Despre cumulul de functii sau povestea unui editorial

cumul de functiisalariu de bazafisa postului
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

“Acea inspiratiune fara seaman….” Cred ca am primit zeci de sfaturi, “ponturi” sau chiar solutii despre cum trebuie scris un editorial. Niciunul insa despre ce te poate determina sa scrii un editorial, despre inspiratie. Consultand DEX-ul (www.dexoline.ro), am aflat ca inspiratia poate fi definita ca “stare psihica ce contribuie in cel mai inalt grad la crearea unor bunuri spirituale”, „forta launtrica creatoare”. Acum, imi este cat se poate de clar ca nu ma putea „sfatui” nimeni.

Totusi, atunci cand monitorul de 17 inchi pare de 100 inchi si se incapataneaza sa-mi arate o foaie alba (electronica), imi aduc aminte de un sfat: „Marcel, tine minte: editorialele se scriu de catre oameni si pentru oameni”. Intra pe www.campeanu.ro si o sa intelegi ce inseamna sa scrii pentru oameni.

Intr-adevar, nu este usor sa alegi subiectul, dar este foarte important ca randurile pe care le scrii sa cuprinda punctul tau de vedere, argumentele tale si nu doar o relatare seaca a faptelor, evenimentelor sau a unor texte de lege.

Am deschis aleatoriu Codul muncii la art. 35, care spune „Orice salariat are dreptul de a cumula mai multe functii, in baza unor contracte individuale de munca, beneficiind de salariul corespunzator pentru fiecare dintre acestea.

(2) Fac exceptie de la prevederile alin. (1) situatiile in care prin lege sunt prevazute incompatibilitati pentru cumulul unor functii.

(3) Salariatii care cumuleaza mai multe functii sunt obligati sa declare fiecarui angajator locul unde exercita functia pe care o considera de baza.”


M-am aflat si eu in aceasta situatie, am avut doua contracte de munca (cu angajatori diferiti). Am procedat intocmai cum prevede textul de mai sus: am depus declaratiile cu privire la functia de baza. O relatie contractuala normala, nimic deosebit sub aspect juridic. Doar fiscal: am beneficiat de deducere personala de baza doar pentru veniturile salariale obtinute de la angajatorul unde aveam functia de baza si am depus doua fise fiscale atunci cand mi-am declarat veniturile.

Am intalnit insa, situatii in care un angajat avea incheiate doua contracte de munca cu acelasi angajator. Codul muncii permite acest lucru, dar angajatorul trebuie sa fie foarte atent atunci cand un salariat se afla in aceasta situatie.

Trebuie sa prevada foarte clar, prin fisa postului, care sunt atributiile corespunzatoare fiecarei functii, care este programul de lucru corespunzator fiecare functii. Nu putine au fost situatiile in care inspectoratele teritoriale de munca au refuzat inregistrarea celui de-al doilea contract individual de munca incheiat intre aceleasi parti, motivand ca se incalca prevederile art. 111 alin. (1) din Codul muncii (durata maxima legala a timpului de munca).

Cum art. 35 din Codul muncii nu distinge, nici inspectorii de munca nu ar trebui sa o faca. Sub aspect juridic, cumulul de functii la acelasi angajator este perfect posibil.

De ce este importanta determinarea functiei ca fiind de conducere sau de executie? Cat de mult a crescut piata recrutarii?  Care sunt elementele de siguranta care fac din fondurile de pensii un instrument solid? Castiga femeile care ocupa posturi cheie mai mult decat barbatii care ocupa aceleasi pozitii?

Gasesti raspunsurile pe www.LegislatiaMuncii.ro.

cons. jur. Marcel Vasile
administrator www.LegislatiaMuncii.ro

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
cumul de functiisalariu de bazafisa postului

Data aparitiei: 09 Noiembrie 2007
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Despre cumulul de functii sau povestea unui editorial Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Obligatie emitere adeverinta venit noua lege a pensiilorIntrebare: In ce conditii firma este obligata sa elibereze adeverinte cu tote veniturile din 1957-2001 conform noii L360/2023. Firma este din 1957, detinem arhiva, din statele vechi si mai apoi fluturasi se poate deduce baza de calul a pensiei care difera de la o perioada la alta, totodata, nu sunt incluse toate veniturile la calulul CAS-lui si pensia suplimentara L80/1992.Legea intra in vigoare din septembrie, suntem obligati sa eliberam pana atunci aceste adeverinte?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa de post pentruDirector vanzariIntrebare: Va rog frumos sa ne trimit fisa post pentru urmatorul cod cor: 112018 - director vanzari.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]