiva
   2 Efectuarea muncii in echipa
   3 Dezvoltarea profesionala proprie

GENERALE PE DOMENIUL DE ACTIVITATE  
   4 Elaborarea proiectelor de animatie
   5 Asigurarea securitatii participantilor la activitate
   6 Promovarea activitatii si imaginii organizatiei

SPECIFICE OCUPATIEI
   7 Coordonarea echipei pluridisciplinare de animatie
   8 Implementarea activitatilor de animatie
   9 Implementarea proiectelor complexe de animatie
 10 Dezvoltarea comportamentului pro-social

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
SSMpersonalasistenta sociala

Data aparitiei: 07 Octombrie 2013
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

SSM: Atributii personal din domeniul asistentei sociale Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revenire din CCC. Stimulent de insertie. ConditiiIntrebare: O salariata a nascut la data de 09.09.2022, iar la data de 17.11.2022 contractul i-a fost suspendat pana la data de 09.09.2024 pt concediu de crestere copil. Tatal nu doreste sa isi ia luna/lunile tatalui, desi are acest drept. 1. In aceasta situatie, la ce data trebuie sa isi reia angajata activitatea pt a beneficia de stimulentul de insertie? 2. Exista anumite conditii pt a se reintoarce la serviciu la data de 09.09.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Venituri pensie. Trecere pensie anticipata din pensie invaliditateIntrebare: O persoana s-a pensioat medical gr. III in cursul anului 2016. In perioada 2012- aprilie 2016, pe langa drepturile obtinute in baza contractului de munca, a indeplinit functia de membru al consiliului de administratie, incasand lunar o indemnizatie, asupra careia s-a calculat, retinut si virat contrbutia la pensie, CAS. Intrebari a) la stabilirea pensiei de invaliditate s-a valorifiat indemnizatia de administrator? Dar perioada de cinci ani, cand a urmat studii superioare la forma de invatamant...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]