Informatii referitoare la durata de instruire SSM

instruire SSMlocuri de munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Avand in vedere prevederile Legii 3192/006 si normele de aplicare, durata de instruire (introductiv generala si la locul de munca) nu poate fi mai mica de 8 ore.

Va rugam sa ne precizati daca in cazul unui salariat cu timp partial de 4 h/zi instruirea generala si cea la locul de munca pot fi efectuate in mai multe zile astfel incat salariatul sa nu efectueze ore suplimentare; de exemplu:

- instruirea generala (8 ore) se face astfel: 4 ore in prima zi de activitate si 4 ore in ce-a dea 2 zi de activitate
- instruirea la locul de munca (8 ore) se face astfel: 4 ore in ziua 3 de activitate si 4 ore in ziua 4 de activitate.

Mentionam ca sunt si salariati care sunt pensionati pe caz de boala si nu pot sta mai mult de 4 ore pe zi.

Potrivit art. 77 din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006, aprobate prin HG 1425/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, instruirea lucratorilor in domeniul securitatii si sanatatii in munca cuprinde 3 faze:

a) instruirea introductiv-generala;
b) instruirea la locul de munca;
c) instruirea periodica.

Totodata, conform art. 81 alin. (1) din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, rezultatul instruirii lucratorilor in domeniul securitatii si sanatatii in munca se consemneaza in mod obligatoriu in fisa de instruire individuala, conform modelului prezentat in anexa nr. 11, cu indicarea materialului predat, a duratei si datei instruirii.

Art. 87 alin. (2) din aceleasi norme metodologice prevede ca angajatorul stabileste prin instructiuni proprii durata instruirii introductiv-generale; aceasta nu va fi mai mica de 8 ore, iar conform art. 92 alin. (2), durata instruirii la locul de munca nu va fi mai mica de 8 ore si se stabileste prin instructiuni proprii de catre conducatorul locului de munca respectiv, impreuna cu:

a)angajatorul care si-a asumat atributiile din domeniul securitatii si sanatatii in munca; sau
b)lucratorul desemnat; sau
c)un lucrator al serviciului intern de prevenire si protectie; sau
d)serviciul extern de prevenire si protectie.

Instruirea lucratorilor in domeniul securitatii si sanatatii in munca la nivelul intreprinderii si/sau al unitatii se efectueaza in timpul programului de lucru, iar perioada in care se desfasoara instruirea este considerata timp de munca, astfel cum prevede art. 76 din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006, cu modificarile si completarile ulterioare.

In acest sens sunt si dispozitiile art. 21 alin. (2) din Legea 319/2006, cu modificarile si completarile ulterioare.

Fata de aceste dispozitii legale, opinia noastra este aceea ca in privinta salariatului angajat in baza unui contract individual de munca cu timp partial angajatorul are obligatia asigurarii instruirii in timpul programului de lucru pe o durata ce nu poate fi mai mica de 8 ore, asa incat 8 ore din timpul de lucru al angajatului cu CIM cu timp partial i se va face instructajul in domeniul securitatii si sanatatii in munca.

Asadar, conform dispozitiilor legale atat durata instruirii introductiv-generale, cat si durata instruirii la locul de munca nu vor fi mai mici de 8 ore fiecare, legiuitorul nespecificand in mod expres ca cele 8 ore de instruire sunt repartizate intr-o singura zi de lucru. Cu toate acestea, interpretarea data de unele inspectorate teritoriale de munca este in sensul ca cele 8 ore de instruire trebuie sa fie efectuate in aceeasi zi, de aceea va sfatuim sa aflati si practica inspectoratului teritorial de munca de care apartineti.

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
instruire SSMlocuri de munca

Data aparitiei: 25 Septembrie 2013
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Informatii referitoare la durata de instruire SSM Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Conditii pentru a beneficia de scutire de impozit in domeniul ITIntrebare: Suntem o societate care se ocupa cu prestari servicii pentru evenimente, mai exact ne ocupam de partea artistica - montare de scene, lumini inteligente, sunet profi, ecrane inteligente pe care sunt proiectate imagini Computerizate, create de angajatii nostri in baza unor programe achizitionate de societate. Un exemplu concret: la un concert pe un stadion sunt montate scenele noastre, ecranele unde apar jocurile de imagini cu ce se petrece pe scena sau diferite motive de linii, culori, imagini...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Compensare munca suplimentara cu timp liber corespunzator vs concediu de odihnaIntrebare: Daca activitatea societatii este de asa natura incat in fiecare luna se acorda ore suplimentare, conform art. 122 din Codul muncii, ce se intampla daca in luna se platesc ore suplimentare si se ia si concediu de odihna?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]